icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Kokta grönsaker, ingen näring kvar?

Mycket engagerad
210 inlägg
26 december 2013 15:16

Jag undrar om det är någon som vet hur det ligger till med näringsämnena i kokta grönsaker? Min kära moder påstår nämligen att alla nyttiga ämnen i grönsaker och rotfrukter försvinner när de kokas. Har hon rätt? Och hur ligger det då till med grönsaker/rotfrukter som man ugnssteker?

  • Veteran
    3541 inlägg
    26 december 2013 20:02

    Ja, om man kokar med ev. skal på så behåller man mer av näringen än om det är skalat, så visst borde hel grönsak behålla lite mer av näringen.

  • Veteran
    3541 inlägg
    18 januari 2014 21:23

    I senaste tidningen av Buffé som bl.a. handlar om vitkål står det: "Alla kålsorter innehåller svavelhaltiga ämnen, och vid kokningen ... bildas nya svavelföreningar. Det låter kanske otäckt, men svavelföreningarna är en del av alla de nyttigheter som finns i kålen. De fungerar som antioxidanter och stärker kroppens försvar mot sjukdomar. Många tror kanske att det nyttigaste är att äta otillagad kål och andra grönsaker, men det finns undersökningar som visar att kroppen kan tillgodogöra sig mer av de antioxidanter som finns i broccoli (som är en annan kålsort), tomater och morötter efter kokning."

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    19 januari 2014 13:01

    Sen kan man ju äta spadet också, tex genom att tillaga grönsakerna i en pastasås, gryta, soppa m.m. För alla nyttigheter förstörs inte utan lakas bara ut och hamnar i kokvattnet istället. Vissa nyttigheter bryts ner vad jag förstår, inte alla såklart men en del av dom. vissa b-vitaminer och c-vitamin är känsliga för värme tex. själv tål jag inte en hel del råa frukter och vissa grönsaker (tex morot) så om jag ska kunna äta det måste dom tillagas på något sätt.