icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
http://lchfdrottningen.blogspot.com
15 februari 2012 11:05
3

Omställningsbesvär vid lågkolhydratskost-start

Ja man blir ju såå dålig och trött och yr och många verkar få alla sorts fel när dom börjar med LCHF, så då slutar dom och säger att det inte passar dom. Jag kan säga att jag mådde skit första veckorna och om man tänker efter lite så har man ju stoppat i sig en del dåliga saker under årens lopp, så jag blev rädd för vilket arbete det krävs för att rena kroppen från socker och allt stärkelserikt jag stoppat i mig i mina dagar....Jag såg mitt dåliga mående som en avgiftning, och om man till exempel läser om eller pratar med någon som varit med om en drogavgiftning som kan man likna denna kolhydratsavgiftning med en sådan....för jäkligt med andra ord.... kostdoktorns ord: Om du tvärt slutar äta socker och stärkelse kan du få omställningsbesvär första veckan. Man kan likna det vid »sockeravgiftning«. För de flesta är det ganska lindrigt och snabbt övergående. Annars finns det bra sätt att minska besvären. Vanligt under första dagarna: Huvudvärk Trötthet Yrsel Lättare hjärtklappning Irritabilitet Det går snart över av sig själv när kroppen anpassar sig och din fettförbränning ökar. Besvären kan delvis undvikas med extra vätska och salt under första veckan. Ett bra sätt kan vara en (sockerfri) buljongtärning i en mugg med varmt vatten då och då, exempelvis var fjärde timme. Alternativt att dricka några extra glas vatten om dagen och salta lite mer på maten. Skälet är antagligen att kolhydratrik mat kan binda vätska i kroppen och göra dig mer svullen. När du slutar med den maten tappar du överskottsvätska via njurarna. Det ger ibland vätske- och saltbrist första veckan innan kroppen hunnit vänja sig, vilket kan ge huvudvärk, yrsel med mera. Vissa föredrar att trappa ner kolhydraterna långsamt under någon vecka för minsta möjliga omställningsbesvär. Men för de flesta är det lika bra att köra hårt direkt. Sen när det gäller träningen, den kan verka seg i början för många också upp till månader, kroppen har ju gått på kolhydrater och måste tömma och börja gå på fett, det är en omställning som heter duga. Men här lägger många också av istället för att läsa på och fråga om denna livsstil innan dom ger upp.Angående träning och denna kost kommer det snart ut en bok av Jonas Bergqvist som handlar om just det. Hur kroppen fungerar med hård träning och lågkolhydratskost...[LANK]http://www.jonasbergqvist.se/[/LANK] Ett tips!!! Läs på och ta reda på fakta innan ni ger upp....

Kommentarer

  • 15 februari 2012 11:59
    Exakt! Den "sockeravgiftning" och besvär beror oxå på hur mkt kolhydrater man brukade äta innan. När jag första gången körde LCHF mådde jag mkt sämre än andra omgången, eftersom jag har redan varit restriktiv med vissa kolhydrater innan jag började på nytt. Det är ju logiskt, en rökare som röker en helt paket om dagen och en som röker 5 cigg om dan har inte samma abstinensbesvär när de slutar.
  • 15 februari 2012 12:53
    måste säga att jag mådde inte hälften så dåligt fysiskt ( hade yrsel, matthet mm) som jag mådde dåligt psykiskt. att aldrig få äta tex vad jag anser en fräsch frukost. det fick mig att gå över till kaloriräkning. får väl se om det ger några resultat, annars kanske jag ger lc en ny chans. =)
  • 15 februari 2012 13:05
    aregnisw
    Länken var mycket intressant, har ju heller inte hållt på med LCHF så länge men jag har varit lite irriterad och känt mig mera stressad av att hålla koll på alla kalorierna man ska eller bör äta. Det är nog mitt största problem. Började för många år sedan med GI-metoden och följde den i första fasen. Gick då ner massor, men för mig funkar inte den längre, jag började slarva med att äta glass och godis. Och då vet man ju vad som händer. Sedan tycker jag att GI och LCHF är ganska lika på ett sätt fast GI då kan man ju äta ris och potatis som man kokar dagen innan. Ja mycket mera kolhydrater helt enkelt. Så att jag kanske inte mår så bra just nu beror nog på någon s k abstinens då.

Logga in för att skriva en kommentar.