icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vitaminer och mineraler - överdosering

Mycket engagerad
132 inlägg
30 juli 2010 00:18

Jag tycks överdosera vitamin A, B-3, B-6 samt kalium och fosfor. Är det någon som har koll på vad som ska undvikas i matväg för att begränsa överdosering - främst B-6 och kalium? 

  • Veteran
    5951 inlägg
    30 juli 2010 10:55

    Huvudkällorna för vitamin B6 i svensk kost är kött, fågel, potatis och mjölkprodukter.Frukt, speciellt banan, potatis och grönsaker samt mjölk och ost är de bästakaliumkällorna. De viktigaste källorna i svenskt kosthåll är potatis, mjölk, fil ochyoghurt, kött och fågel samt frukt och bär.De viktigaste källorna till vitamin A i det svenska kosthållet är inälvsmat ochmatfett (mejeriprodukter).Vad av de sakerna du äter mycket av får du fundera på, och kanske dra ner på t ex mejeriprodukter eller potatis?

  • Mycket engagerad
    132 inlägg
    30 juli 2010 12:28

    Jag överdoserar det mesta, jag också. Skulle vara bra ifall det gick att få in någon övre gräns på näringsstaplarna som visade ifall man var uppe i skadliga/orekommenderade mängder. Iofs blir den ingen jämn linje, så det kanske är svårt.. Men ja, vore som bra på något vis. Kanske att stapeln kan byta färg? Fast haha, jag inser att det blir nog ganska omständigt att ordna..

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    30 juli 2010 12:35

    En överdosering är inte någon fara direkt - kroppen kan balansera det mesta. När du får i dig för mycket så tas det inte upp utan du kissar helt enkelt ut det. Njurarna löser det!risken med b6 för övrigt är att det hos äldre kan maskera en brist på b12 vilket jag inte tror inte är någon fara för dig :) 

  • Veteran
    5951 inlägg
    30 juli 2010 13:10

    Ur de nordiska näringsrekommendationerna:Näringsämne, Enhet, Högsta acceptabla nivå för dagligt intagVitamin A, μg, 3 000Vitamin D, μg, 50Vitamin E, α-TE, 300Niacin Nikotinsyra, mg, 10Nicain Nikotinamid, mg, 900Vitamin B6, mg, 25Folsyra, μg, 1 000Vitamin C, mg, 1 000Kalium, g, 3,7Kalcium, mg, 2 500Fosfor, mg, 4 000Järn, mg, 25Zink, mg, 25Jod, μg, 600Selen, μg, 300Koppar, mg, 5Det blir inte så lätt att på ett enkelt sätt visa UL (Upper Limit - sidospår:  vem kom på att använda ett engelskt uttyck i en svensk rekommendation egentligen?), men där är de vanligaste åtminstone.Bland annat A-vitamin ska man vara lite försiktig med eftersom kroppen inte har så stora möjligheter att göra sig av med det. Liksom övriga fettlösliga vitaminer kan A-vitamin endast utsöndras via galla och bröstmjölk. Kroppen har därmed begränsade möjligheter att kompensera ett högt intag och höga doser kan leda till allvarliga biverkningar.http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kosttillskott/Vitamin-A/A-vitamin-bakgrundsdokument/http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kosttillskott/#För

  • Mycket engagerad
    132 inlägg
    30 juli 2010 19:27

    Tack för alla svar och tips!Jag har kollat livsmedelverkets hemsida men där framkommer inte att det finns risker med överdosering av B-6 - i ett häfte om vitaminer som jag har, står det att för mycket B-6 kan framkalla neurologiska besvär.Om jag inte missförstått det hela när det gäller A-vitamin enligt länken ovan, är det fritt fram med A-vitamin så länge källan är karoten från t.ex morötter - om så är fallet vore det önskvärt om det är möjligt att i matdagboken dela A-vitamin så att de icke skadliga källorna framkommer separat från de "skadliga".

  • Veteran
    5951 inlägg
    30 juli 2010 19:35

    Eftersom B6 är vattenlösligt, lätt omsätts i kroppen och överskott lätt utsöndrasvia njurarna, anses toxiciteten vara låg. Så just B6 skulle jag nog inte oroa mig för faktiskt, doser över 50mg rekommenderas inte men man måste upp i dosen om 200mg för att råka ut för biverkningar och de doserna kommer man knappast upp i med enbart vanlig mat.

  • Mycket engagerad
    132 inlägg
    30 juli 2010 20:32

    Då kan jag fortsätta att äta B-6 som jag gör så länge det är under 50 mg/dag, vilket det är. Nu är jag lättad. Tack !!!!