icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Laktosintolerans?

Mycket engagerad
294 inlägg
18 maj 2012 11:46

Jag har ofta ont i magen och är/känner mig uppsvälld och ibland gasig och vid ensataka tillfällen magknip och diarré en stund efter måltid, oftast är det ganska lugnt på morgonen innan jag ätit något men ju längre dagen går ju mer känns det och oftast är det värst på kvällen och kan då ibland även må lite illa.. Jag blev utredd för glutenallergi 2006-2007 (mins inte exakt när de var) men det uteslöt man, men har haft magproblem till o från sedan tonåren med magkatarr/halsbränna i mellan åt. Men nu har även min sambo med reagerat senaste året på att magbekymren ofta kommer efter måltider och att jag blir uppsvälld, ibland kan man nästan se gravid ut när det är som värst. Det är mindre kul!! Kan tillägga att pappa är laktosintolerant och syrran är överkänslig bara och klarar mindre mängder i maten. Är det något som är ärftligt? kanske en dum fråga men jag har faktiskt ingen aning :P

  • Veteran
    3541 inlägg
    19 maj 2012 13:32

    Klart att man inte måste ha utländsk släktskap för att vara laktosintolerant, men det är större risk att det finns i generna då, även om det är ett finskt eller rysk släktskap i flera generationer tillbaka. Nu har jag inte siffrorna aktuella i huvudet, men det kan du ju leta fram på nätet... Jag tror det är ca 5-8% som är laktosintoleranta i Sverige. Siffran har ökat på senare år, bl.a. p.g.a. invandring, att vi rör oss mer mellan länder. Medan det i vårt grannland Finland är nånstans ca 20%. Om mjölken är pastöriserad eller inte spelar ingen roll. Mjölksockret finns där oavsett. Anledningen till att en del kan äta lite laktos i mat handlar inte om att laktosen förändras utan om att maten då passerar långsammare genom tarmen och då får mer tid på sig att bryta ner laktosen.

  • Veteran
    3541 inlägg
    19 maj 2012 13:34

    Tack för tipset om att få ner priset på laktastabletterna. Får väl se till att kontakta en dietist då.

  • Mycket engagerad
    294 inlägg
    19 maj 2012 19:07

    Jag har blivit avrådd att äta äpplen när pollensäsongen är igång eftersom jag senaste åren fått fler och fler matallergier och vissa som jag skrivit tidigare inte blivit klara vad det är jag reagerat på och risken att utveckla yttligare allergier och risken för att få fler kraftiga allergiska reaktioner så skulle jag inte äta äpplen i samband med min pollenallergi.. Men på vintern äter jag de då och då, dock inga mängder då heller! Men sådant är ju som sagt väldigt individuellt från person till person vad man tål och klarar av..

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    20 maj 2012 06:10

    mait: det fanns visst nån studie på att vissa som drack opastoriserad mjölk istället för "vanlig" mjölk så fick man mindre problem med laktos, jag gissar på den mer varierade bakteriefloran eller att den helt enkelt är mer lättsmält men som sagt laktosen är kvar så dom där vissa kan ha varit dom som är bara lite känsliga (tex min styvfar kan äta mjölk i lagad mat bara inte dricka den). för man har ju sämre bakteriaflora i tarmen nuförtiden pga överdriven renlighet så man får mer allergier/magproblem. eller så var det till stor del placebo, minns inte var jag läst om det men jag klarade då riktig mjölk bättre då jag åt det men det är ju ett tag sen. Tur att jag inte är ett barn utan 24 år så jag kan äta soja ;) nä jag har hört att barn och även män inte ska äta för mycket sojaprodukter. och det är ju en hel del som bebisar inte ska äta mer än bara soja :) tyvärr visste man inte vad "för mycket" var men flera gånger/dag kunde deom nog komma överrens om att det var "för mycket" och inte ens jag äter så mkt soja (drack inte mycket mjölk heller då det begav sig) jag måste göra pannkakor varje vecka annars får jag slänga ½ liter sojadryck så långsam är jag ;)

  • Engagerad
    54 inlägg
    22 maj 2012 09:29

    Hej! Vill bara säga att det, i mitt tycke, sällan är särskilt jobbigt att vara lakosintolerans. Det finns ju massor av produkter även i en mindre mataffär. I vår familj använder alla den laktosfria mjölken t ex, varför fibbla med två olika sorter ... någon större smakskillnad är det inte. Däremot havre eller sojamjölk smakar ju annorlunda, men det är ju produkter som behövs bara när man är mjölkproteinallergisk. Den vanliga laktosfri mjölken är ju komjölk med laktrasetabletter tillsatt i förväg. Vilket enligt min laktosintoleranta son fungerar bättre än tabletterna. Laktrase tabletter är görbra t ex när man är på stan och t ex vill ha en glass eller ska hem till någon annan. Nästan alltid så tål man ju även små mängder. Det är väl bara att testa att köra utan laktosprodukter ett tag?! Det finns ju även en diagnos "mjölkmage" som betyder att man mår bättre utan laktos men ändå inte reagerar på laktosintolerant-testet. Jag såg förresten att Engelholmsglass har en laktosfri jordgubbstrut nu i sommar! Dessutom så brukar GBglace ha någon sorbetaktig glass som är låglakos, men man skriver inte "laktosfri" på den eftersom de tydligen upplevt att folk tror att de smakar sämre då. Enligt det svar sonen fick när han skrev till dem ... Hemglass har minst två sorters lakosfri, den ena är en sandwich som är himla poppis sommartid och ofta slut, men jag lärde mig av glasskillen att man kan gå in på deras hemsida och "förbeställa". Då ser de till att man får! Lycka till! PS Jo och om det inte hjälper att utesluta mjölken så tror jag att du ska fiska vidare i detta med hjälp av en läkare! DS

  • Mycket engagerad
    294 inlägg
    22 maj 2012 11:12

    Jag har pratat med min läkare idag faktiskt.. Han sa att eftersom både pappa och syster är intoleranta så börjar vi med att utesluta laktos i 4 veckor nu och sedan göra en utvärdering på om det blivit bättre eller inte och sedan utgår vi i från de resultatet om det behövs vidare utredning på magbesvären eller inte! Så nu blir det en testperiod så får vi se hur det går :)

  • Veteran
    3541 inlägg
    22 maj 2012 23:43

    Tack för tipset om laktosfria glassar och att förbeställa laktosfri glass hos hemglass! Just glass har varit lite bry här i veckan. Hemma har vi bara laktosfritt men när vi ska ut så gäller det att ha med laktastabletter "utifall-att". Visst finns det isglass men det innehåller ju nästan bara socker och färgämnen, och uppskattas inte.