icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

RDI-värden????

Utmärkt medlem
555 inlägg
23 augusti 2014 16:17

Har varit inne hos några vänner här och tittat på deras RDI värden och undrar nu varför deras Linje ligger i mitten för min ligger längst ner i diagrammet.

Blir inte klok på detta, någon som vet varför det blir så

Frågvisa jag wink som också vill ha långa staplar blush

  • Utmärkt medlem
    555 inlägg
    24 augusti 2014 19:15

    Ja det vore jättesnällt av dig för det var Carina N som nu slutat här som hade lagt in den förra kvinna +. Men jag har frågat Jessica här vår kostrådgivare och hon menar att man inte kan få i sig för mycket B12 eftersom det är vattenlösligt. Så jag fattade inte heller vad chris48 menade. Men om du vill o kan hjälpa mig så behöver jag ju inte störa Jessica längre med mina frågor smiley

  • Veteran
    7560 inlägg
    24 augusti 2014 19:28

    Testa först med att lägga in tabletterna som ett eget livmedel. Om de värden du får gäller 3 tabletter så skriv 300 gr i portionsvikt. Sedan skriver du bara in de olika värdena som står på burken under fliken Vitaminer&Mineraler.
    Klicka på "Spara och gå tillbaks till mina livsmedel"

     

    När du sedan ska skriva in den mängd du tar av tabletterna, t.ex 1 istället för 3 så skriver du 100 gr.

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 augusti 2014 19:31

    "B12-vitamin

    Bra för: B12-vitamin (kobalamin) är nödvändigt för bildningen av röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Vitamin B12 är också viktig för nervsystemet och för cellernas upptag av folsyra.

    Bristsymtom: Trötthet, nedstämdhet, domningar. Allvarlig brist kan ge blodbrist och nervskador. Förmågan att ta upp vitaminet avtar med åldern.

    Finns i: Animaliska livsmedel främst lever, kött, fisk, äggula, mjölk och ost. Veganer kan utveckla B12-brist.

    Rekommenderad dagsdos: Vuxna 2,0 mikrogram.

    Förgiftning: Ingen, på grund av dess vattenlöslighet (överskottet försvinner ut med urinen).

    Fiender: Vitaminet är känsligt för värme och kokning. Alkohol kan hämma upptaget av B12 liksom långvarig användning av mediciner som minskar saltsyran i magsäcken."

    http://www.netdoktor.se/traning-kost/artiklar/vitaminguide/

     

  • Utmärkt medlem
    555 inlägg
    24 augusti 2014 19:37

    Tack Gittan då ska jag nog fixa till det hela och skriva in så som du sa så blir det nog bra.

    LadyG tack för din information ja jag äter både lever och tillskott kanske för mycket men har ju också läst att det inte kan tas för mycket eftersom det är vattenlösligt smiley

  • Veteran
    5951 inlägg
    31 augusti 2014 12:03

    Det finns ganska nya studier på att övervikt och brist på D-vitamin hör ihop, däremot har de inte rett ut om bristen på D-vitamin beror på övervikten eller om övervikten beror på D-vitaminbrist. Hönan eller ägget där, vem kom först. Än vet de bara att det hör ihop, inte hur. Allt talar dock för att Sverige har på tok för lågt satt RDI för D-vitamin, trots att den höjdes för inte så länge sedan.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25100366

    Ifall ngn är nyfiken på den senaste läsningen.

  • Veteran
    1881 inlägg
    31 augusti 2014 13:30

    Jodå, visst kan man få brist på B12 fast man äter bra mat. Finns flera faktorer som ger ökad risk som tex autoimmuna sjukdommar eller att det så att säga finns i släkten. Min 22 åriga dotter behandlas förebyggande, bara pga av att jag och min mamma har problem med upptaget. Önskar att jag hade gjort det oxå, då B12 brist och dess symtom inte är kul alls.  http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/vitamin-b12-brist-pernicios-anemi-kobalamin/

  • Veteran
    7560 inlägg
    31 augusti 2014 14:05

    Hoppas det gick bra för dig att registrera dina vitaminer aregnisw. Nu verkar som om svaren på din fråga har blivit något helt annat frown

  • Veteran
    3541 inlägg
    1 september 2014 22:20

    Kantareller, eller annan svamp för den delen (men mest kantareller) innehåller gott om D-vitamin.

    Sitter just nu och hör på nyheterna att svensk "skogs-mat" såsom lingon, blåbär och kantareller är supermat som vi bör äta mer av.

    Mums! :-)