Nykomling
0 inlägg
Nu visar det sig att rött kött ökar risken för tidig död! Och alla vi som ätit LCHF länge, blev vi lurade??? http://www.gp.se/matdryck/1.886339-rott-kott-okar-risk-for-tidig-dod Ingela
Dåligt leverna tas det hänsyn till, både vad det gäller rökning, sprit, fetma och div annat. Hela studien finns här.http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/archinternmed.2011.2287 Med tanke på kostdoktorns kommentarer så misstänker jag att han missat att läsa den i sin helhet. Men det klart, han kan ju knappast tala emot sig själv då förlorar han ju en stor del av sitt levebröd. :D
Kostdoktorn läser studier som fan läser bibeln. Det han inte talar om är att forskarna tänkt på det där själva: Ur studien: "The results were adjusted for age (continuous); body mass index (calculated as weight in kilograms divided by height in meters squared) category (<23.0, 23.0-24.9, 25.0-29.9, 30.0-34.9, or 35); alcohol consumption (0, 0.1-4.9, 5.0-29.9, 30.0 g/d in men; 0, 0.1-4.9, 5.0-14.9, or 15.0 g/d in women); physical activity level (<3.0, 3.0-8.9, 9.0-17.9, 18.0-26.9, or 27.0 hours of metabolic equivalent tasks per week); smoking status (never, past, or current [1-14, 15-24, or 25 cigarettes per day]); race (white or nonwhite); menopausal status and hormone use in women (premenopausal, postmenopausal never users, postmenopausal past users, or postmenopausal current users); family history of diabetes mellitus, myocardial infarction, or cancer; history of diabetes mellitus, hypertension, or hypercholesterolemia; and intakes of total energy, whole grains, fruits, and vegetables, all in quintiles. Additional adjustment for other foods (fish, poultry, nuts, beans, and dairy products) or nutrients (glycemic load, cereal fiber, magnesium, and polyunsaturated and trans fatty acids) did not appreciably alter the results. Additional adjustment for saturated fat and cholesterol moderately attenuated the association between red meat intake and risk of CVD death, and the pooled HR (95% CI) dropped from 1.16 (1.12-1.20) to 1.12 (1.07-1.18). Similarly, additional adjustment for heme iron moderately attenuated the association, and the pooled HR (95% CI) dropped from 1.16 (1.12-1.20) to 1.11 (1.05-1.17). Additional adjustment for husband`s educational level as a surrogate of socioeconomic status in women did not change the results." källa: http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/archinternmed.2011.2287 Där står i klartext, om än på trasslig engelska, att när de justerat för ålder, kön, livsstilsfaktorer etc så kvarstod en enda sak som kunde påverka dödligheten: kosten - närmare bestämt köttätandet. Slutsatsen de drar är inte heller så konstig eller mystisk: "In conclusion, we found that greater consumption of unprocessed and processed red meats is associated with higher mortality risk. Compared with red meat, other dietary components, such as fish, poultry, nuts, legumes, low-fat dairy products, and whole grains, were associated with lower risk. These results indicate that replacement of red meat with alternative healthy dietary components may lower the mortality risk." Varför är det så provocerande att forskarna hittat samband mellan hög dödlighet och rött kött (t ex nöt, gris)? Det är inte svårare att välja kyckling eller fisk till middag, det är antagligen billigare och det är definitivt bättre för miljön så vad är problemet?
Det är för övrigt inte första gången Kostdoktorn svirar och slirar med sanningen: http://traningslara.se/kostdoktorn-har-svart-med-hur-man-tolkar-studier/
LadyG - jag tycker inte alls att det är provocerande med sambandet hög dödlighet och rött kött. Jag tror inte alls att det är speciellt bra för kroppen med för mycket kött. Jag önskar än mer studier på hur kroppen påverkas av olika livsmedel och olika dieter. Jag håller med att det lutar åt att köttet är boven i dramat. Men hur vet vi vad de åt i övrigt? Det står ingenting i studien om hur mycket socker, skräpmat osv de åt. Var det kanske så att gruppen som åt mycket kött även åt mer skräpmat. Troligt, eftersom de i övrigt hade en sämre hälsa och åt färre grönsaker osv. Är det då köttet som faktiskt ökade dödligheten eller är det kostsammansättningen i stort hos den gruppen?
Rotfrukter, grönsaker, frukt, kött från vilt, vildfångad fisk, skaldjur, bär, nötter, ägg - vips så har du en hälsosam kost! Svårt att få tag på viltkött? Välj kött från gräsbetande djur. Minimera intag av mejeriprodukter och ceralier. Du behöver inte vara rabiat - men se till att kosten huvudsakligen är ursprunglig föda. Rör på dig, se till att få både motion och styrka in i ditt liv. Försök att stressa mindre och ha ett socialt umgänge där du känner att du befinner dig i ett sammanhang och i en gemenskap.
Lojjo.....har du läst hela studien i min länk? Där står det lite om skillnader i kost hos dom som åt mer kött och hur dom räknat för att ta hänsyn till det ur sjukdomsperspektivet. Men du kanske ville veta mer specifikt vad dom åt?