På sistone har jag fått upp ögonen för mjölk, det är ju en underskattad dryck egentligen. Eller, det kanske bara är jag som inte riktigt haft kläm på hur bra mjölk är, under förutsättning att man tål den förståss?
Den här artikeln fick mig nyfiken:
http://traningslara.se/blogg/mjolkprodukter-och-viktreglering-mer-naturliga-fettforbrannare/
Den här fiock mig att börja läsa innehållsförteckningar (och det var då jag insåg att Gainomax i princip bara är UHT-behandlad lättmjölk med smakämnen, bara tio gånger dyrare!!):
http://traningslara.se/blogg/mjolk-vs-kolhydratdryck-for-muskelmassa-styrka-kroppssammansattning-och-benhalsa-hos-kvinnor/
Fast det var den här som blev droppen, skit heller att jag köper dyra pulver och specialdrycker när jag tål och gillar mjölk..??
http://traningslara.se/blogg/skippa-sportdrycken-valj-flingor-och-mjolk/
Som sagt, det kanske bara är jag som inte riktigt hängt med så det här kanske är skåpmat för er :-)
Vilken annan dryck innehåller så mycket näring?! Med tanke på hur mycket näring det är i mjölk så är det väl egentligen fel att säga att det är en dryck, det är ju mer rätt att kalla det för "mat".
Kan bara säga att hur tomt kylskåpet (och plånboken) än kan eka, så finns det alltid minst 1 liter mjölk där, iaf i mitt kylskåp.
Men som sagt, jag har dragit ner rejält på mängden mjölk som jag dricker. För lite och för mycket skämmer allt, lagom är bäst. Det är bara så himla svårt att veta vad som är lagom.
Mjölk innehåller ju typ 80% av de dagliga vitaminer och mineraler man behöver så för mig är det ingen tvekan att det är bra. Men man kan ju välja lite lättare variant om man vill undvika de mättade fetterna och komma ner i kcalinnehåll."I ett glas lättmjölk hittar du 18 av 22 av våra viktigaste vitaminer och mineraler..."
Jag tror att några av studierna gjordes på det vi skulle kalla lättmjölk/minimjölk, eller närmast mostvarande det åtminstone (eng. "non fat milk", jag vet inte om vi har helt fettfri mjölk men några lågfettsvarianter har vi ju iaf).
Mjölk i rimliga mängder är helt ok. Men att bälga i sig stora mängder kan orsaka benskörhet enligt vissa forskare. Mjölk innehåller bl.a. retinol och i mellan/lättmjölk är det tillsatt. Retinol är en form av A-vitamin som i stora doser kan orsaka benskörhet enl vissa studier.Lagom är bäst tycker jag, även i detta fallet..Överkonsumtion av retinol kan orsaka benskörhet: http://korta.nu/7c33Vitamin A ger benskörhet: http://korta.nu/6770SLV godkänner fortsatt retinolberikning av mjölk, rapport: http://korta.nu/ccd5
Två av länkarna fungerade inte, bara den till DN fungerade :-(
Ironi att SLV envisas med att vilja fortsätta berika med a-vitamin, Svensk mjölk har ansökt om att slippa det. Ett högt intag av vitamin A kan påverka kalciumresorptionen i kroppen och indirekt medverka till utveckling av osteoporos men detta gäller vid doser på 1,5 mg/dag. Man ska alltså klämma över 3 liter om dagen under en längre tid för att ligga i riskzonen och det var inte alls de mängderna jag talar om. Jag menar 3-4 glas om dagen (dvs möjligen en liter om man är entusiastisk).
DN skrev:
"En multivitamintablett innehåller hela dagsbehovet, vilket innebär att man vida överskrider sitt behov om man tar två tabletter eller lägger till berikade mejeriprodukter."
Jag har två olika hemma, en utan a-vitamin och en med enbart 50% av RDI. Flertalet multivitamintablettillverkare är medvetena om riskerna med a-vitamin och överdosering av densamma.
DN Skrev:
"En liter lättmjölk innehåller halva dagsbehovet, 0,45 mg."
Inte mer? Inte undra på att jag aldrig når upp till RDI här på matdagboken isf...
Kirurgen vidrör som hastigast något jag tror är mycket viktigare när det gäller osteoporos: att vi får i oss för lite d-vitamin (källa: http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=5034 ). Vinterhalvåret är vi säkrskilt utsatta eftersom den lilla sol vi får är otillräcklig för att vi ska nybilda d-vitamin, och vi får inte i oss rdi genom kosten (källa: http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279 ).
Att stigande ålder gör att förmågan att bilda d-vitamin avtar samt att epidermis blir tjockare med åren vilket inte underlättar kanske inte behöver nämnas i sammanhanget. Det är ganska givet att de två faktorerna påverkar risken för osteoporos. Man kan t ex läsa i artikeln som jag nämner nu senast att:
"En av orsakerna till osteoporos hos äldre är sannolikt kroniskt D-vitaminunderskott. Flera studier visar att benstatus årligen försämras under den del av året när D-vitaminnivåerna är som lägst."
Jag skulle tveka att sätta i mig väldiga mängder mjölk av den enkla anledningen att jag får i mig för mycket kcal, däremot är jag mindre oroad av själva näringsinnehållet. Enligt Mjölkfrämjandet berikas nämligen inte ekoligisk mjölk med a-vitamin om fetthalten är lägre än 3% och vad jag kan se stämmer det:
http://www.arla.se/Default____17767.aspx?SelectedMenuItem=17417
Sen bör man ju komm ihåg att även kalcium häjlper till att förebygga osteoporos, och då ligger mejeriprodukter i topp.
Ok, såg att länkarna ej fungerade..Google på karolinska och retinol så hittar du den. "Överkonsumtion av Retinol kan öka risken för benskörhet"Livsmedelverket beslutar om fortsatt berikning: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Vitamin-A/Berikning-av-mjolk-med-vitamin-A-retinol1/Mig veterligen så berikas inte den vanliga 3%-iga mjölken heller, då den redan innehåller motsvarande mängd retinol. Bra påminnelse om att få i sig tillräckligt med D-vitamin!