icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
23 augusti 2014 00:09

Vad innnebär raffinerat?

                                   Vad innnebär raffinerat? - Bild 1

Med raffinering menas att produkten genomgått en kemisk-teknisk renings-process/förändring. Man kan t.ex. raffinera mjöl, socker, ris och matolja. Vid raffineringen förändras produkten så den ska passa industrin, men man tar ingen hänsyn till om den blir sämre för oss konsumenter. 

Rätt mängd fibrer är mycket viktigt för hälsan och finns främst i fullkornspro-dukter, bönor, grönsaker och frukter.

Om man inte får i sig tillräckligt med fibrer så kan detta på sikt påverka hälsan. Fibrer är väldigt viktiga för att förhindra sjukdomar såsom:

* Tjocktarmscancer

* Förstoppning

* Crohn´s sjukdom

* Tarmfickor

* Hemorrojder

* IBS (irriterad tarm)

* Magsår

* Tarmbråck

Ägg, fisk, mjölk, mjölkprodukter och kött kan inte erbjuda tillräckligt med fibrer för kroppen, så det är viktigt att man kompletterar sin måltid med något som innehåller fibrer. Det är därför som ofta bröd serveras tillsammans med maten. Problemet är att det mjöl som brödet bakats av idag ofta är raffinerat, vilket betyder att man tagit bort det skal som finns runt vete- eller rågkornet och där de flesta av fibrerna och de andra nyttiga ämnena finns.

 

Många av våra raffinerade spannmålsprodukter, frukostflingor och müsli berikas i dag med extra järn och i vissa fall även vitaminer, för att kompensera det bortfall som skedde vid reningsprocessen. Problemet är, att den form av järn som sätts till anses som cancerogen av flera forskare.

Fullkornslivsmedel är rika på nyttiga näringsämnen, medan raffinerade spannmålsprodukter är väldigt fattiga på de samma, även om de, så att säga, "berikas" genom tillsättning av syntetiska ämnen, för att kompensera den mängd av vitaminer och mineraler man förlorat när fullkornen raffinerades.

När man omvandlar helt vetemjöl till vitt mjöl, så förlorar man:

- 98% av manganämnet

- 95% av E-vitaminet

- 80% av B1-vitamninet

- 80% av järnet

- 75% av B3-vitaminet

- 75% av magnesiumet

- 70% av fosforet

- 65% av B2-vitminet

- 65% av koppar

- 50% av pantotensyra

- 50% av B6-vitaminet

- 50% av kalcium

- 50% av kalium

- 80% av fibrerna
 

//http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrev.3.2012.pdf

 

 

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.