På gång
28 inlägg
Jag har börjat fundera lite. Varför är det just att man äter en hög andel fett i lchf? Hur hade effekten blivit om man åt tex halvfeta mejeriprodukter (mellan, mat-grädde istället för vispgrädde) och ökade upp proteinet?
Eller om man bytte mycket av det mättade fettet mot andra fettkällor som olivolja, nötter, fet fisk och avokado?
Spelar det någon roll och är det i så fall någon som vet varför.
Low Carb High Fat betyder bara att du äter mycket fett och lite kolhydrater, vad jag vet är det inte nödvändigt att det ska vara mättat fett bara för det. Vill du äta LCHF med stora mängder fleromättade eller enkelomättade fetter är det också LCHF, då det är andelen fett i kosten (inte fettets typ) som är det viktiga.
Low Carb High Proteine är populärt bland vissa kroppsbyggare, atleter, kraftsportare och andra idrottsmänniskor som behöver starka muskler.
Dukan har en lista med livsmedel och är enligt mig ett lite trassligare sätt att äta LCHP, principerna är de samma men Dukan rör till det lite (men det är är kanske lättare om man verkligen kan det) :-)
Även Atkins och Paleo verkar vara åt LCHP-hållet, om än inte lika uttalat? Osäker här, men om vi har någon på MD som följer Atkins eller Paleo kanske de kan berkäfta eller dementera?
Vilken av dem du väljer är egentligen mer personligt preferens, vissa har lättare för att följa det ena och andra följer hellre det andra.
Okej. Ja jag får nog hitta någon medelväg tror jag. Ska under en period undvika gluten, socker och laktos och tänkte direkt på lchf fast med laktosfria produkter.
Problemet är att jag inte är speciellt förtjust i allt det gräddiga och feta i mängder så jag tröttnar ganska snabbt. Jag får helt enkelt experimentera lite.
Tittade lite på LcLc och den kan kanske vara något lite längre fram. Tack för svar!
Lågkolhydratkost behöver inte per automatik betyda högfettskost precis som du redan är inne på, hitta din egen väg och det som fungerar för dig så tror jag du kommer att klara dig fint :-)
Menyerna för PALEO är laktos- och glutenfria. Det kanske kan vara något att testa?
Även om du inte vill följa menyerna så kanske du hittar en del måltider som tilltalar dig.
Hejsan Bella,
highfat äter man i lchf för att det är din energikälla för kroppen, jätte viktigt!
Istället för att vara sockerdriven som man är på kolhydrater syftar lchf till att kroppen blir ketondriven. Äter man mycket protein omvandlas det man inte behöver till just socker. Det är samma med de flesta mejerier, de innehåller kolhydrater. Ju fetare mejerier desto mindre socker brukar vara en tumregel men alla (smör mycket lite dock) innehåller laktos eller kassein dvs socker och protein.
Äter man halvfeta mejerier och mer protein blir det mycket svårt eller inte möjligt alls för kroppen att gå över till ketoner som drivbränsle, dvs att vara fettdriven istället för sockerdriven.
Oliver, avokado, fet fisk är stapelvaror i mitt lchf hushåll tillsammans med ägg, smör, kokosolja, ister och olivolja. Plus massor med grönsaker. Jag har helt uteslutit mejerier ur min kost. Äter god och ren mat med låg kolhydratmängd och högt fettintag. Man behöver inte alls bada i grädde för att äta lchf.
På lclc har du varken socker och eller fett som driver din kropp. Jag tycker det låter som kroppslig svält.
Hur du vill göra är helt ditt val men det är alltid bra att förkovra sig bäst man kan!
Min bästa kunskapskälla är en hälsopod som drivs av Anna Sparre, den heter 4health och du hittar den på iTunes och hennes hemsida. http://martinajohansson.se/ Hos Martina Johansson hittar du oxå lite information och om du läser engelska kan du prova att googla ketogenic diet. Kom-ihåg att sålla bland informationen om du googlar, inte allt är 'sanningar'.
Hoppas det var ett ganska förståeligt svar på din fråga 😊
Vänliga hälsningar
Kanylia Krussidull
Kanylia, jag måste invända.
Protein omvandlas inte till socker. Om du vill vidhålla det påståendet får du allt komma med någon form av belägg för det, något som inte involverar en blogg eller skvallertidning.
"Vad händer om jag får i mig för mycket protein?
Proteinet kan omvandlas till fett men detta är en mycket kostsam process för kroppen att utföra och kräver mycket energi. Det är därför ovanligt att man blir överviktig av att äta för mycket protein då protein faktiskt stimulerar fettförbränning. Tidigare har man trott att ett för högt proteinintag var kopplat till benskörhet men nya studier visar att det är tvärtom. Protein stimulerar kalciumupptaget i tunntarmen, och kalcium är bra för skelettet. Om du har problem med njurarna ska du se upp så ditt proteinintag inte är för högt, det kan gör tillståndet värre. På stenåldern åt man ca 20-40E% protein."
Källa: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=13
Det finns också en intressant diskussion om saken här: http://forum.kostdoktorn.se/topic/705-konsekvenser-av-f%C3%B6r-mycket-protein/
LadyG jag tror Kanylia kan ha menat att proteiner kan omvandlas till glukos genom glukoneogenes https://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis
LUAL, kan omvandlas ja, men som jag skrev är det en mycket kostsam process att göra det, protein förlorar man mellan 20-30% av energin på omvandliingen, kolhydrat cirka 10% och fett cirka 5%.
Eller för att försöka sätta andra ord på det: vad gör kroppen när den inte har kolhydrater till de arbetande musklerna (snabbaste energin)?
Först försöker den med betaoxidationen, och jag kan riktigt höra "Men varför inte till glukogenesen då"? Jo för att kroppen är lat och tar alltid enklaste vägen alltid. Kroppen vill bilda energi med så lite energiförlust som möjligt, och vid glukogenesen måste glukogena aminosyror först omvandlas till oxalacetat, för att sedan med hjälp av enzymer bilda fruktos, som till slut omvandlas med hjälp av isomeras (ett enzym) till glukos, seedan kan glukolysen sättas igång. (Står i din länk, med lite andra ord)
Betaoxidationen däremot, då behöver bara kroppen bryta kolkedjorna på triglyceriderna och varje två kolatomer som bryts så bildas acetyl-CoA och redan där kan den intermediären gå till citronsyracykeln och bilda energi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Beta_oxidation
Så ja, protein kan omvaldas till glukos men nej, det händer inte särskilt ofta och i synnerhet inte om man äter normal mat som de flesta här gör. Det krävs både strikt lågkolhydratkost och ganska rejäla nivåer av protein för att kroppen ska tvingas göra det.