icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vilken vikt räknas???

Mycket engagerad
220 inlägg
23 januari 2012 22:00

Vilken vikt är den riktiga?? Är det den råa vikten av fisken, köttet som räknas?? eller är det den stekta, färdikokta, den vikt som jag lägger på min tallrik?? Vilken vikt är det som jag skriver in i matdagboken??? Tacksam för svar

  • Veteran
    1354 inlägg
    23 januari 2012 22:07

    Alla livsmedel som det inte står "stekt", "kokt" eller nåt annat i samband med är rå vikt. Så eftersom du undrar så måste det vara det du är ute efter. :)

  • Mycket engagerad
    220 inlägg
    23 januari 2012 22:12

    Nja, jag menar att viken vikt på livsmedlet är det som räknas? Om jag steker 500 gr strimlad lövbiff så är den färdigstekta vikten mycket mindre, vi kan säga 400 gr. Hur mycket lövfiff har jag då ätit? 400 gr eller 500gr????

  • Mycket engagerad
    328 inlägg
    23 januari 2012 22:21

    Som Bummlan skrev: Den råa vikten.

  • Veteran
    1354 inlägg
    23 januari 2012 22:23

    Om livsmedlet förlorar vätska under tillagningen så blir den ju inte kalorifattigare för det. Bara mer koncentrerad i kaloritäthet.

  • Mycket engagerad
    220 inlägg
    23 januari 2012 23:27

    TACK ni snälla som svarar ... Jo, jag förstår, men inte fullt ut ändå? Det blir ju lite knöligt!? eller ... Jag har sådan tur att få maten lagad då och då och då blir det att jag väger den tillagade maten och skriver in den vikten i matdagboken. Blir det fel? eller står alla livsmedel, både som råa, kokta, stekta, ugnsbakade m.m.

  • Veteran
    1354 inlägg
    23 januari 2012 23:37

    Nä, det blir ju svårt att gissa vad en tillagad måltid vägde i rått tillstånd. Jag brukar försöka hitta nåt livsmedel som är så pass likt så man kan gissa att det är likvärdigt. Sen lägger jag på lite extra för säkerhets skull. Men vi måste ju kunna låta oss bli bjudna på mat ibland. Eller äta ute ibland. Och om det inte blir så ofta så kan man ju göra bara en grov uppskattning på hela måltiden och lägga in den som egen kaloriberäknad måltid. Om man vill. Och drämma till med 1000 kcal, eller vad man nu tror. Så exakta kommer vi aldrig att kunan bli om vi inte ska kräva att vi får vara med och laga maten :) Det säkraste är ju att försöka låta bli så mycket såser och röror vi kan. Där gömmer sig ofta kalorierna :) Många livsmedel står som både råa, kokta, stekta eller ugnsbakade.

  • Mycket engagerad
    220 inlägg
    24 januari 2012 14:19

    TACK Bummlan, För dina inlägg och ett stort GRATTIS för din fantastiska viktresa! DET ÄR MÖJLIGT!! Från 88 kg till nu 62 kg, 2kg mer än din målvikt?? Att se att det är möjligt är såå fantastiskt! Det ger mig verkligen så mycket ispiration och pepp och KRAFT att klara detta!! TACK, tack och varm kram till dig

  • Veteran
    1354 inlägg
    24 januari 2012 14:49

    Tack för det Apetina. Och tack för pepp. Vad det gäller min viktresa så var jag ner på 58 och fick skrämselhicka. Det var för lite t o m för mig. Sen genomgick jag en op och tappade totalfart på det mesta och gick upp en del igen. Nu är jag på väg ner och har kommit igång med träningen. Skriver dock inte kilon och mat i MD längre. Men visst är det möjligt. Lyssna på folk som vet vad de talar om, och skit i de som missionerar :) Ligg på underskott och var envis. Så går det :) Kram och lycka till!