icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

GDA - varför överväger man det ens?

Veteran
5951 inlägg
9 mars 2010 17:20

"En studie gjord av det brittiska livsmedelsverket visade att sex av tio konsumenter missförstod GDA-märkningen medan bara två av tio missförstod trafikljusen. En annan studie visade att varannan britt inte klarade av den procenträkning som GDA-systemet bygger på."
 

Lite längre ner...
 
"Kalaspuffar tycks enligt märkningen ge 12 procent av den dagliga maxdosen socker, men det utgår ifrån en vuxen kvinnas energiförbrukning. För barn, som är den tydliga målgruppen, ger portionen 26 procent av dagens maxdos socker. GDA-märkningen utgår dessutom från en portion puffar som väger 30 gram trots att en dansk studie uppskattat att barn ofta äter mer än det dubbla."

samt...

"

Är det realistiskt att tolv personer delar på en chipspåse?

–Vi tycker inte att GDA-märkningen är särskilt bra, men studier visade att 25 gram chips inte låg så långt ifrån vad medelkonsumenten äter. Det hindrar inte att somliga kan äta betydligt mer, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Göran Anér, som själv äter mindre."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/markning-gor-godis-till-rena-halsokosten_4376937.svd

 

Nu äter jag förvisso varken kalaspuffar eller chips, men jag tänker absolut bojkotta alla produkter som inför den här märkningen såvida de inte också erbjuder kcal/g eftersom jag vill veta vad jag får i mig! Inte ungefär. Inte på en höft eller enligt någon obskyr riktlinje som bara tillverkaren känner till.

Jag förmodar att livsmedelsindustrin är ivriga att införa en såhär rörig och godtycklig märkning eftersom det ger dem större möjligheter att blåsa oss konsumenter. Hur ska det gå för alla med dyskalyli?

Det ska vara lätt att identifiera nyttig mat, och man ska inte behöva högskolepoäng i matematik för att räkna ut vad maten innehåller!

  • Mycket engagerad
    235 inlägg
    11 mars 2010 11:03

    Ang Donalds: Jahaa ok,, jo jag tänkte på att jag nyligen köpt en qp cheese och på en förpackningen visar dem bara för tjejer (så tolkar iaf jag en bild på en person i klänning hehe). Men på deras brickunderlägg står nog för tjejer barn och killar det har du nog rätt i.(matdagboken blev lite knas ser jag och publicerade samma fler ggr häruppe,, =S)

  • Veteran
    5951 inlägg
    11 mars 2010 14:52

    Det vore intressant att se en liknande undersökning gjord i Sverige och undersöka hur många som faktiskt förstår GDA-märkningen och hur många som bara tror att de gör det.

  • Veteran
    1881 inlägg
    11 mars 2010 16:15

    Den erfarenheten jag har efter några år i England är att det flesta där har noll koll vad det gäller kost och hälsa, samt hur det hänger ihop med vikten.Finns ingen undervisning i skolorna om kost och hälsa som här tex.Vanligaste lunchen för barn, även hemma, friterade strips i olika former med lika friterande fiskpinnar, kalkonpinnar, kycklingpinnar, inbakad korv odyl....Det säger en del.....Inte underligt då att dom inte förstår en märkning som många här förstår utan problem.Dom har helt enkelt inte kunskapen med sig och då är det inte lätt att veta.Tror nog samma undersökning här skulle få ett bättre resultat men kanske har jag för höga tankar. Finns ju faktiskt folk även här som inte har en susning om varken kalorier eller vad olika saker innehåller samt vad man normalt sett bör få i sig under en dag.

  • Veteran
    5951 inlägg
    11 mars 2010 18:43

    Halfdevil, jag vill gärna att du har rätt. Det vore trevligt om svenskar verkligen vore bättre på det där med kalorier och rekommenderat dagligt intag etc. Fast jag är lite osäker mtp att bland dem jag känner är det bara jag som ens bryr mig om energiinnehållet i mat, och bortsett från min man är det nog bara jag som bryr mig om näringsinnehållet...tyvärr. Men jag kan ju umgås i fel kretsar också :-) Det finns studier som visar att vi underskattar enrgiinnehållet i mat med cirka 25% men som med alla sådana studier är det ju en viss felmarginal också, jag kan t ex tänka mig att vana Matdagsboksanvändare (eller användare av liknande sidor) är bättre än genomsnittet på att uppskatta matens kaloriinnehåll helt enkelt för att vi är vana att mäta, väga och kontrollera maten.

  • Veteran
    1881 inlägg
    11 mars 2010 19:38

    Ja, du har nog iofs rätt där LadyG.....Krävs nog antingen att man håller koll som vi gör här eller att man helt enkelt har ett intresse av kost och hälsa rent generellt som jag har för att man så att säga ska förstå.Jag är uppväxt i en familj där intresset alltid funnits och har själv fört det vidare till mina barn.Vikten att att äta bra hemlagad mat har alltid vägt tungt hos oss men jag ser ju en markant skillnad om jag kollar in mathållningen hos vissa av mina väninnor där pasta och ketchup, är en helt okej vardagsmiddag....Kanske det tom är så att GDA eller RDI inte spelar nån  roll alls för de flesta eftersom dom ändå aldrig kollar innehållsförteckningen.

  • Veteran
    5096 inlägg
    12 mars 2010 17:01