icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Eliges blogg

77 kg 60 kg 1553
10 augusti 2019 10:11
2

Diabetes Mellitus

Har precis registrerat mig som ny medlem, och jag undrar om det är någon mer här, som fått diagnosen, Diabetes Mellitus?

Jag har aldrig tyckt om att laga mat....för mig har det alltid bara varit ett nödvändigt ont! Därav så har jag ingen aning om hur man sätter ihop de 5 måltiderna, samt frukt, per dag, som diabetessköterskan sa att jag måste göra! Känns som att jag blivit utkastad ur ett flygplan och får försöka landa bäst jag vill....!

Detta har sänkt mitt psykiska mående rejält!

Kommentarer

  • 10 augusti 2019 12:13

    Jag förmodar att det är typ 2 du fått, det finns flera olika sorters diabetes (diabetes mellitus är samlingsnamnet) men typ 2 är den vanligaste. Nu har jag inte diabetes själv, men jag känner flera som har och har fått en del insikter genom åren.

    Det är många som framgångsrikt använder lågkolhydratkost (LCHF, Paleo etc), medelhavskost eller 5:2 (en sorts periodisk fasta), har du läst Diabetesförbundets information om din sjukdom och vad man kan göra? Där finns också en mängd bra informativa broschyrer att ladda hem.

    Diabetesförbundet är lite mer öppna när det gäller lågkolhydratkost än vad t ex Socialstyrelsen är och det är från den senare vården hämtar sina rekommendationer. Det vården rekommenderar primärt är traditionell diabeteskost.

    Traditionell diabeteskost har lågt glykemiskt index (GI) och innehåller mycket linser, bönor och baljväxter som håller blodsockret stabilt länge. Kosten innehåller också klibbfritt ris, korngryn och bulgur. Brödet innehåller hela korn och lösliga fibrer. Inslaget av grönsaker och frukt med lågt glykemiskt index (äpple, apelsin och päron) är stort.

    Måttlig lågkolhydratkost innehåller kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, baljväxter och vegetabiliska proteiner samt fett från olivolja och smör. Man äter också mindre socker, bröd, flingor, potatis, rotfrukter och ris (kolhydratrika produkter) än traditionell diabeteskost. Det finns vetenskapligt stöd för att måttlig lågkolhydratkost (30–40 E% kolhydrater) ger viktreduktion och påverkar blodfetter och långtidsblodsocker, det vet till och med Socialstyrelsen nu för tiden.

    I Medelhavskosten hittar vi rikligt med frukt, baljväxter och grönt samt fisk och sparsamt med rött kött. Intaget av enkelomättade fetter från olivolja  och nötter är stort. Alkohol konsumeras ofta dagligen. Kosten innehåller också mindre socker, bröd, flingor, rotfrukter och ris än traditionell diabeteskost.

    Alla kostvarianterna finns som kickstarter är på Matdagboken, om du mailar Johan är jag säker på att han kan hjälpa dig att komma igång med något som känns helt rätt för dig. Då får du både recept, menyförslag och alltihop på ett bräde så att du slipper hålla på och lära dig allt från gtunden, utan kan ta ett steg i taget smiley

    Det är jättesynd att du inte fått prata med en diabetessjuksköterska lite mer ingående om din sjukdom, så att du får en chans att förstå den och hantera den. Man ska inte behöva bli dumpad vid vägkanten som en oönskad hundvalp. 

    Men tur att du hittade hit, då kan vi hjälpa dig att komma igång och hitta det du behöver!

     

  • 10 augusti 2019 15:21
    Mabban

    Jag har diabetes 2! Tycker det är sorgligt att du inte fick mer information!! LadyG har gett dej massor av info.

    Men jag vill fråga, om du fick en liten apparat, som du kan mäta ditt blodsockervärde??? Det är en tillgång spec i början. Då har man koll på fastevärde och före/efter måltid och hittar rätt i sin kosthållning!! Den hjälpte mej mycket och numera tar jag bara stickprovlaugh

    Om du inte fått någon, så be om en på VC!! Lycka till!!

     

     

Logga in för att skriva en kommentar.