icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

hungrig

Veteran
1092 inlägg
5 oktober 2011 08:08

tycker jag ofta är hungrig vilket gör att jag äter mer vilket gör att jag går upp i vikt. Försöker äta lite mindre men blir ibland så våldsamt hungrig så det går inte. Hur ska jag kunna äta mindre utan att bli så hungrig? Bara att vänja sig vid hungerkänslorna eller? För några år sen åt jag mindre (men tränade också mindre) och blev ändå mätt. Men det verkar vara svårare att vänja sig vid mindre mat.

  • Veteran
    1092 inlägg
    10 oktober 2011 12:00

    kan bara meddela att jag drog ner på riset idag och i stället åt broccoli och ett ägg, känns bra just nu i alla fall :-)

  • På gång
    24 inlägg
    12 oktober 2011 07:47

    För min del funkar också stora volymer fast med färre kcalorier. Volymen gör mig mätt. Sen Sägs det också att protein gör oss mätta längre, är inte helt säker på hurvida det funkar för mig dock....

  • Veteran
    1092 inlägg
    16 oktober 2011 09:46

    är lite brydd nu, har bytt ut ris och pasta mot ägg och broccoli några dagar men blev dålig i magen och läste nyss att broccoli är lösande, och att stoppande mat är t.ex pasta och ris. Alltså borde jag äta pasta och ris igen. Hmmm. Verkar som att det är svårt att kombinera bra mat för magen med mat som man går ner i vikt av...

  • Mycket engagerad
    190 inlägg
    16 oktober 2011 10:47

    Är gröt till frukost om du behöver fibrer? Du behöver ju inte äta broccoli om magen inte tål det, finns ju ganska många andra grönsaker att välja på.... Jag upplevde samma sak som dig förrut, blev våldsamt hungrig och käkade en jätteportion, och sen var jag lika hungrig igen några timmar tidigare. Vad jag har gjort är att öka mitt protein-intag rejält. Standardfrukost är keso och kvarg blandat med funlight för smaksättning och tinade bär eller lite frukt, en finn crisp med ett kokt ägg. Vid lunch är jag små hungrig, men inte alls på samma sätt som tidigare... lunch och middag äter jag kolhydrater men i mycket mindre mängd än tidigare. 1 dl räcker bra :) sen fyller jag på med grönsaker, och protein. Detta är vad som fungerar för mig, men vi är ju alla olika så man måste väl hitta sitt sätt...

  • Veteran
    1092 inlägg
    16 oktober 2011 11:02

    jo, jag äter gröt till frukost, om det är långt till lunch äter jag keso och banan till mellis, annars oftast ett äpple till lunch blir det någon form av kött, korv, fisk eller nåt med ris, pasta eller potatis och så grönsaker och ev sås. Får väl ta och byta ut en del av pastan, riset mot ett ägg kanske, ska testa i alla fall någon som vet hur det är med vitkål eller salladskål? är det lösande, stoppande?

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    16 oktober 2011 11:05

    det beror ju lite på hur mkt vatten man dricker. fibrer (som tex vitkål är rik på) är ju oftast lösande men vissa fibrer kräver vätska och blir stoppande om man dricker för lite

  • På gång
    24 inlägg
    16 oktober 2011 11:48

    Hej! Jag har lyckats den här gången jag försöker gå ner i vikt, och det jag gör annorlunda nu mot tidigare är att jag "vågar" vara hungrig. Jag känner mycket ofta hungerskänslor även när jag inte dietar och passar då snabbt på att äta lite mellis eller mat. Jag har precis läst en bok, Vikten av Gener av DN:S vetenskapsjournalist Karin Boijs. Där diskuterar hon ilka sorters förutsättningar för övervikt. Jag har varit tjock sedan jag var barn, och den typen (står mer utfötligt i boken!) har ofta lite "tjall" på hungerskänslorna. Känner starkare hunger oftare och äter därför för mycket. När jag fick veta detta så kan jag acceptera min hunger bättre. Givetvis inte så att jag blir snurrig i huvudet eller får blodsockret ner i tårna, men det jag närkt nu är att från att jag känner första signalen från kroppen om att "det är matdags", så kan jag vänta ganska länge innan jag äter. Jag brukar också tänka att "nu, precis nu, tar min kropp och tuggar i sig av fettet på magen!". Det hjälper mig att härda ut. Jag vill tillägga att jag "bara" ligger på 500 kalorier minus per dag och går ner ett havkilo i veckan.

  • Veteran
    3541 inlägg
    16 oktober 2011 23:36

    Det är jättevanligt (mer regel än undantag) att man blir konstig i magen av kål, bönor och linser, samt ägg i början. Det är gasbildande mat. Men magen vänjer sig! Det kan ta några veckor om man är ovan, men det kan det vara värt för att sen kunna äta sån mat med mer fiber, lägre GI och mer näring.

  • På gång
    14 inlägg
    17 oktober 2011 20:52

    Som Mait skrev så behöver magen vänja sig vid till exempel bönor och grova grönsaker om man inte är van vid att äta det. När jag enbart åt rawfood var jag riktigt konstig i magen första två veckorna. Men sen blev allt normalt. Magen vänjde sig :) Det var jobbigt, men värt det! Nu äter jag mer av vanlig mat, men jag äter ytterst sällan pasta, bröd, ris eller potatis. Jag äter bara grönsaker som tillbehör. Vill jag fortfarande ha något som påminner om pasta till form (exempelvis om jag har gjort en gryta eller vegetarisk "köttfärssås") brukar jag strimla zucchini med en potatisskalare.

  • Veteran
    1092 inlägg
    17 oktober 2011 21:35

    bönor brukar gå bra, blir lite gasig men sen har jag ibs också så jag får vara extra försiktig