Hjälp!
Jag försöker koka whiskykola men det smakar inte whisky!
Receptet:
2dl grädde
2dl ljus sirap
2dl socker
1msk smör
4msk whisky
Koka till 125 grader (gör kulprovet), blanka kolan med smöret och tillsätt whiskyn. Häll ut i form täckt med bakplåtspapper (ca 15x20cm).
Jag kanske gjorde något fel, eller kanske skulle haft mer whisky? Det är gott, men det smakar inte whisky.
Jag kanske har fel whisky (Grants), eller skulle jag tagit mer? Någon som vet??
Nm jag tror jag listat ut hur jag ska bära mig åt. Om den här batchen stelnar har jag klurat ut det.
Hur gick det för dig? Det lät riktigt gott :-D
Det blev jättemärkligt, jag gjorde kulprovet (två gånger t om) och den klarar kulprovet men ändå vägrar den stelna. Den är mjuk och gosig, nästan lite kladdig och mysig men samtidigt helt omöjlig att hantera. Jag tror all alkohol gör att den vägrar stelna :D
Det blir en fantastisk glass-sås av den skulle jag tippa, men jag får fortsätta fundera på hur man ska göra för att få till en kola med smak av whisky.
Kollade du med termometer? Kulprovet är bra, men tycker det är klart lättare att få rätt temp genom att mäta, behövs så lite för att det ska fela.
Har gjort ett antal misslyckade kola/knäcksatser under årens lopp, tills jag tillslut köpte mig en termometer som funkade till godiskokning....Ett mycket bra köp
Hur du ska få mer smak, det har jag inget bra svar på, mer än att använda en smakrik väl lagrad whiskey då.
De andra två kolasatserna, de som alkoholen kokade bort i, gick bra så jag är ganska säker på att det är alkoholen som är boven. 5 msk är ju 3/4 dl, det är väldigt mycket alkohol om man jämför med hur mycket grädde, socker och sirap det är :D
Jag tycker inte kulprovet är så svårt att få till längre, efter många misslyckanden, det gäller att ha tålamod och en vidbottnad kastrull bara och så kolla på färgen. När smeten börjar ändra färg, kokningen ändrar karaktär och går från ett muntert puttrande till ett tjurigt sjudande istället utan att man sänker temperaturen då är det nära. Hur hård kola man gillar är väl individuellt, men vill man ha den pansarplåtshård får man vänta ännu längre, så att smeten börjar mörkna och sjudandet sjunkit ihop ännu mer. Väntar man för länge blir det durkplåt. Sån kola är bra om man vill göra eget pansar eller göra tandläkaren förmögen... :-)
Skulle tro att jag borde tagit en whisky som faktiskt smakar något, så hade jag kanske kunnat ta mindre istället, men det är är lätt att vara efterklok :-)
Grants är ganska mjuk och rund, jag borde kanske tagit en som det är lite fräs på?
Glömde skriva det att jag pytsade i mer whisky än det stod i ursprungsreceptet, för jag tyckte det smakade för lite.
Det kanske var dumt.