Veteran
5155 inlägg
Det finns säkert flera trådar som jag missat. ´ Så det blir kanske ytterligare en. När ni gjort något som är enkelt gott och kalorisnålt. Skriv gärna ner det här !!
Recept som jag fått från facebook. GI-knäcke. (150 grader , 1 timme) 2 dl majsmjöl ½ dl linfrö (krossade tog jag) ½ dl sesamfrön 3/4 dl solrosfrön (jag tog 1 dl) 1/4 dl pumpafrön (jag tog ½ dl) ½ dl olivolja eller annan matolja 2½ dl kokande vatten (jag tog lite mer i och med mer mängd frön) Flingsalt Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Häll i olja och kokande vatten och blanda. Bred ut smeten till ett tunt täcke på bakplåtspapper på en plåt. Strö över flingsalt och in i ugnen i 150 grader i 1 timme. Bryt sedan så stora bitar som du vill ha
Thyndra, det där var ju nåt. Ska prova sen när lönen kommer :D
Gobiten. Nä, bara en kompis till mig. Hon tyckte det var jättegott så jag tänkte bara dela med mig till er :)
Gör det Troxii och berätta sen vad du tycker !!
Vad kul att detta recept blivit så populärt att man ser det lite överallt. Vi fick detta i våras hos svärmor och har spridit det fritt. Det går att variera i det oändliga beroende på smak och tillgång. Så här ser vårt grundrecept ut och jag har provat att byta ut delar av solrosfröna mot pumpafrön och mjölet har vi bytt ut och provat lite olika, havremjöl (skrädmjöl), sojamjöl, mandelmjöl m.m. 1 dl solroskärnor 1 dl sesamfrön 0,5 dl krossade linfrön 2 dl mjöl, valfri sort 0,5 tsk salt 0,5 dl rapsolja 2 dl hett vatten Sen kan man ju strö över lite flingsalt, vallmofrön, eller riven parmesan om man vill. Bre ut "gröten" tunnt på bakplåtspapper (olika mjöl ger olika seg/klibbig smet) på en plåt, in i ugnen på 150 grader i 50 minuter. Efter 25 minuter ta ut och skär i rutor (ca 5 x 5 st).
Det här skall jag baka i helgen då är jag ungkarl och speleman. Tjohej vad jag skall käka knäckebröd oavsett de olika betäckningarna GI, PRTQ, LCHF, VI och alla andra. Blir det gott skall ni få reda på det, smakar det uselt skall ni få reda på det med. Nu hoppar jag jämfota upp i sängen...
Det blir så klart olika smak beroende på vilket mjöl du använder. Mandelmjölet och havremjölet gör det mer "kakigt" än "knäckebrödigt". Här hemma har vi olika favoriter så jag gör flera satser när det är dags... (Dinkelmjölet som var det första vi provade var det som gick hem sämst. Just nu är nog havremjölet i majoritet :-)). Det är ju så gott och lättätet att det går åt så snabbt bara. Synd att det är så energirikt.
Kokade torsk häromdagen, har haft lite förutfattade meningar om kokt fisk innan men tänkte att nu så...;D Blev jättegott, kalorisnålt så man kan äta mycket och fisk är ju nyttigt . Ska helst vara gös men funkar bra med torsk, sej eller annan fisk :) ca 1 kg fisk 1 gul lök rejäl knippe persilja 5-7 pepparkorn Gnid in fisken med salt och låt ligga ca 10 min, skölj sen av den. Häll över vatten i kastrullen så att det nätt och jämnt täcker fisken. Sjud upp och tillsätt sen lök, persilja och pepparkorn. Låt sjuda 15-25 min beroende på hur tjocka fiskbitar du har. Med en rejäl sallad och lite hemgjord romsås på filmjölk och event ett kokt ägg så blev iaf jag rejält mätt utan att kalorierna skenade iväg.
Finns en Facebook sida med Lchf om nån är intreserad
Bra tråd det här! Mitt bästa tips är lax i ugn. Lägg grönsaker i botten, färska eller frysta. Jag brukar köra med frysta broccolibuketter, röd paprika i stora strimlor och röd lök i stora klyftor. Har sedan två versioner: 1. Ta sedan fryst laxfilé och lägg på. Gnid över pressad citron, salta och peppra. Vänd och gör samma på ovansidan. In i ugnen 225 grader i 35-40 min. Blanda ihop en kall sås på creme fraiche, majonnäs (hälften så mycket som creme fraichen), dill (finns fryst som man alltid kan ha hemma) och om man vill lite pressad citron, salt och/eller svartpeppar. Eller: 2. Ta sedan fryst laxfilé och lägg på. Gnid över pressad citron, salta och peppra. Vänd och gör samma på ovansidan. Klicka över creme fraiche med basilika på och/eller någon färskost med god smak. In i ugnen 225 grader i 35-40 min. Jag slänger ihop alt på fem minuter och mer snabblagat än så blir det knappast, sedan sköter maten sig själv.