Hur ont ska det göra?
Vet inte om jag skrivit om det här förut, det har jag säkert, men något jag funderat mycket på är det här med hur hårt en ska träna egentligen. Jag tycker det är jättesvårt att avgöra vad som är lagom - både när det gäller mängd och ansträngning.
Å ena sidan - det är lätt att skada sig om man kör för hårt, nybörjare bränner ut sig direkt genom att göra för mycket på en gång. Kroppen behöver återhämta sig och blir träningen för tung så hinner inte kroppen ladda om till nästa pass, och träningen blir snarare skadlig.
Å andra sidan - att röra sig för lite är bland det största folkhälsoproblemet vi har, överträning är väldigt ovanligt och syns mest bland eliten i olika sporter. Det är när det blir jobbigt som vi blir bättre, påfrestningen måste vara tung för att musklerna ska bli starkare. No pain, no gain.
Alltså jag fattar ju att medelvägen mellan dessa är vad jag måste hitta, men jag tycker det är så svårt! Ärligt talat, jag är inte så bra på att hålla ut ett träningspass när det blir jobbigt. Försöker ju springa lite på löpbandet och jag vill sluta så fort det blir jobbigt... fast det blir ju jobbigt efter bara någon minut så det går ju inte, jag måste pusha mig själv för att komma framåt. Fast samtidigt försöker jag att inte pusha för hårt, min kropp är tung och det känns i knäna när jag springer... Och samtidigt tänker jag att det kanske ska göra så ont? Det kanske är min smärtgräns som är löjligt låg?
Jaja, det ger sig säkert med tiden, jag bara tänker för mkt.
Denna helg har varit lugn och skön, jag har gjort lite halvtråkiga grejer som fått vänta alldeles för länge, som att tvätta bilen, storhandla och lite sånt. Fick till ett bra styrkepass igår och tänkte ta ett till sådant imorgon. Jag väger mig varje dag av gammal vana, och vågen visar på minus, vilket är trevligt.
Igår lagade jag en currygryta som jag tänkte äta under helgen, och jag insåg då att jag faktiskt inte är så bra på att laga mat. Det blev okej, inte mer. Jag har liksom trott att mina mammagener skulle kicka in runt 25 och jag skulle automatiskt bli lika bra på att laga mat som hon är, men icke. Min paradrätt är köttfärssås och spagetti, annars har jag inte mycket att komma med. Köttet jag använde till grytan blev segt och jag vet inte om det berodde på att jag kokade den för länge eller för kort tid.
Nu har jag en gryta köttfärssås på spisen, som jag nog nämnt förut är det min bästa snabbmat att ha i frysen, istället för att köpa en pizza. Det krävs bara lite upptining och så spagetti, sen är det klart. Och som sagt, det är min paradrätt och den blir mkt god. Under en period hade jag det i matlåda varje dag, sedan tröttnade jag och kunde inte äta det på bra länge. Bytte då till lasagne istället, men sen började en kollega kalla mig för Lasagnen eftersom jag åt det jämt, så då slutade jag med det också...
Nåja, jag är lite mer varierad idag, men inte mycket. Även om currygrytan inte blev perfekt så är det en klapp på axeln att jag testade något nytt ändå.
Gillar
Kommentarer
-
Om du använder en pulsklocka och interval tränar så vet du hur hårt du kör. Ansträngingen beror på hur tränad du är innan. inte att köra slut på sig. När jag började träna var jag mer slut på att bar gå 2 km i lugntakt, i dag på 5 km. i snabb gång.
-
Nu ska jag hålla mig till din fråga också
För folkhälsans skull behövs inte mer träning, bara mer rörelse i vardagen. Vardagsmotion. Det är de facto viktigare att resa sig upp från kontorsstolen lite då och då och röra på sig än det är att få till de där tre fyra träningspassen i veckan.
Du får ont när du springer, eller är det bara obehagligt? Känns det någonstans specifikt i knäna, eller mer generellt bara "i området runt"? Det skulle kunna vara som Runners World föreslår, att knäna är för svaga. Det har alltså i så fall inte med vikt att göra utan med förhållandet benstyrka kontra vikt. En fjäderviktare kan, om de har svaga ben, också få ont i knäna när de börjar springa medan jag som tungviktare inte fick det när jag började eftersom jag hade grymma ben (tack motionshojen!)
Om du får ont på en specifik punkt däremot kan det vara en felställning, skada, inflammation eller obalans ut- vs insida som gör att knäet ömmar. Sånt törs jag inte råda om, jag har ingen medicinsk kompetens att skryta med.
Du har inte funderat på att prova att träna med en PT?
Senast uppdaterad 30 april 2017 19:14
Logga in för att skriva en kommentar.