icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Den här bloggen handlar främst om min mat och träning, stress och sömn och annat som hör hälsan till.
Hur jag lyckas och misslyckas med det jag företar mig.

Jag läser nästan alla blogginlägg här på matdagboken och blir väldigt inspirerad av många och vill gärna vara med och hjälpa till att peppa och motivera andra. Har ni åsikter och tankar om det jag skriver blir ingen gladare än jag om ni delar med er här i kommentarsfältet!

Matdagboken ser jag som ett forum för goda råd och hjälp med motivation. Så vi slipper snubbla över samma stenar där någon annan redan snubblat!

http://cirpaslivmedlchf.blogg.se/ är en blogg med tankar om mitt liv, min mat, min träning, min familj och bara allmänt ditt och datt.
Titta gärna in på den med om ni har tid!
4 maj 2013 22:50
5

LCHF och barn och samboförhållanden

Igår läste jag Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt. Sträckläste från pärm till pärm. Det mesta visste jag ju redan. Visste, men hade kanske inte riktigt förstått innebörden av... Idag har jag haft en enda tanke i huvudet: Hur kan jag ge mina barn så otroligt dålig mat när jag ger mig SJÄLV så himla BRA mat? Hur tänkte jag där??? Jag har sedan 2008 ätit LCHF till och från. Sedan 2008 har vi bara fått äta riktigt smör, olivolja, 40% vispgrädde, röd mjölk och inga lightprodukter eller margariner hemma. So far so good. Där kan jag klappa mig på axeln och tycka att jag varit duktig. Men när jag själv fyllt upp min egen tallrik med nyttiga grönsaker har jag fyllt på deras med... snabbmakaroner!? ... Hur tänkte jag då? Varför kan inte de också äta broccoli med sina köttbullar och gräddsås? Och till frukost på skoldagar äter de [UNDERSTRUKEN][FET]Polarkakor[/FET][/UNDERSTRUKEN] med bregott (bra iofs) och dricker [UNDERSTRUKEN][FET]o´boy[/FET][/UNDERSTRUKEN] till!!! Jag skäms! Jag kan ju inte ha tänkt alls? MIna barn tycker dessutom att bacon och äggröra är gott att äta till frukost och äter det alltid på helgerna. Visserligen äter de polarkaka med iofs, men det känns inte lika illa, får då har de ju iallafall fått ett hälsosamt alternativ! Mitt samboförhållande är ju ganska nytt och vi har verkligen inte samma syn på mat eller träning för fem öre. Han köper hem saft, rostbröd, chips, osv och tycker att man helst skulle äta pizza sju dagar i veckan helst både till lunch och middag. Självklart är han en sådan där person som är trådsmal vad han än äter och gör. Han förstår och accepterar att jag äter LCHF och har bytt till "mina" feta produkter, men skulle aldrig själv kunna tänka sig att avstå kolhydraterna. Och hans egna barn är ganska kräsna med mat så att inte servera dem makaroner är uteslutet. Men idag har jag smidit listiga planer! MOAHAHAHA!!! (avgrundsskratt...) I veckorna är det JAG som kommer hem från jobbet först. Alltså är det JAG som är herre över middagarna. Vilket betyder att det inte alltid kommer att kokas makaroner/potatis/ris. I början ska jag utesluta det lite sporadiskt så att de inte märker något för att sedan plötsligt, utan att de ens har märkt nåt, så äter vi bara RIKTIG mat till middag hemma! Sedan kommer jag givetvis att göra undantag, men inte så himla ofta att det blir mer regel än undantag att äta kolhydrater hemma hos oss. På helgerna får vi tyvärr ha "kolhydratsfönster". Lördagsgodiset sitter i benmärgen på dem. Men även här får jag vara listig. Självaste godisinköpet kan ju faktiskt ske efter middagen så får de sitta och snaska framför tvn en stund innan de går och lägger sig. Förhoppningsvis har de fått i sig så mycket fett i maten att de inte orkar med så mycket godis... Det de inte äter upp på lördagskvällen hamnar i soporna! Så slipper jag ha en massa frestande godis hemma med. Pizza, hamburgare, pannkakor, kebabrullar och sånt får de nog äta på helgen. Helst hemmagjort, men ibland är det oundvikligt att inte äta ute. Och de behöver ju kanske bara få äta ett sådant mål per helg. Jag menar nu inte att mina hemmagjorda hamburgare med sallad, majonäs och ugnsstekt klyftpotatis skulle vara dålig mat, utan tänker mer på McDonken och Co. Jag tror inte att barnen mår dåligt av potatis, inte ens om de äter det varje dag, så länge de inte äter sig mätta på potatis. Det ska vara som ett litet tillbehör på deras tallrikar tänker jag mig... Frukost är busenkelt att manipulera. Jag slutar köpa o´boy och deras vita bröd och köper ett bröd som de tycker är äckligt och så erbjuds de istället att dricka min goda smoothie (fast med banan - de borde klara det va?), och äta ägg och bacon. Världens bästa start på dagen! De kan få äta Wasa Sport eller om jag skulle köpa mig en brödmaskin så kan jag baka RIKTIGT bröd till dem som de kan få äta med mycket pålägg om de orkar. I skolan får de givetvis äta det som finns. Men hemma, där ska de få äta RIKTIG mat som man blir MÄTT av länge! Och nu känner jag mig som en inte fullt lika dålig mamma. De kanske kommer att bli sjuka i någon "västerländsk sjuka" när de blir äldre, men då har det iallafall inte varit på grund av att deras mamma serverat dem industriellt processad mat med massa E-nummer och onödigt socker/stärkelse som jag är helt övertygad om är roten till mycket ont! Att ge sina barn LCHF mat verkar vara en känslig fråga, men jag kan inte säga annat än samma sak som alla LCHF experter säger: HUR KAN DET VARA ANNAT ÄN BRA ATT GE SINA BARN NATURLIG MAT? Jag förstår verkligen inte motargumenten... Så nu vill jag bara att det ska bli imorgon så att jag får gå till verket med min lilla plan! God natt alla!

Kommentarer

  • 4 maj 2013 23:22
    Astie
    Åh, lycka till! Kommer följa med spänning hur det går =) Du verkar ha en bra plan iallafall!
  • 5 maj 2013 12:48
    Hälsa13
    Lycka till med matrevolutionen!! Uppdatera oss gärna om hur det går, och vilka av dina listiga knep som fungerar. Jag har precis börjat äta LCHF, men planerar att "smitta av mig" på familjen så småningom. Det vet bara inte om det än ;-)
  • 5 maj 2013 09:24
    Håller helt med dig Cirpa! Tänker också på samma saker, men har bara justerat det som inte märks, än så länge. Smör, bregott, olivolja och helfeta produkter har vi bara sen nåt år tillbaka, men mina spinkiga barn är väldigt kolhydratsugna. Sötad fil/yoghurt med flingor till frukost (fast chokladflingor som är favvon får de bara på helger), provivajuice, bröd med 25%fullkorn och resten vetemjöl. Lilleman som tål ägg äter gärna LCHF-plättar eller äggröra också, har inte testat att erbjuda bara det. Pasta, pasta, pasta, ris och nudlar och ibland potatis... På landet kommer man undan snabbmat rätt bra (pizza, kebab - mina är lite för unga för att vara storätare av denna småhålesnabbmat), men jag tar ju till fiskpinnar till dem ibland, och färdiga köttbullar (med rumänska fridlysta vildhästar i?) blä. Det blir spännande att läsa Cirpa, håll oss uppdaterade!!
  • 5 maj 2013 09:28
    Shiizuka
    Bra tankar! Kan berätta att vi började vår matrevolution också runt 2008 när jag först läste Mats-Eric Nilssons bok "den hemliga kocken". Sen hittade jag till lchf ganska samtidigt och under 2009 började jag äta enligt lchf. Min son, som är trådsmal och utan viktproblem, har också mer och mer gått över till lchf. Han har under hela sitt liv haft hemska eksem över hela kroppen. De är borta sen flera år sen jag slutade med E-nummer och snabba kolhydrater. Men.... han bodde hos sin pappa på heltid från januari till slutet av mars i år och eksemen kom tillbaka ganska omgående. Han flyttade hem till oss i början av april och nu börjar eksemen försvinna igen. Så ja... lchf är bra även för barnen. Basta =) Lycka till med din matrevolution hemma!
  • 5 maj 2013 10:54
    Låter spännande, jag tampas med samma problem. Mina barn gillar inte grönsaker så värst, så det är svårt att få dem att ändra sig. Försöker iallafall att köra med lite mer långsamma kolhydrater. Jag smyger också in förändringar, plötsligt har de vant sig vid det nya, hehehe

Logga in för att skriva en kommentar.