icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 329035
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
19 maj 2018 08:40
5

Dag 124. Du är vad Du äter

Handen på hjärtat - varför har just du en övervikt som du försöker få bort ?

 

Är det för att Du tidigare var elitidrottare och nu lagt skorna på hyllan , är Du en av de få personer som faktiskt lider av låg ämnesomsättning , eller har Du precis som jag och de allra flesta av oss som är eller varit överviktiga ÄTIT dig till din övervikt ?

 

Man är vad man äter- och ser ut i kroppen därefter.

5ee9ca63-5ea3-45aa-96a5-39fa49afbe8e.jpg

 

Jag har haft massor av ursäkter till att vikten gått upp alldeles för mycket MEN hårddrar jag det så är det ju för att jag ätit en massa skräp och alldeles för mycket skräp.

 

Ett klart bevis på detta är ju att jag utan någon extra motion nu faktiskt lyckats gå ner 30 kilo i vikt - enbart genom att äta mindre och rätt.

 

Anledningen till varför vi äter har idag nästan tappat sin ursprungliga betydelse.

 

Vi lockas av matproducenternas många olika produkter och godsaker i butikerna, snyggt paketerade i läckra förpackningar. Vi får erbjudande om att “köpa mer och spara pengar”. Godispåsarna har blivit större så vi kan fylla på med mer innehåll, du tjänar på att köpa 2l cola istället för 1,5l eller köp en kaffe och få en kanelbulle för bara nån krona osv… Produkterna benämns med olika “bra” ord för att få oss att tro att de är hälsosamma, som tex. light, kvarg och protein mm.

 

Många äter även om man inte är hungriga bara för att det är “så gott” och för att vi har ett sug efter godsaker hela tiden. Inte så konstigt då maten finns ju tillgänglig för oss överallt och vi kan snabbt och enkelt tillfredsställa våra behov och vårt sötsug. Det gäller verkligen att ha en hel del vilja och beslutsamhet för att stå emot alla frestelser som erbjuds dagligen i olika sammanhang.

 

Man äter det man är sugen på och inte efter vad syftet med ätandet är och vad kroppen har för behov.

 

Det är faktiskt så att anledningen till att vi ska äta är för att våra kroppar ska få i sig olika näringsämnen i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och fibrer, som ska hålla oss friska, göra oss starka och ge oss den ork vi behöver för att prestera i vardagen, med familjen, på jobbet/skolan och fritiden, på träning osv.. Kroppen tar upp de olika näringsämnena när vi äter och allt vi stoppar i oss är tänkt att fylla en funktion.

Stoppar vi då i oss en massa skräpmat så förstår vi ju själva egentligen att kroppen inte mår så bra. Det finns helt enkelt inga näringsämnen i socker och färdiga konstgjorda produkter.

Istället lagras allt skräp i våra kroppar och skapar på sikt övervikt, inflammationer och sjukdomar. Det är faktiskt så att flera av våra välfärdssjukdomar, som tex. hjärt- o kärlsjukdomar, diabetes-2, värk i leder, vissa cancersjukdomar mm, hade kunnat undvikas med rätt kost.

 

Att bli förvånad över att vikten inte är som man önskar och samtidigt mumsa på pommes på McDonalds eller ständigt stoppa ner handen i lördagsgodispåsen ( som blivit varje dag godispåsen ) är ju bara en form av förnekelse och dumhet….

 

 

Så fundera lite på vad du egentligen väljer att stoppa i dig och bli medveten om ditt ätande. Vad kan du göra för förändringar för att få en bättre kosthållning?

 

Välj helt enkelt med omsorg och ta hand om din kropp!

e41d9737-6b21-4fec-8b7b-cada9bbf0cb4.jpg

Gillar

Kommentarer

  • 19 maj 2018 09:29
    klaraelv

    Jag reagerar varje gång när jag hör någon säga att de inte förstår varför de går upp när de inte äter något, om man inte äter så går man garanterat ner även om man går på mediciner som ger viktökning, även om man har ämnesomsättningsfel. Oftast äter man utan att inse att man äter.

    Vill man verkligen gå ner i vikt så måste man "offra" skräpet man trycker i sig, kan man inte helt avstå så välj ut en dag i månaden tills man är normalviktig som man kan äta på. Sedan kan man kanske äta en gång i veckan eller varannan vecka, så länge man inte ökar i vikt vill säga. Fungerar om man kommit ifrån de värsta sockertriggrarna, annars kanske man ska låta bli.

    Jag har själv ätit helt fel och för mycket, mestadels godis och chips, därför blev jag överviktig/obese när jag slutade träna och blev stilla sittande.

    Nu äter jag skräp ungefär en gång i veckan, på måndag (om vikten gått ner under veckan), men även om jag äter godis den dagen så ser jag till att kcal inte går över mitt dagsbehov. Förra veckan blev jag utan godis på måndagen, så jag siktar in mig på att jag ska få lite lösgodis nu på måndag.

  • 19 maj 2018 10:35

    Det är ju faktisk ganska enkel matematik , får man i sig mer än man gör av med blir det ofelbart viktökning.

    Vad som däremot är det svåra är ju att förstå de bakomliggande mekanismerna till varför man så villigt öppnar munnen och väljer att stoppa i sig en massa skit  ( Vi blir inte direkt tvångsmatade som gäss i Frankrike )

     

    Mitt viktminskningsprojekt visar med all önskvärd tydlighet att det inte finna så mycket att skylla på ,i mitt specifika fall, mediciner ( p-piller , kortison och blodtrycksmedicin ) , orörlighet pga värk smärta samt neurologiska problem, ålder eller vad det nu är för dålig ursäkt  JAG /man väljer att plocka fram.

     

     

     

    Senast uppdaterad 19 maj 2018 13:42

  • 19 maj 2018 12:57
    klaraelv

    Jag har kommit till samma slutsats, jag har haft mediciner som ställt till det rejält för mig, men det är inte hela sanningen. Bara erkänna att jag stoppat i mig mer än jag skulle, även om det svider lite att erkänna att man levt i en falsk illusion. Har och har haft artros, men man kan röra sig lite ändå, och det är inte det viktigaste när man ska tappa vikt, maten är faktiskt viktigare än motionen till att börja med, så även om man är sängligganden  så kan man tappa vikt bara man äter mindre än man gör av med.

  • 19 maj 2018 15:09
    gittan52

    Det ligger nog en hel del i vad du skriver, framför allt detta med ”mängdrabatt”, tillgänglighet etc.

    Det vi inte får glömma är att många, bl.a. här på MD, har olika former av ätstörningar som i grunden handlar om mentala orsaker. Av dem jag lärt känna så vet de vad/hur de borde äta, men mäktar inte med det när ångest mm sätter in.

    ”Stoppar vi då i oss en massa skräpmat så förstår vi ju själva egentligen att kroppen inte mår så bra. Det finns helt enkelt inga näringsämnen i socker och färdiga konstgjorda produkter” – visst är det så, men just då, vid det tillfället, mår förmodligen psyket bättre.

    Men dessa personer förnekar iofs inte sin viktökning, alternativt utebliven viktminskning. Men jag gissar att det inte är dem du syftar på. smiley

  • 20 maj 2018 15:09

     

     

    Vad jag är ute efter är att de allra flesta överviktig personer har ÄTIT sig till sin övervikt -  oavsett anledningen till att man äter fel / för mycket .

    Att döva sin ångest eller få psyket att må bättre genom att äta  är ju en metod som INTE fungerar i det längre perspektivet. Precis i stunden när man äter / dricker så KANSKE det känns bättre men sen blir det ju än värre efter att man gjort något som man inte borde och det blir ett moment 22.

    Det viktga är att komma till insikt kring varför man reagerar och agerar ( äter) som man gör.

     

     

Logga in för att skriva en kommentar.