icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Varför räknas inte kolhydraterna i äggvita in i matdagboken, tro?

Nykomling
8 inlägg
20 juli 2011 13:08

Det måste väl finnas en anledning till att det utelämnas i uträkningsprogrammet? Grundarna till sidan har mer än väl koll så varför? Anses kolhydraterna i äggvita inte ha någon betydelse? Kan man räkna det som att man verkligen hamnar på noll kolhydrater då om man säg, under en dag äter ca 3 äggvitor?? Tycker jag är en smula märkligt? Det kommer ju från matdatabasen och där är väl inte medlemmars uträkningar, bara ägarna av sidans? Kolhydrater som kolhydrater. Kanske får föra in ägg själv bland mina livsmedel? Bara lite funderingar! Alltid intressant att bolla tankar och idéer med andra! Jag tenderar väl att köra på utan att dryfta och fråga så mycket. Mest pga av tidsbrist. Dock är jag inte direkt en newbie gällande LCHF. Jag känner min kropp rätt väl och anser mig ha god koll på hur jag bör äta och fördelning mellan de tre näringsgrupperna. Fast man kan alltid lära sig nya saker och tar gärna emot råd och tips! :)

  • Veteran
    5951 inlägg
    20 juli 2011 13:13

    Äggvita innehåller inga kolhydrater. Det är inte Matdagbokens påfund utan Livsmedelsverket, vars databas MD använder.

  • Veteran
    5951 inlägg
    20 juli 2011 13:14

    Om det här fungerar är det en direktlänk till äggvita i SLV`s databas: http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=1227

  • Veteran
    5951 inlägg
    20 juli 2011 13:24

    I rått ägg (både gula och vita) finns det lite kolhydrater (0,6g/100g ägg), ett ägg väger i sin helhet nånstans mellan 53 - 63g (frukostägg) så äter du 3 hela ägg äter du nånstans mellan 153 och 189g ägg varav ~0,9 - ~1g är kolhydrater. Men det gällde hela ägg, det kanske du inte äter alls? http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=1226

  • Veteran
    5951 inlägg
    20 juli 2011 13:44

    Intressant fråga du tog upp, jag fortsatte leta i Finska motsvarigheten till SLV och de har en något annorlunda syn på saken. De hävdar att det är 0,3g/100g helt ägg vilket ju skulle ge hälften så mycket kolhydrater i dina 3 ägg jfr SLV`s siffror. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=858&lang=sv Fortfarande är det fasligt lite kolhydrater, men rätt ska vara rätt. Är det som Fineli vill ha det till att det är 0.4g kolhydrater per 100g vita ska det vara med också, jag tror att det stod i SLV att det var så, om man gick ner på detaljnivå och studerade saken. Men i översikten stod det 0.0g Förlåt om jag spammat dig med data :-)

  • Nykomling
    8 inlägg
    21 juli 2011 23:29

    Aha, ok. Tack för all information! Uppskattas jättemycket! Jo jag äter hela ägg. Fast ibland har jag ätit t.ex. ett helt ägg plus 1 el. 2 extra gulor, eftersom jag trodde att det var i vitan allt fanns, ca 1,3 gr kolhydrater. Med bakgrund av det jag fick reda på nu så är det ingen idé att separera ägget hit och dit. Jag tror helt enkelt jag käkar äggen rakt av. Det är ju sån pytteliten mängd det är frågan om. Om jag fattat det rätt är det ok att käka ägg i sin helhet när man fakirar så då gör jag väl det då. Älskar verkligen ägg! :) Du säger att det finns kolhydrater i råa ägg. Bara i rått tillstånd då? Inte i kokt el stekt?