icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 329343
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
29 maj 2018 16:09
9

Del 1 . Beroendehjärnan

Jag har blivit hjälpt av KBT , men för att kunna bli hjälpt av KBT måste man förstå varför man har hamnat i vissa mönster som måste brytas. För mig handlar det om att en del av mig , en stark beroendepersonlighet tog över och det var jag som faktiskt skapade detta beroende monster ( mer om detta i nästa inlägg)

Så här är min upplevelse kring vad som händer när man har en beroendepersonliget .

Fantastiskt beskrivet av Gunnar Bergström som jag haft turen att få möta.

https://pedagogkonsult.wordpress.com/2014/01/07/hur-fungerar-ett-beroende/

"Det är otroligt lätt att bli beroende av någonting, men människor har olika lätt att påverkas. Mycket handlar om hur ens uppväxt varit, hur hjärnan “mår” och så vidare, men något som är säkert är att ingen kan skydda sig helt mot detta. Och det bästa sättet att klara sig från att bli beroende är att undvika farliga saker som man vet kan sätta kropp och hjärna ur balans.  Antagligen kommer problemet att finnas för alltid, tyvärr – men det finns självklart saker en kan göra för att förebygga.

 

Genom neurobiologin vet vi (någorlunda) hur det kemiskt fungerar när hjärnan kidnappas och man blir beroende.  Men detta är inte hela bilden. Detta är bara den biologiska grunden. Under den förändring som den beroende genomgår biologiskt sker också en psykologisk förändring. Den besatthet och den jakt på upplevelser och sinnesförändring som den beroende upplever sätter djupa spår i personligheten. När beroendet är fullt utvecklat har en slags dubbelhet växt fram inom den beroende: en rest av det friska Jaget och en Beroendeperson.

Beroendepersonligheten utvecklar en ny personlighet parallellt med den gamla. Den gamla, friska, personligheten kallar jag här för ”Jaget”. Jaget säger att hen skall droga med måtta, sluta i tid osv.

En annan personlighet som jag kallar Beroendepersonligheten har installerat sig. Det är som om hen satt i skallen och viskade dåliga råd i örat på den beroende. Beroendepersonen avgår med segern och tar över. Ett helt förnekelsesystem byggs upp där omgivningen sällan får möta Jaget.

Om man inser beroendets dubbelhet, att det både finns ett nedtystat dolt Jag och en Beroendepersonlighet, så förstår man att det kan vara så komplicerat att det lilla friska “RestJaget” är trött på alltihop men att Beroendepersonen ser ingen möjlighet att hitta en mening med att leva utan drogen eller beroendet. Hen kommer att stanna i en kronisk fas av sitt missbruk, tills ett ingripande sker. 

Ingripandet kan vara det friska Jagets desperata rop på hjälp: Jag orkar inte mer. Men ibland kan den beroende vara motiverad den stund som Jaget talar, men motivationen kan vara bortblåst igen när Beroendepersonligheten tar kommandot.

Man kan alltså vara motiverad men maktlös att kontrollera sitt missbruk. Och grunden för förändring och tillfrisknande är att man slutar tro och hoppas att man ska kunna kontrollera sitt missbruk. Man kan tillspetsat tala om att den beroende har dessa val:

•Fortsatt missbruk så länge han/hon orkar och överlever

•Tappa förståndet/Bryta samman  i ständig strid mellan känslor och i striden mellan   Jaget och Beroendepersonen

•Döden

eller

•Tillfrisknande /Förändring"

 

Döden låter kanske lite väl magstark , men jag har suttit vid mitt köksbord efter att ha överätit under långa perioder och faktsikt känt att  fortsätter jag så här så dör jag.

De som säger att "alla kan äta allt men inte alltid " , de har inte ett beroende.

NEJ det fungerar inte för vissa av oss !

Denna text är till både er med denna beroendestörning , men också till alla er andra som hävdar att det bara är att äta lite eller smaka -hoppas ni fått lite insikt om hur det är att leva med en "starkt beroendepersonlighet " i huvudet

 

 

Gillar

Kommentarer

  • 29 maj 2018 16:19

    Mycket intressant, tack för att du delar med dig!

  • 29 maj 2018 17:07

    Du skriver enkelt och på ett sätt som alla borde förstå...

    Som jag skrivit tidigare, tror jag inte att jag har någon drog / beroende men tankar som har sitt ursprung från alldeles motsatt håll har jag dagligen. Jag tror den varianten också kan vara helt normal att ha.

    Ser fram emot vad din ” penna” åstadkommer härnäst !💕💕💕

  • 29 maj 2018 18:36
    Octavia

    Jag ser att du publicerat Gunnar Bergströms blogg som ju är jättebra. En viktig text, men kanske ska du ange källan till det du lagt in här?

    https://pedagogkonsult.wordpress.com/2014/01/07/hur-fungerar-ett-beroende/

    Senast uppdaterad 29 maj 2018 18:38

  • 29 maj 2018 19:36

    Tack octavia och janinae

    Referensen föll bort när jag klippte och klistrade mellan olika program.

    Rätt ska vara rätt - och du Octavia kanske också känner Gunnar iom att du så snabbt kände igen hans text ?

  • 29 maj 2018 20:26

    Jag kan äta av allt men inte alltid för att jag inte har ett beroende. Det är jag väldigt tacksam för. Länken var väldigt läsvärd, mest för att jag har varit sammanboende med en man med flera sorters beroenden varav några tas upp i länken. Min personliga upplevelse är att även när missbruket är avslutat så finns beroendepersonligheten kvar och kräver snabba belöningar inom andra områden än den tidigare. Annars infinner sig en tomhet och rastlöshet som kan vara minst lika plågsam som det tidigare missbruket. Men det är bara min egen tolkning av upplevelser, även om just det med tomheten togs upp i länken.

  • 29 maj 2018 20:33

    medlem16

    Visst finns beroendepersonligheten kvar , och det är väldigt vanligt att ett beroende byts mot något annat .

    Orkar man stå emot och undvika sin "drog" kan dock beroendepersonligheten sakta men säkert brytas ner och om inte försvinna så iaf bli underordnat det "friska jaget"

     

    Jag har så många gånger förbanant mitt beroende och tyckt att det är orättvist , men har numera förlikat mig med det och insett att enda vägen ur detta är att ha nolltolerans mot det som är mina "droger"

  • 30 maj 2018 07:27
    aregnisw

    Intressant inlägg och alla har nog något beroeende skulle jag tro men det gäller att man har järnvilja eller rättare sagt mycket bra självdiciplin för att komma över sitt eget. 

    Tack för länken också yes

    Senast uppdaterad 30 maj 2018 07:29

  • 30 maj 2018 13:48
    seglar67

    Läser dina inlägg om beroende i fel ordning, 8veckor, ska läsa nohsre och kolla länken när det dlutar gunga!⛵️⛵️⛵️

  • 30 maj 2018 14:09

    seglar67

    del 3 i denna oerhört spännannde wink bloggserie är nu ute också - OCH som vanligt tangerar våra tankar varandra.

    Hur fungerar våra hjärnor, varför kommer insikter till oss ibland och varför agerar vi som vi gjort / gör ?

    Att man behöver klivar ur sin situation och få ett utifrånperspektiv , att man har svårt om inte omöjligt att mitt i stormens öga inte agera på ett ryggmärgsreflex-sätt.....

    Jag är f.ö också helt övertygad om att denna gång kommer det int bara gå vägen , dvs vi ÄR i mål, utan vi kommer också hålla oss i målfållan framöver

    Senast uppdaterad 30 maj 2018 15:02

Logga in för att skriva en kommentar.