Veteran
1092 inlägg
Jag tycker det är lite jobbigt ibland att sitta och skriva in alla måltider, samt väga och mäta. Höftar till lite när det gäller vikt. Så jag vet att mina kalorier kanske inte stämmer helt men vill ha en ungefär mått iaf. Sen brukar jag "fuska" och inte skriva i de dagar jag äter extra onyttigt, dumt kanske. Är det någon mer som gör som jag?
Ja, visst fuskar jag ibland. Jag skriver inte in varje dag, men har blivit mycket mera medveten om vad jag äter och det är ju för att jag själv ska må bra som jag gör detta. Så skriver jag ibland in allt och väger noga, men inte jämt. Matdagboken med alla inlägg är en hjälp på "rätt" väg. Tack alla som skriver.
Fast är det fusk att göra avancerade uppskattningar (gissa) när man inte haft chansen att väga? Vissa saker går ju att uppskatta ganska säkert (1 kokt ägg t ex ligger för det mesta på cirka 60g om man köper Kronäggs vanliga ägg, mer om man köper Frukostägg som är lite större), och andra vet man ganska säkert som smör i förpackningarna (de där små 10g Bregott eller Lätt&Lagom).
Jag tycker nog inte det är fusk att utgå från sina kunskaper och erfarenheter för att göra en avancerad bedömning av måltidens vikt, även om det inte blir lika exakt som att väga. När man hunnit öva sig ett tag med vågen är det förvånande så nära man kan komma när man gissar.
Fast det kanske bara är jag som lägger upp ris t ex och sen försöker gissa vad det väger (jag vet att tallriken jag använder väger exakt 550g) och sen väger jag tallrik och allt, drar av tallrikens vikt och ser hur nära jag kom. Det går att bli väldigt duktig på att uppskatta matens vikt faktiskt :-)
Fusk tycker jag bara det blir om man redovisar potatisen och köttet men inte såsen t ex, eller bara bokför middagen men inte efterrätten, eller tvärt om bokför mer än man egentligen ätit för att dölja hur lite man äter. Alltså en medveten över - eller underrapportering för att det ska se bättre ut än det är.
Nej, jag skulle inte kalla det att fuska. Jag är rätt bra på att uppskatta vikten på det jag äter vid det här laget. Därför väger jag sällan (beror också på att vågen behöver nya batterier) väger maten och gör uppskattningar, snarare att jag för säkerhetsskull lägger till några gram uppåt. Att fuska för mig är att skippa att skriva in vissa saker för att inte överskrida kaloriintaget. Det bästa är ju att man är helt ärlig mot sig själv.
Man gör det för sin egen skull så höfta på du.Må så gott. Var rädd om dig och lycka till!Tjingeling!