Hej Jag försöker ju äta mer basiskt, och om man äter mer basiskt så äter man mindre gluten (gluten=surt) och under den här tiden har jag fått mkt bättre mage. och innan det så fick jag bättre mage då jag bara började äta mer potatis eftersom vi odlar det (dvs mer ekonomiskt att äta potatis än pasta). Jag blev kollad mot glutenintollerans då jag kollades för blandannat laktosintollerans (som jag hade) för några år sen, men enligt läkaren hade jag inte glutenitollerans. Jag har däremot nyss fått en sjukdom som ger blandannat värk i lederna och sådana sjukdomar brukar ju "komma med" glutenintollerans vad jag förstår så till frågan Kan man vara känslig mot gluten men inte vara intollerant? eller ska jag kolla upp med dom där (¤#"#&%¤) läkarna igen Om man bara är känslig ska man sluta helt med gluten eller kan man äta bara lite (som jag gör nu m. basisk mat)? tack på förhand
Utmärkt medlem
927 inlägg
Oj tråden är åter från det döda Jag har både tagit blodprov och gastroskopi och båda visade att jag inte är gluenintollerant. Jag äter däremot glutenfritt nu (el näst intill liiite gluten tål jag) eftersom äter jag glutenfritt har jag mycket mycket mindre värk (förr hade jag konstant värk det var bara graden av värk som varierade, dvs jag vaknade och somnade med värk och hade värk alla timmar på dygnet mellan, värktabletter hjälpte bara lite i max 2 h, det gällde då även starkare, värken blev mer om jag rörde mig dvs ställde mig upp från sängen. Nu har jag oftast inte ont förrens jag rört mig i ca 10 min el stått i ca 20 min och magen är bättre). Däremot så har jag inte konsulterat nån läkare men dom har ändå aldrig hjälp mig så jag har inte dåligt samvete.
Visst kan man vara känslig mot gluten även om man inte är diagnostiserad glutenintolerant. Det är många som vittnar om att de mår bättre av att skippa gluten. Boktips: "Brödberoende".
Sätter gärna farten i denna tråd ;-) Har intresserat mig en hel del av "glutenlight" kost efter lite research på nätet. Har fastnat mycket för Ulrika Hoffers "ideologi" och tycker att åsikterna kring vad gluten gör i tarmen känns trovärdigt. Ulrika har skrivit två böcker och lagar/bakar mjölk/gluten/sockerfritt och vi försöker minska så mycket vi bara kan på dessa födoämnen. Att tarmens känsliga slemhinna skadas av gluten bedömer jag som trovärdigt. Har känslig munslemhinna och märker direkt när jag smakar på livsmedel jag bör undvika. Har fått nervskador efter en sjukdomsperiod och har dålig känsel runtom i kroppen och värk , vaknade i morse och hade sån ledvärk och huvudvärk. I princip orkeslös och har sovit bort dagen. Funderade direkt på vad jag ätit som skilt sig från min nya kost och insåg att det var bröd. Har försökt undvika bröd under semestern men gjort en del avsteg varefter magen brakat direkt. Håller därför med inläggen ovan - det är de faktiska observationerna vi gör som bevisar mer än testerna på vc etc. Läkare är många ggr fyrkantiga i sina bedömningar och missar olika samband som inte löper enligt deras "manualer". Jag kommer förkovra mig i Paleo mat och försöka utveckla familjens kost så mycket jag orkar ;-) Mer om Ulrika på råsmart.se :-)