Jag som trodde att Rapsolja var hälsosam och att den hade Omega-3 - LURAD!
Just läste en artikel om den giftiga rapsoljan. Hur det började och varför, vad livsmedelsindustrin hittar på för att tjäna pengar. Raps var giftig från början men med genmanipulering sänkte de giftet från 45% till 5% men giftet är fortfarande där.
Allt började i Canada med Canola Oil. Det är ganska klar för mig varifrån alla hjärtatacker, nya sjukdomar, allergier, och cancer kommer ifrån= MATEN som Livsmedelsindustrin proppar på oss.
Vad som har hänt med maten sedan 50-talet är otroligt.
Vete och generellt spanmål är manipulerad, frukter likaså, grönsakerna, kött med antibiotika, etc. Soja som verkar vara mirakel grönsak i själva verket är rena giftet.
Allt genom genmanipulation och på kemisk väg. Det är maten vi äter, inte att undra att man blir bara sjukare och sjukare.
Här är artikeln:
http://www.denfriskadiabetikern.se/rapsolja/
Jag använder mest rapsolja till majonäs och fritering och alltid kallpressad. Nu förstår att det är bara PR och reklam att oljan är hälsosam. Använder mest smör och kokosfett, jag tycker att det är godare, ändå blev jag förvånad och arg på vad som pågår i världen, den girighet av läkemedels- och livsmedelsindustrin.
Av läkaren Annika Dahlqvist: Omega-3 i rapsoljan är av kortkedjig vegetabilisk typ, som vi inte kan tillgodogöra oss nämnvärt utav. Det är den långkedjiga animaliska som vi har nytta av.
Jag tycker att olivolja är bra, för att den kan pressas ut ur oliverna utan en massa kemikalier och processer. Men den ska vara ekologisk och kallpressad.
Med tanke på innehållet av rapsolja i Bregott så är det bättre med rent smör, i så hög utsträckning som det går.
Hävdar fortfarande att det inte är den svenska kallpressade rapsoljan du pratar om.
Rapsoljan kan självklart också pressas ur rapsen utan massa kemikalier och processer. Jag har själv sett det.
Synd att du bara ser den ena sidan i den här frågan. Men välj smör om du tror att det är bättre.
Mait, jag har alltid en öppet syn i allt i livet, men jag är inte så säkert som du är att för att det är Svensk är bra.
Detta läste jag om framställning i Svsrige här kan du läsa hela informationen:
http://www.shenet.se/ravaror/rapsolja.html
Extrahering: Pressresterna, med en fjärdedel av oljan kvar, extraheras med lösningsmedel, vanligen hexan vid 60°. Den vanliga framställningsmetoden; enligt Carlshamns mejerier är konventionellt odlad raps är för giftig för att kunna kallpressas
Små mängder kallpressas av ett par mindre svenska företag och av enskilda bönder. Extrahering är den vanliga industriella metoden i t. ex. Tyskland, Danmark och Sverige (Exab i Karlshamn).
Beskrivning
• Kallpressad, icke raffinerad: Ljusgul, klargul, guldgul eller brungul, grön om fröna pressats oskalade. Typisk grönt nötig smak och lukt, starkare om fröna pressats med skal. Ganska tjock och tjocknar i kyla (-1° till -8°) till salvkonsistens.
• Pressad eller extraherad och raffinerad: Ljust gul till färglös. Utan smak eller med lätt besk smak, svag lukt. Kan raffineras ända till doft- och smaklös och är då oätlig. Stelnar vid runt 0°.
Jag blir mer och mer konfunderad i denna fråga. Om enl. Carlshamns mejerier är den konventionella odlade rapsen för giftig för att kallpressas, vilken är då den okonventionella metoden?
Du som har sett hur man Kallpressar, vilken typ av odling använder de?
Jag har aldrig sett hur man Kallpressar raps, bara olivolja i Italien och Frankrike.
Resterna av den kallpressade rapsoljan jag såg framställas, blev till djurfoder till bl.a. grisar. Inget giftigt avfall utan som "pellets" med fint näringsvärde.
...men det är kanske inte minsta giftigt för djur (grisar i det här fallet), eller så har de högre tröskel för att det där lilla giftiga blir som en nyttig "vaccininjektion". De mådde bra och fick fint eftertraktat kött i alla fall, enligt rapsbonden.
Ett öppet brev till regeringen: Stoppa GMO - mycket intressant
http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2015/04/29/oppet-brev-till-regeringen-stoppa-gmo-nu/