"Någon gång då och då"
Idag är det fredag och därför vill jag slänga in min syn på det här med fredagsmys, eller närmre bestämt: lördagsgodis. För tre veckor sen, ungefär, kom jag fram till att det jag höll på med antagligen inte var särskilt nyttigt för min kropp. Jag stoppade i mig en snickers om dagen och på fredag var det dags att köpa "lördagsgodis". Detta "lördagsgodis" började jag förstås småäta redan på fredagen, sedan fortsatte det på lördagen och eftersom det är kutym att ta rejält med godis i den där påsen fanns det förstås en del kvar på söndagen att snaska på.
I regel är jag för att äta allt man vill, att inte sätta gränser för "bra mat" och "dålig mat". Mat som mat, ät varierat och gott - i och med att mat är så mycket mer än ett sätt att överleva. Men jag fick mig en tankeställare. Vad ska min kropp med allt detta godis till? Tycker jag ens att det är SÅ gott, eller är det så att jag har gjort mig själv sockerberoende?
I tre veckor nu har jag låtit bli de där snickerskakorna på vardagarna åtminstone, och försökt äta just varierat och gott. Och ärligt talat har suget efter godis försvunnit till stor del. Jag klarar av att gå förbi de där citronkolorna som ser så goda ut på hemköp och jag har sparat ganska många kronor på att låta bli att köpa snickers. Men så kommer helgen och så vill jag ha godis av gammal vana. Jag har pratat med mamma om det här och hon tycker att jag är lite extrem när jag säger att jag äter godis för ofta. Hon menar att så länge man äter hyfsat allsidigt i övrigt och tränar däremellan finns det ingen anledning att inte äta godis. "Någon gång då och då", säger hon, kan man äta det. Och jag håller med. Egentligen håller jag med till fullo. Det är bara det att vi har olika syn på hur ofta det där "då och då" innebär. För mamma är det absolut någon gång i veckan eller fler. För mig är idealet att äta skitmat (efter titeln på Jacob Gudiols bok som jag fortfarande inte har läst) någon gång då och då - alltså typ en gång i månaden.
Jag är inte där än, och jag tänker inte kasta mig in i den typen av livsstil. Och jag är verkligen inte ute efter ett totalstopp på varken godis, chips eller annan skitmat. Än så länge blir det nog godis en gång i veckan. Men, jag ska göra mig av med den lasten. För varför, ärligt talat, ska jag stoppa i mig saker som inte har en enda nyttig inverkan på min kropp, när det finns så mycket annat som är både gott, varierat och nyttigt?
Jag inser att kampen för folkhälsan börjar med mig själv.
Gillar
Kommentarer
-
Varför inte sätta ett kortsiktigt mål? Typ EN vecka (helgen inräknad) utan godis?
Och sen utvärdera hur det kändes, hur det gick osv?
-
Bra 🌹👍
-
Totoolah, visst är det en idé! Absolut, men jag tror inte det passar just mig. Det är som sagt inte så att jag är ute efter en nolltolerans, bara en vettigare... "ätfart" (?) när det gäller godis ;)
-
Jag tänker så här .. jag vill leva länge och jag vill vara frisk tills jag dör. Kolhydratrik mat/godis, fika mm. ökar risken för cancer, diabetes, högt blodtryck, alzeimers m.m. Alla tillsatser, kemikalier, transfetter, E-ämnen, bekämpningsmedel mm som finns i maten gör folk sjuka ..
Vill jag ta hand om min kropp på bästa sätt eller vill jag äta det som är gott för stunden men som med stor sannorlikhet kommer att göra mig sjuk på sikt, ja det bestämmer man ju själv, jag tänkte mer som du förr, man ska kunna äta allt men kanske inte alltid. Med ålderna har övervikten och framför allt värken i kroppen kommit som ett brev på posten, men jag har för något år sen valt att skippa så mycket skit som möjligt, undviker hel-/halvfabrikat, äter så rena livsmedel jag kan, lagar maten från grunden, köper ekologiskt, försöker undvika E-ämnen och äter enligt LCHF och jag mår så mycket bättre än innan och hoppas fortsätta med det .. =)
Lycka till med din minskning av snask och tänk långsiktigt .. =) -
För mig är det helt enkelt mycket lättare att avstå än att försöka avgöra vad som är "lagom" – och jag tillhör inte ens de sockerberoende. Jag vill bara slippa hantera saker som inte är särskilt viktiga, dit hör godis.
Logga in för att skriva en kommentar.