icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vegetarisk mat nyttigt?

På gång
16 inlägg
20 november 2012 23:53

Jag är vegetarian sen lite mer än 2 år tillbaka men har ingen koll på om saker och ting är nyttiga. Tex, sån fryst mat man kan köpa vegetariskt, korv, färs, kyckling, burgare, köttbullar, bacon m.m. är det okej att äta eller går de bort? Allting finns ju där och jag är lat när det gäller mat. Göra en sallad med vegetarisk kyckling tex, är det nyttigt? Allting ju Quorn alltihop tror jag.. De gånger jag äter riktig mat så är det ju alltid något sånt vegetariskt. Är inte så mycket för bönor och så, så äter man grönsaker i ugnen tex så äter man ju gärna något till det. Så det inte blir så tomt. Någon som har koll på detta?

  • Engagerad
    78 inlägg
    21 november 2012 01:35

    Kolla innehållsförteckningen! Kolla macrofördwlningen, och räkna hur mycket kcal su förbrukar och hur mkt du äter! Ingen mat är onyttig, det är hur man äter den. Det är inte så enkelt att något är nyttigt och annat onyttigt.

  • Engagerad
    78 inlägg
    21 november 2012 01:36

    Dessutom kan du fråga samma sak i din förra tråd, istället för att göra nya trådar. Google finns ju alltid med

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    21 november 2012 06:43

    färdigmat är ofta väldigt salt även veggo färdigmat, så försöker du hålla nere på saltet av hälsoskäl så är det nog smart att undvika dom. det som oftast veggofärdigmat är gjord på är antingen quorn (myclet av svamp + ägg och kryddor), sojaprotein (ofta i tex korv men även färs) och/ eller gluten. om det inte är ren seitan ("vetekött" traditionellt låtasaskött från kina som är gjort på vetegluten) så är ofta sojaprotein och gluten blandat. vissa saker som det mesta med quorn, fileer och liknande är fettsnålt men vissa saker har onödigt hög fetthalt tex sojakorv (finns undantag dock) så äter man bara sojakorv tex blir det nog mycket fet och salt mat. (även om fett är bra i lagom mämngd tvivlar jag på att fett som genomgått såna procceser är nyttigt). många låtsaskött har också det dåligt med mikronutriner tex så är det inte en källa för järn som kött är så då får man äta tex grönkål till eller nått annat järnrikt. det mesta har däremot ägg och kanske mjölk i sig så tål man inte sånt så får man lusläsa innehållsförteckningar. det posetiva är att det är bra protein som gör det enkelt att få i sig allt man behöver och mer av proteinet + det är fullvärdigt (fast äter du pasta/potatis/ris m.m. till maten spelar det ju ändå ingen roll) lite nyttigare än dom frysta varianterna tror jag dom torkade är, dom brukar ha riktigt hög proteinhalt och inte ha så många konstiga ingredienser, tex brukar som innehålla sojamjöl och/eller glutenmjöl som tillagats under tryck + kryddor (alla har inte kryddor heller) skulle jag leva på stor del färdigmat skulle jag helldre ha stor del torkat soja/vete"kött" snarare än fryst (det är billigare också) vill man äta nyttigare men lätt så kan man ju äta burkbönor också, marinerade bönor punkar lika bra som låtsaskött till klyftpotatis m.m. men det viktigaste med sån mat är ju att man inte äter bara sojakorv, quornfileer, TVP m.m. utan att man äter sina kolhydrater (jag tror på det) och viktigast sina grönsaker till.