icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Motgångar = Utmaningar

Misslyckanden = Erfarenhet 



/Pirajan
27 mars 2015 16:32
2

Gallblåseinflammation

Har suttit och läst på om matsmältningssystemet och leverns funktion av nyfikenhet för att pojkvännen har opererat bort gallblåsan. Jag läser på vårdguidens hemsida och jag sammanfattar några fakta som fått mig att fundera:

Så då tänker jag såhär: att om man äter för sällan så hinner gallan lagras i gallblåsan för länge och blir då koncenterad varpå gallstenar bildas som följaktigen kan orsaka gallblåseinflammation.

Är det därför man rekommenderas äta 6 ggr per dag? Tarmsystemet består ju även av "glatt muskulatur", dvs muskulatur som vi inte kan kontrollera med viljan, och att tarmen arbetar konstant. Så om man inte äter regelbundet så irriteras tarmen av de vätskor som ligger i beredskap för att sönderdela den föda som uteblir? Någon som har egna funderingar eller som kan sprida lite ljus över det hela?

Kommentarer

  • 28 mars 2015 10:01
    Bella50

    Hej.

    När jag först testade LCHF -09 fick jag så många gallstensanfall att jag över en julhelg var helt op-klar , om det skulle behövas. Jag har kända gallstenar.

    Har dessa kvar fortfarande men inga anfall längre.

    Jag tror att det var en omställningsfas vid bytet till LCHF-kost.

     

  • 27 mars 2015 17:23
    ImmaAmmi

    Vad jobbigt för din pojkvän! Vet hur smärtsamt gallblåseinflammation är... Skönt, att han fick den bortopererad, så han slipper smärtan! (För jag förmodar,att han haft problem innan med gallstensanfall också,eller hur?)

     

    De gängse, allmänt vedertagna rådet från läkaretablissemanget har ju oftast varit att de som känt av gallstensanfall ska undvika de ämnen helt som påstås orsaka anfallen, typ fett, ägg, äpplen, osv... men det som är, är ju att den eller de stenar som an någon orsak blockerar i gallvägarna behöver spolas ut , helst den naturliga vägen- även om det är en smärtsam upplevelse... så för att underlätta denna processen vore det inte mer logiskt att öka gallproduktionen (så stenarna lättare kommer ut), genom att äta just de produkter som stimulerar gallsekretet? 

     

    Vad gäller gallblåseinflammation, drabbades jag av detta efter minstingens förlossning, 2012.. Orsaken var förmodligen

    1) att jag var tvungen att småäta hela tiden pga att jag precis gjort gastric by-pass 2010, så magen hade bara plats med 0,5-1 dl fast föda.

    (Jag upplevde dessutom att jag "däckade" av nästan allt som jag fick i mig, samtidigt som jag drabbades av akuta blodsockerfall/akut energilöshet, om jag INTE åt. Frustrerande hopplöst dilemma, att aldrig veta i förväg vad jag tålde & inte tålde, för det varierade från gång till gång, dessutom...)

    2) att minstingen hade använt gallblåsan som sin personliga fotboll hela graviditeten igenom... (nåja, de sista 4-5 månaderna, eller så...). 

    Alltså hade den aldrig fått vara ifred & vila...

     

    Så jag tänker; Ja; du har en poäng med din tanke om regelbundna måltider - så länge de inte mynnar ut i ständigt små-ätande..? Hur ofta man behöver äta, beror ju på måltids-innehållet... Det verkar som att de som äter enligt LCHF, brukar ha avsevärt mindre problem med gallan & övriga matsmältnings-apparaten?

Logga in för att skriva en kommentar.