Mycket engagerad
210 inlägg
Jag har aldrig provat att baka surdegsbröd, men ikväll har jag satt en surdegsgrund för jäsning! Detta ska bli spännande, ja om jag kommer ihåg att sköta grunden som sig bör, vill säga. Bakar ni eget surdegsbröd? Några tips och trix till en nybörjare? Bra sidor med recept? Jag är tacksam för alla tips!
Ja det ska bli spännande det här! Surdegsbröd som är så gott!
Surdegsbröd är de bästa. Jag har 2 stycken skötebarn/degar, en vete och en råg. Jag har döpt dem oxå, Ask och Embla och de skapar underverk i stenugnen. Ska börja baka levainbröd då jag hinner ikapp vardagen, blir fantastisk gott det med =D
Spelar det någon roll om man gör grundgeggan på vete eller råg? Jag gjorde min på vete för det var vad jag hade hemma. Kan jag baka en rågdeg med den ändå?
Ja, det går utmärkt att baka vetebröd på rågsurdeg och tvärtom. Rågsurdeg är oftast lättare att hålla igång med bra jäskraft. Vetesurdeg "tröttnar" lite fortare och behöver generellt sett lite mer omtanke. Där är det viktigare med att mata med ett ekologiskt fullkornsvetemjöl emellanåt för att ge jästbakterierna rätt näring. Den rätta näringen och jästbakterierna sitter nämligen i skaldelen. Råg är ju automatiskt fullkornsmjöl. (Min rågsurdeg är också minst 3 år gammal och vetesurdegen något yngre.)
Fast numera bakar jag inte så mycket bröd längre, och vad jag sett oc hört så finns det numera färdig surdeg (på burk?) att köpa i butik som är riktigt bra, så jag vet inte hur länge jag behåller och matar mina. Kanske snart läge att avveckla dem...
Neeej! Min surdegsgrund verkar ha dött! Inga bubblor i den och den har skiktat sig lite. Jag misstänkte redan igår att det var något på tok för det fanns nästan inga bubblor ens när jag rörde försiktigt men idag är de helt borta :( Kan det vara för att jag använde vanligt vetemjöl och inte ekologiskt som det stod i receptet? Eller för att jag tog lite socker istället för honung? Den började ju så fint och så bara..DÖ så där! Känns som om vi borde ha en begravning här idag ;)
Asja. Det är bara att mata på, på nytt. Den dör inte bara för att den slutat bubbla, skiktat sig och luktar starkt. Det går att väcka igen. Men använd då gärna ett ekologiskt fullkornsmjöl. När det gäller sötman så har du rätt i att honung vore bättre. Den innehåller rätt jästbakterier, vilket socker saknar. Lycka till. Du verkar ha haft otur gråkatt. Jag har ingen egen erfarenhet av den färdiga surdegen men läst att den ska vara bra (fått bäst i test någonstans). Men än så länge har jag ju som sagt mina surdegar som jag matar och använder lite då och då.
Jag matade den och den kom igen lite. Provade att sätta en fördeg i morse och gjorde degen nu ikväll. Gräddar imorgon bitti så får vi se hur det går. Det värsta som kan hända är ju att jag får kasta brödet! Jag satte en ny surdegsgrund på rågmjöl i morse och satte den i ugnen med bara lampan tänd. Den bubblar och skummar hur fint som helst redan :) Hur vet man när den är klar egentligen?
När den bubblar och luktar friskt syrligt så är den klar och kan förvaras i kylen för vidare användning senare. När det gått för lång tid (över ca 15 timmar) så övergår den i vilofas och behöver matas upp igen för att återfå sin jäskraft.
Min rågsur bubblar så att det är ett tjockt lager skum i burken :) Den är väldigt lös, nästan vattnig. Vilken fart det är i den här burken jämfört med i min vetesur! Degen jag satte igår har inte jäst och åker ut..