icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Ann63s blogg

5:2 87 kg 67 kg 267774
I´m back...............igen.

59-årig tjej ifrån Viksjö som ligger norr om Stockholm som vill gå ner 10-15 kg.

Började köra 5:2 den 16 januari.
Tacksam för all hjälp jag kan få gällande 5:2, just nu fastar jag måndagar & onsdagar.

// Ann
4 juni 2018 08:55
5

Har jag blivit lurad ???

Köpte ett DNA test på nätet för att se om jag har risk för övervikt och fetma.

Dynamic Code 299:-

 

Ärligt fattar inget alls av mitt svar, kanske någon här förstår surprise

Nedan ser ni mitt svar:

Testet visar att du inte har en ökad risk för övervikt och fetma.

 

Testet visar att du inte har en ökad risk för övervikt och fetma. Analysen visar på genotyp T/T i FTO-genen som inte är associerad med en ökad risk för övervikt och fetma.

Vad betyder det här för dig?

Det betyder att du inte har den variant av FTO-genen, som är förknippad med ökad risk för övervikt och fetma. En balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet är dock viktigt för hälsan oavsett om man har ökad risk för fetma eller inte.

 

Testet visar att du har en ökad risk för högre nivåer av blodfetter.

 

Testet visar att du har en ökad risk för högre nivåer av blodfetter. Analysen visar på genotyp A/G i FABP2 genen. FABP2 är inblandad i bindning, transport och nedbrytning av fetter och denna genotyp ger en ökad risk för förhöjda blodfetter.

Vad betyder det här för dig?

Det betyder att du har anlag för en ökad risk för högre nivåer av blodfetter. Du kan förbättra dina nivåer av blodfetter genom att ersätta mättat fett och transfetter med omättat fett.

Tips för dig

Omättade fetter kan förbättra dina nivåer av blodfetter. Fleromättade fetter som omega 3 och 6 finns t.ex. i fet fisk, linfrö, valnötter, majsolja och solrosolja. Enkelomättat fett förekommer i bland annat olivolja, nötter och avokado. Medelhavsdieten är en diet som är rik på enkelomättade fetter.

 

 

Testet visar att du har anlag för ett högre BMI när kosten består av mycket fett.

 

Testet visar att du har anlag för ett högre BMI när kosten består av mycket fett. Analysen visar på genotyp T/T i APOA5-genen. APOA5 påverkar hur kroppen tar hand om fett från maten.

Vad betyder det här för dig?

Det betyder att du har anlag för att öka i vikt om du äter mycket fett. Alla reagerar olika på om man äter mycket fett och det är viktigt för alla att äta en balanserad kost och utöva regelbunden fysisk aktivitet.

Tips för dig

För individer med en sämre förmåga att hantera fett är det fördelaktigt att hålla fettintaget inom rimliga gränser (~30% av det totala energiintaget). Det behöver inte innebära att fett utesluts, snarare att man undviker ett kostmönster med stor andel feta livsmedel. Försök att skära bort onödigt fett från livsmedel och där möjlighet finns välja produkter med lägre fetthalt.

 

 

Testet visar att du har anlag för ett lägre BMI vid kost rik på enkelomättade fetter.

 

Testet visar att du har anlag för ett lägre BMI vid kost rik på enkelomättade fetter. Analysen visar på genotyp C/G i PPARG påverkar cellens ämnesomsättning då man äter olika sorters fetter.

Vad betyder det här för dig?

Det betyder att du kan få ett lägre BMI genom att äta mer enkelomättade fetter istället för mättade fetter.

Tips för dig

Enkelomättat fett kan sänka ditt BMI. Enkelomättat fett finns bl.a. i olivolja, nötter och avokado. Medelhavsdieten är en diet som är rik på enkelomättade fetter.

 

 

 

Gener har visat sig spela en stor roll vid utvecklingen av övervikt och fetma men påverkar också hur man reagerar på olika typer av kost. De 4 generna FTO, PPARG, APOA5 och FABP2 som analyseras i detta test ger en bild av hur din kropp påverkas av det du äter och hur det i sin tur kan påverka BMI. Gener är en av många faktorer som påverkar vår hälsa och det är viktigt för alla oavsett vilken genotyp man har att äta en balanserad kost och utöva regelbunden fysisk aktivitet.

BMI och träning, FTO-genen
En välbeskriven gen som kan kopplas till övervikt och fetma finns på kromosom 16 och kallas för FTO (fat mass and obesity associated (gene)). FTO-genen uttrycks främst i hjärnan och man tror att den har koppling till aptit och födointag. I detta test tittar vi på en specifik position i genen där en förändring resulterar i olika genvarianter (alleler), en A-allel och en T-allel. A-allelen av genen associerar till en ökad risk för övervikt och fetma. Bärare av A-allelen svarar dock bättre på träning som hjälp för viktnedgång än de som inte bär på detta anlag. FTO genen ger svar på om du löper risk att utveckla övervikt eller fetma beroende på din genotyp. Personer med AA genotyp löper en 40-60% högre risk för övervikt och fetma och personer med AT genotyper har en 20-30% högre risk för övervikt och fetma. Personer med TT genotyp har ingen ökad risk för övervikt. Bärare av A-allelen svarar dock bättre på träning som hjälp för viktnedgång än de som inte bär på detta anlag. Dessa personer kan minska risken för övervikt och fetma med upp till 30% genom fysisk aktivitet

BMI och fettyper, PPARG-genen
Det finns också flera olika gener som påverkar hur vi hanterar olika typer av fett i maten och hur kroppen reagerar på detta. PPARG påverkar ämnesomsättningen av fetter och uttrycks i fettvävnad. Personer med en viss genvariant (G allel) av PPARG tenderar att ha ett lägre BMI vid kost som innehåller en högre andel enkelomättat fett.

BMI och Mängden Fett i kosten, APOA5-genen
Även genen APOA5, är kopplad till reglering av fetter och inlagring av fett i fettceller och har därmed en roll vid utveckling av fetma. Studier visar att personer, som är bärare av C allelen av APOA5-genen inte går i riktning mot ett högre BMI även om kosten består av mycket fett. Dessa personer tenderar till och med att få ett minskat BMI vid en fettrik kosthållning. Individer, som inte har denna genvariant har istället en tendens att öka sitt BMI och riskerar att drabbas av övervikt eller fetma vid en fettrik kost.

Blodfetter, FABP2-genen
Blodfetter som till exempel kolesterol är viktiga byggstenar i kroppen men kan vid för höga nivåer vara riskfaktorer för hjärt-/kärlsjukdomar. FABP2-genen, (Fatty acid Binding Protein) genererar ett intracellulärt protein som påverkar mängden fett i blodet. Individer, som bär A-allelen av FABP2-genen får en ökad mängd triglycerider och LDL (det onda kolesterolet) samt en minskad mängd av HDL (det goda kolesterolet) i blodet. FABP2 genotypen visar om du löper en ökad risk för höga blodfetter. Genotyp AA och AG ger en ökad risk för LDL (det onda kolesterolet) och lägre nivåer av HDL (det goda kolesterolet). Enligt livsmedelsverket skulle många människor må bra av att äta mer enkelomättat fett och minska mängden mättat fett och detta skulle också kunna ge lägre nivåer av blodfetter.

 

smiley

 

Ja va säger man, fattar inget alls.....  laugh

 

Kommentarer

  • 4 juni 2018 09:19
    aregnisw

    Såna tester litar inte jag på alls du fattar heller inte sådant surprise yes

  • 4 juni 2018 10:21
    LUAL

    Jag har gjort liknande och fick helt andra resultat: https://www.matdagboken.se/blogg/LUAL/dna-test

    Det verkar som den kost som passar dig bäst är Medelhavsdieten eller kanske Paleo. Din genetiska uppsättning verkar inte passa för LCHF. 

  • 4 juni 2018 10:49
    klaraelv

    Det jag kan utläsa av detta är att du absolut INTE ska äta Lchf utan hålla dig till medelhavskost.

    Men jag tror inte riktigt på såna tester 😶

    Ah såg inte LUAL s svar.

    Senast uppdaterad 4 juni 2018 10:51

  • 4 juni 2018 14:07

    Efter att ha läst det Jacob Gudiol skrev efter att ha testat sig så avstod jag från att göra det. Det betyder i förlängningen ingenting för mig. Det påverkar så lite, något kilo på sin höjd. Bra mat är bra mat helt enkelt.

    De testar några få av sammalagt minst 28 gener. 

    För dig skulle det betyda som LUAL skrev att du inte ska äta LCHF. Du ska inte äta högfettskoster alls. Medelhavsdieten låter som ett bra förslag tycker jag. 

    Senast uppdaterad 4 juni 2018 14:09

  • 4 juni 2018 21:00

    Tack

    Å ja som äger säkert 30 LCHF böcker.

    Får läsa på om medelhavsdieten.

    Någon som kört det?

    Ann

     

     

     

Logga in för att skriva en kommentar.