icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
28 juni 2015 20:38
1

Vad ska jag fokusera på egentligen?

Sitter här denna söndagskväll och känner mig ganska nöjd då jag brände av ett rejält gympass idag på ca 3,5 timmar. Det gäller att passa på nu när jag har tid, jag måste verkligen fundera ut en ny strategi till hösten när jag börjar jobba heltid. Det kommer inte funka som nu, att jag kan dra iväg ca 11-12 och sen köra så länge jag känner för det, ofta blir det 2-3 timmar allt som allt. Det kanske låter mkt, men jag är ärligt talat inte så effektiv på gymmet. Har inte riktigt koll på setvilan och tappar ofta bort tiden när jag lyssnar på podcasts samtidigt. Visserligen kommer jag ha flextid, men att lunchträna över två timmar, plus tiden att ta sig till och från gymmet, duscha och äta, känns inte hållbart. Att träna efter jobbet funkar såklart, men jag har lite svårt att varva ner efter sena träningspass, och blir dessutom extra trött dagen efter. Morgonträning direkt före eller efter frukost känns inte heller som min grej. Före frukost är jag helt död, måste ha mat inom fem minuter från att jag kliver ur sängen, och direkt efter frukosten är jag alldeles för mätt. Men ja, jag får fundera och prova mig fram när det är dags. Jag vill verkligen inte tappa träningen på grund av jobbet. Och herregud, jag är singel och har inga barn - det vore ju fan om jag inte kunde få till träningen i vardagen, när jag vet att folk som har både familj och heltidsjobb utan några flextider klarar av det! Måste försöka tänka nytt bara. Ändra rutinerna... :O

Hursomhelst, har börjat lyssna på podcasten Body Radio under träningen och idag lyssnade jag på ett avsnitt där en idrotts... åh vad var han nu? Idrottspsykolog? Prestationscoach? Aja, nåt i den stilen. Kommer inte ihåg namnet på honom heller... Men iaf! Han sa en del smarta saker som jag började fundera på när jag stod på crosstrainern. Som jag har nämnt tidigare så har mitt "nyårslöfte" varit att inte bara ånga på framåt, utan se tillbaks på de misstag jag gör och lära mig av dem. Reflektera kring vad som gick snett och vad jag kan göra bättre nästa gång. Har försökt göra det titt som tätt hittills under året, och har tyckt att det varit en vettig strategi.

Men den här idrottspsykologen, vi kan kalla honom Rolf (han hette nåt i den stilen iaf), pratade om just det här: i ex lagsporter så har man ofta typ krismöten när allt går dåligt, man vänder och vrider på vad man har gjort fel och vad som behöver ändras. Men hur ofta har vi möten när allt går bra och reflekterar över det? Som Rolf uttryckte det: vi vet ofta vad som har gått bra, men vi vet inte alltid hur vi gjorde för att åstadkomma detta. För det är nyckeln: om vi vet hur vi gjorde när det gick bra - då kan vi göra om det igen! Vet vi inte det, famlar vi i mörkret och fokuserar endast på våra misslyckanden.

Som så många andra coacher och övriga tänkare vände han sig mot ordet "misslyckande". Vad är ett misslyckande egentligen? Är det när vi försöker uppnå något men inte når hela vägen fram? Varför skulle det vara ett misslyckande? Han menade att vi snarare borde kalla det för ett försök. Och lyckas inte försöket, ja då försöker vi igen.

Roffe pratade också om framgångsfaktorer, och den som fastnade var en till synes enkel men ack så svår, det tror jag vi alla härinne kan hålla med om: håll dig till planen. Han drog ett exempel med hockeymatcher där ett lag kan leda med 3-0, för att sedan släppa in mål efter mål och tillslut förlora matchen iaf, trots att det såg så lovande ut. Han menade att det som händer då är att vi slappnar av, vi tänker "äh, det här går ju hur bra som helst, vi kan ta det lite lugnt" - och svosch, så är motståndarna där och sätter pucken i nätet. Vi följer inte planen helt enkelt! Det kan appliceras på många olika satsningar, ex viktnedgång. Visst känns det väldigt bekant? Allt går bra, man slappnar av och tänker "äh, jag kan ta lite tårta, det här går ju hur bra som helst" och plötsligt blir en tårtbit en hel helg av onyttigheter och vi kommer helt ur balans. "Knepet", som inte är nåt enkelt knep utan kräver betydligt mer av oss, är att planera hela processen och följa den planen no matter what.

En parentes kring detta är hur långt fram vi planerar. Han pratade om bergsbestigare som besteg Mount Everest och att deras mål är inte att ta sig till toppen - det är att komma ner igen. Annars är risken stor att man inte klarar nerfärden, för man är "klar" när man kommit upp till toppen, och har varken fysisk ork eller psyke att ta sig ner igen. Samma om man lever på en mer eller mindre strikt diet och når målvikten - har man inte planerat för fortsättningen finns risken att man faller på mållinjen och går upp i vikt igen.

Okej, nu börjar det här inlägget bli jävligt långt, så jag ska avsluta med de fyra faktorer som vi behöver när vi gör någon typ av satsning med kroppen, ex att gå ner i vikt. Roffe säger att vi behöver ha fyra saker klart för oss för att komma i mål:

1. Vad ska du göra? Detta är ganska enkelt för de flesta - för mig är det att nå målvikten på 65 kg. Inga konstigheter. Mitt delmål är att komma under 75 kg till min födelsedagsfest i slutet på juli.

2. Varför ska du göra det? Också en till synes enkel fråga, men den kan kräva lite grävande i hjärnan för att nå roten så att säga. Jag vill gå ner i vikt för att kunna ha snygga kläder. Varför vill jag det då? Hmm... Jag vill känna mig självsäker i alla livets situationer, oavsett om det är i ett mötesrum eller på en festival. Vill inte ha känslan av att jag måste dölja min kropp.

3. Hur ska du göra det? Här kommer vi till själva planen - om vi inte vet hur vi ska uppnå våra mål, så kommer vi såklart aldrig dit. Jag tycker mig ha hyfsad koll på hur min kropp svarar på mat och träning, så jag ska fortsätta med min matplanering och träningsplanering som jag brukar. Håller jag mig till den så kommer jag gå ner i vikt.

4. När ska du göra det? Typ: nu. Eller ja, Roffes poäng var väl att se till att göra plats i vardagens schema för den satsning man tänker göra. Det spelar ingen roll hur bra koll man har på de andra bitarna, när tiden som krävs inte finns där. Här har jag en grym fördel under sommaren: jag jobbar halvtid, mestadels hemifrån och lägger upp jobbet precis som jag vill. Just nu kan jag köra mina långa pass i stort sett varje dag, så jag tänker passa på att utnyttja det. Har som sagt födelsedagsfest med en vän den 25 juli och tills dess vill jag komma under 75 kg. Det är bara ca 2 kg dit, så det är helt klart rimligt - ca 0,5 kg i veckan. Därefter följer en vecka med festival och planen är då att bara hålla vikten. Sen kommer nästa etapp.

Ojojoj. Har du läst ända hit förtjänar du nästan en medalj! :) Men jag tyckte den här Roffe hade en del intressanta poänger som jag verkligen tog till mig, och jag vill ju så gärna dela med mig av sånt jag gillar. Nu ska jag lägga mig i soffan en stund innan jag förpassar min kropp till sängen. Hepp!

Gillar

Kommentarer

  • 29 juni 2015 09:46
    wilda16

    Hej där. Ja du började så bra med att tala om varför du inte kommer att kunna gymma senare i höst. Med en gång tänkte jag, vad talar hon om. För mycket frukost för träning. Jamen, ta en smoothie med lagom av näring för att du ska kunna gymma. 3,5 timmar i gymmet. Skaffa dig en entimmes träningsmodell där du får med biceps, triceps, framben och bakben mage och kondition. Det är inte svårt och kommer att lösa problemen med att inte få tid på gymmet. Allt annat är undanflykter som du talar om i punkt fyra av Roffes program.

     

Logga in för att skriva en kommentar.