Mycket engagerad
151 inlägg
jag jobbar mycket kväll och blir alltid hungrig när jag kommer hem runt 21:30! är det jättedåligt att äta så sent även om man har kvar kcal på "kalorikollen"?
Mait nu syftade jag först och främst på maten. Däremot har jag inte mycket att säga om hormoner hit och dit eftersom det inte går att generalisera. Det du mår bra av kanske jag mår skit av och vice versa.
Pottpott, mat och hormoner hänger också ihop och visst kan man generalisera även där. Det finns ett välkänt hormon som heter insulin t.ex. som hänger ihop med vad man äter och utsöndras tillräckligt lika för att göra upp tabeller efter det (GI)...
Jovars, självklart har vi GI. Det jag ifrågasatte var dina "dagshormoner" som inte mår så bra hos mig eftersom jag sover under dagen. Vill så klart veta mer om dessa för jag har aldrig hört något liknande. Och att det finns mat som man sover bättre av? Sen det här med att utesluta kolhydrater någon timme innan läggdags köper jag verkligen inte - visst är det inte optimalt att vräka i sig kolhydrater sent på kvällen men det kommer inte att ge någon signifikant effekt på resultatet över tid. Det jag försöker komma fram till är som vanligt att man inte ska krånga till det mer än man behöver. Och det är precis sådant onödigt krångel vi sitter och diskuterar här. Elin kan med gott samvete äta sin vanliga kost efter vilket klockslag hon vill och precis innan läggdags om det är så.
Pottpott, Du förvånar mig. Du verkar så påläst att detta med dygnshormoner och hur de påverkar kroppen inte borde gått dig förbi. Det finns ju hela böcker om detta. Jag ska skriva ihop något, men inte nu ...
Tydligen har det gått förbi mig och jag hittar det inte heller när jag söker. Sen vill jag inte påstå att jag är speciellt intresserad av sömnen heller eftersom det aldrig varit ett problem för mig. Har sovit konstiga tider i flera år utan några problem. Men länka gärna om du hittar för nu blev jag faktiskt lite intresserad.
Om vi ska prata hormoner så är ex kortisolnivåerna lägre på kvällen vilket gör att fettinlagringen inte är lika hög som på morgonen... Hormonet melatonin som styr sömnen påverkas av ljuset och gör att man känner sig sömnig.
Ämnesomsättningen sjunker och är som lägst kl. två på natten, läste jag i en hälsotidning. Jag håller på att samla mer info till dig pottpott. Följande är från boken "Sov dig smal" där avsnittet om hur hormoner påverkar oss inleds så här: "Alla levande varelser och växter följer den naturliga livsrytmen av aktivitet (prestationsfas) och sömn (återhämtningsfas). Under dagens prestationsfas behöver människan snabbt absorberande kolhydrater. I sömnen – och även vid konditionsträning – däremot använder vi främst fett ur fettreserverna. Denna rytm bestäms såväl av den dagliga växlingen mellan ljus och mörker som av årstidernas ljus- och temperaturvariation. Processerna i den mänskliga organismen har anpassat sig till denna av kroppens inre klocka som sedan årmiljoner tickar i samma takt inom alla levande varelser på jorden." fortsättning följer när jag får tid och ork