Nykomling
8 inlägg
Jag gjorde precis ca 110g pasta (okokt). Knappar man in det som okokt pasta så får man kcal beräkning på 392 kcal. När jag vägde det efter kokning vägde det 471g, så knappade in även det, valde kokt pasta i databasen, då blev blev det värt 603 kcal. Känns som nått inte stämmer här? Pastan har ju bara bundit vatten under tillagningen. Vill ju gärna kunna lita på databasen då jag inte alltid kan väga den okokta mängden.
Japp, det stämmer.
Jo, vitan innehåller protein och gulan fett, så gulan är mer kaloririk. Men två hela råa ägg med både vita och gula kan ju knappast ha färre kalorier än bara två gulor? Det är ju inte procent vi talar om. Schkumt... ;-)
willow - Vad väger dina ägg resp äggulor?
Jag räknar med 50 g per ägg och 30 g per gula.
Visserligen en gammal tråd men i ett ägg är det vitan som står för den mesta vikten, inte gulan. I ett 50 grams ägg väger gulan ca 15-20g (18 är medel) och med tanke på hur kcalrik den är gör det mycket om det felar med tex 12g per ägg. 50g ägg innehåller ca 75 kcal, varav vitan står för ca 15, gulan för ca 65, diffar lite pga decimaler. Databasen stämmer men lätt att räkna fel om man inte väger minsta lilla gram.
Hur kan 110 gram okokt pasta bli 471 gram kokt pasta! Verkar inte det vara stor skillnad. Och äggvitor och äggulor?? Vad har det med kcal räkningen och pasta att göra??
Ja, det vet bara den som vägde pastan, kanske välkokt och ganska blöt? Att äggen kom in i bilden beror på att det togs upp angående skillnader i kcal beräkningen på hela/delade ägg.