Kaloriunderskott...
... ligger ju automatiskt på -500...
och det har funkat fint, jag går ner ca 0,4 kg /vecka. Men vikten pendlar så under veckan, hekton flyger uppåt och neråt och det svajar för mycket för att jag ska vara nöjd. Så nu ska jag testa med mindre kalorier, tänker att från idag köra med -700 och se vad som händer.
Mycket kan ju också förstås bero på att jag inte känner att jag har riktigt koll på hur jag ska planera min mat för att det ska bli bra.
Det är spännande egentligen när man tänker på det... jag ÄLSKAR att planera, det är min grej! Vad vi /jag än ska göra så planerar jag det. Har ju också då förstås kontrollbehov (det har alla lärare, ingår i lärarutbildningen tror jag
) och det är väl därför jag gillar att planera. Men just det där med att strukturera, organsisera och få ihop en bra plan, det gillar jag skarpt. Det började nog när jag var liten, älskade att sortera kortlekar. Vi hade 4 stycken, två röda och två blå. De kunde jag blanda och sortera upp, blanda och sortera upp, det fanns mängder med sätt att sortera dem. Så skojigt och tillfredsställande
Men, hur kommer det sig då att jag inte klarar av att planera vår mat??? Jag har provat och försökt, mängder med gånger och om någon tvingar mig så fixar jag att sätta ihop en veckoplan, eller längre om det behövs, men .. det kommer inte naturligt. Om raringen frågar "Vad tycker du vi ska äta i veckan?" så sitter jag där som ett fån, med munnen öppen och tom hjärna. Samma sak det här med näringsinnehåll. Jag menar så enormt mycket tips som jag får här, av er! Det borde inte vara så svårt för Planeringsfreaket Kicki att se till att jag får i mig rätt mängd proteiner mm.
Ibland skyller jag på min utbrändet, den har gjort hjärnan lite...seg, som kola... men det hjälper ju inte att skylla på något... det är ju verkligen inte problemlösande, snarare bakåtsträvande.
Kan det bero på att jag nu även ska tänka på kalorier och att det snurrar till det (värre än vanligt) i huvudet på mig? Ja, så är det nog... förut har jag bara tänkt LCHF, bort med kolhydraterna, ät dig mätt på fett. Nu... nu är det mer ät dig mätt på protein, håll koll på kalorierna och bort med kolhydraterna....
Jag får fundera på det här och läsa på lite om just bra sammansatta måltider med tanke på lågt kolhydratinnehåll, lågt kaloriinnehåll och högt proteininnehåll. Blir att plugga lite alltså
Ha en skön söndag mina vänner
Gillar
Kommentarer
-
Håller med dig..svårt att hålla kolla på allt även om man är en bra planerare i vanliga fall 😊
Men det här klarar vi av i slutändan 💪😄
-
Jag tycker det är så tråkigt att planera mat för en hel vecka, gillar att laga mat lite spontant med det som finns hemma. Då dottern inte tål gluten så bra så är utmaningen att hitta god och nyttig vegansk glutenfri kost, det är lättare än vad jag trodde. Lärt mig mycket nytt om livsmedel som jag inte ens visste fanns. Fast oftast är det dottern som lagar mat, hon är mycket bättre på det än vad jag är. Idag ska jag dock slänga ihop en vegansk lasagne som även får bli lunchlådor. Kanske att jag även kör en sats med Jack fruit om andan faller på. Här snöar ju ändå.
-
Blir mycket kött från ko, ren, lamm och fågel och muminfärs (keso) plus grönsaker, tur att jag tycker det är gott.
-
Jag som inte ens räknar kalorier har svårt att hitta på vad vi ska äta till middag varje dag, ännu svårare borde det bli om det ska tas hänsyn till hur många kalorier, protein och fett du får äta.
Men planerar man bara så blir det säkert lättare☺
Tack detsamma❤
-
Kan du inte gå in och kolla på de olika menyerna hur dom är upplagda ?
Bara en tanke...🤔
Som inloggad plusmedlem kan du Klicka på Matdagboken...scrolla ner till veckomenyer...Voila´ ✌️😄
Senast uppdaterad 11 mars 2018 10:41
-
jag utgår efter de färdiga 4 veckors palanerna som finns under "färdiga menyer" för att få ett hum om vad jag kan äta, där får man ju helt färdigplanerade dagar. Jag planerar oftast min matdag kvällen före och skriver redan då in i min matdagbok vad jag ska äta till frukost och lunch nästa dag, sen går jag in och korrigerar om jag ändrar mig eller om det blir något mer. Jag tycker det är ett jättebra hjälpmedel. Om jag inte gillar just den föreslagna rätten eller vill ha något annat en dag, söker jag i receptbanken och för in det i matdagboken för att se hur utfallet passar in i min dag- man kan ju radera och ändra om det inte funkar...
-
Jag planerar alltid mina måltider för jag vill inte stå där och inte veta vad jag ska äta, jag lagar alltd flera potioner av allt så jag har då får jag tid till annat som känns roligare. Ha en trevlig Söndag nu
-
Hoppas du får en härlig söndag! Jag planrar och skriver ner ett måltidsschema varje söndag. För har jag det nerskrivet är det lättare för mej att följa det. Sedan skriver jag inköpslistan utifrån det så får jag lite pejling på det också. Jag är annars en som bara stoppar ner vad jag ser i affären som jag tycker verkar gott...inte alls bra för mej! Typiskt tråkigt men Så fungerar jag. alla fungerar olika!
-
Här finns en till både Kontroll- och Planeringsfreak - i kvadrat!
TIPS till en annan freak???
Jag skriver Veckans meny och skriver ut en köplista. Vi handlar på måndagarna enl denna köplista.
Frukost är en kopp svart kaffe (16:8),Lunch är alltid den samma varje dag (just nu Kesoägg med 3 ägg)
Middag då?MÅNDAG KYCKLING
TISDAG FISK/SKALDJUR
ONSDAG FÄRS/CHARK
TORSDAG SOPPA/GRYTA
FREDAG FISK/KYCKLING
LÖRDAG KÖTT/CHARK
SÖNDAG VECKANS RESTER e VALFRITTKommer vi till tex fredag och jag inte ha lust att laga just den planerade rätten så försöker jag använda fantasin och skapa nytt av de befintliga ingredienserna jag har hemma. Likaså kan jag ta soppan på en tisdag och köttet på en fredag. Osv. Inget är skrivet i cement!
Kvällis blir det ca kl 20. Det har jag svårigheter att klara mig utan, men då brukar det finnas plats för något gott och samtidigt kan jag rätta till dagens fettkvot i gram 1>F/(P+K) ~ detsamma nästan som E%.
Jag har tidigare sparat sex veckors menyer med alla våra Favvo-recept. Bra att ta till många gånger. En regel är dock att prova en ny rätt under den veckan.
Allt detta planerande har tagit sin tid, men det har betalat sig - idag funkar allt smidigt och lätt och jag spar tid och slipper bekymret vad-ska-vi-äta-ikväll.
-
Många bra tips och idéer, Tack!
Ulla165 vi har något liknande men det fungerade inte riktigt året runt, vi grillar mycket på sommaren och så. Men vi har en plan nu, den innebär att vi skriver in varje månad vad vi äter och sen sparar jag det. Då har vi till ett helt år sen
I min värld skulle jag kunna äta samma hela tiden, men, tja det blir kanske trist efter ett tag
Jag ska plugga lite recpet och matvaror så får vi se om jag kan klura ut detta
Logga in för att skriva en kommentar.