Optiska illusioner och taskiga företag
Kan någon sparka igång mig? Det skulle verkligen behövas! Sitter på jobbet och får ingenting gjort. Eller ja, jag har inget att göra faktiskt, inte när det gäller jobbet. Men har en artikel att skriva till plugget och jag borde verkligen ta tag i den nu... Fast nä, jag orkar inte. Snön vräker ner utanför och det är ruggigt som tusan, skulle helst av allt vilja åka hem till min soffa och vira in mig i en filt, kanske kolla på nån mysig film... Men inte än! Har en föreläsning snart och dessutom måste jag till tandläkaren, suck...
Annars tycker jag maten funkar bra! Vågen visade ett litet plus igår, men det var borta idag så jag tackar och bockar. Med lite flyt och jävlar anamma den här veckan tror jag att jag kan nå ett nytt lägstarekord nästa måndag. Idag stannade vågen på 78,2 och mitt lägstarekord hittills är 77,9 har jag för mig, så det är ingen omöjlighet.
Jag har också snart läst ut boken Skitmat av Jacob Gudiol, min husgud inom kost och träning. Han tar upp en hel del intressanta aspekter, som hur viss mat sätter igång belöningscentrat i hjärnan och får oss att äta mer av den fastän den inte är bra, samt hur vår miljö påverkar oss gällande hur vi äter. Just miljön har väldigt stort inflytande på hur vi äter och jag tycker det är en väldigt viktig aspekt. Ofta skuldbelägger vi oss själva för viktuppgång, och visst har vi ett personligt ansvar, men det kan kännas skönt att veta att den nutida miljön utsätter oss för oerhört många frestelser varje dag. Vår självbehärskning har inte blivit sämre de senaste årtiondena, det är miljön som har förändrats.
Alla livsmedelsföretag vill få oss att äta mer av just deras produkter och drar sig inte för något för att få oss att köpa dem. De kan alla psykologiska och fysiologiska tricks för att få oss att välja dem, trots att både vi och de vet att det är ett dåligt val för både vikt och hälsa. De vet hur de ska göra sin mat extra belönande för oss och hur de ska få oss att köpa mer än vi tänkt genom att skapa illusioner som får oss att tro att vi gör bra val.
Och det värsta är att även om vi är medvetna om att det är såhär, så faller vi ändå för knepen! Det är som med den här optiska illusionen med prickar; även om vi vet att prickarna i mitten är lika stora så luras fortfarande ögat.
Ingen människa är oemottaglig för de här knepen och det bästa vi kan göra (enligt Guddi) är att undvika dem för att slippa bli lurade. Ta en omväg runt godishyllan i affären, titta åt ett annat håll vid chipsen och blunda för glassen.
Och framförallt: var förlåtande mot dig själv om du ändå faller för dem. Viktnedgång är svårt, speciellt i dagens samhälle där företag hela tiden tjänar pengar på att vi väljer dåliga alternativ i mataffären och på restauranger. Vi har vårt eget ansvar, absolut, men vissa dagar är vi extra sårbara och det är helt okej.
Gillar
Kommentarer
-
Det tycker jag! Riktigt bra och intressant bok, den säger egentligen inget om hur man ska äta utan mer hur vår hjärna fungerar kring mat och vad som får oss att gå upp i vikt enligt vetenskapliga studier. :)
Logga in för att skriva en kommentar.