Nykomling
2 inlägg
Hej Har hört/läst att det är de första dagarna typ 3-4 som suget efter det man är svagst för är som jobbigast. Här inne finns ju många experter och vad säger ni?? Jag äter runt 400-500g i veckan nämligen... Vill INTE ha det så mer Nina
Här är en till som känner igen sig. Två tips från mig: För mig hjälpte det att börja med GB (Glykemisk belastning) som i går efter den faktiska blodsockerhöjningen av mängd vara man äter i stället för GI som är en varas glykemiska index. Jag körde GI tidigare men dels hjälpte det inte mig mot sötsuget och dels gick jag inte ner i vikt trots strikt kalorikontrolll. Började med detta i januari och har inte fallit för sötsug en gång vilket är helt otroligt. Det är väl iofs samma idé som många skriver - skär ner på kolhydraterna. Det andra är det som många tipsar om - mörk choklad minst 70 %. Dela en bit i fyra bitar, sug i stället för att tugga. Oftast räcker det med 1-2 bitar men ibland när det är mens och annat kan jag behöva mer (1-2 rutor till). Men aldrig att jag tappar kontroller eller hetsäter åt helsicke för mycket som tidigare. Njut när du äter, känn smaken. Tilläggas kan även att jag förutom GB även har börjat äta ekologiskt, skippar alla lightprodukter och artificiella innehåll, hel- och halvfarbrikat etc. Tror att även det kan spela in att kroppen känns "lugnare". Lycka till!
Det jag skriver nu strider mot flera andras erfarenheter, men jag började på en högkolhydratkost med långsamma kolhydrater. Så försvann suget för mig. Tidigare levde jag bara på choklad, bullar och smörgåsar med mkt smör på. Men jag kan bara tala för mig själv. Jag är helt "lost" utan kolhydrater och mår pyton av LCGF, GI m fl protein- och fettrika dieter. Jag vägde mig idag och har gått ner 6 kilo sedan 7 augusti, och då har jag ändå "svårt" för att gå ner i vikt på grund av att jag måste ta kortison varje dag (kroniker).
Håller man sig mätt så håller man suget borta och där finns flera knep att ta till. Här är några (jga behöver också påminnas så jag skriver ner det lika mycket för egen del :-)) *fyll upp magsäcken med skrymmande grönsaker (så att magsäcken töjs ut men utan att det ger mycket energi, gärna med fiberrika grönsaker typ sallad, kål av olika slag, gurka, tomat mm) *öka andelen protein. Protein mättar lika bra som fett men till mindre än hälften av energin (kcal). *krämig mat lurar hjärnan (tror att det innehåller mer fett) och mättar mer, t.ex. mellanmål med lättkesella (och bär). *varm mat. Värmen ökar mättnadskänslan. Och ät gärna långsamt och med bestick så att hjärnan hinner med att känna mättnadssignalen. Inte en macka i handen alltså :-) (säger jag som givit efter och vrålätit mackor idag...)
Att hålla sig mätt hjälper INTE mig, tyvärr! Sötsuget kan komma oerhört fort efter en måltid även om jag ätit mig proppmätt. Känns som om kroppen är omättlig och bara vill ha mer. Detta händer endast om jag ätit måltid med kolhydrater, eftersom det är sådana jag uppenbart inte "tåler". Att öka proteinmängden är det som hjälper mig:-) Kall mat funkar bra på mig så även "macka", under förutsättning att det är mitt egen-bakade bröd. Carls bröd har jag för mig det heter. Recept: 4 msk havrekli 1 msk linfrö 120 g keso (går bra med kesella el. kvarg också) 2 msk sötningsmedel (kan uteslutas) 3 ägg 3 tsk bakpulver Bred ut på bakplåtspapper, grädda 10 min 200 gr. Detta bröd blir en stor tunn kaka. Jag delar den i 4 delar, äter en sådan del om dagen och gör då en god macka. 2 kokta ägg, räkor alt. strimlat kalkon eller skinka, makrill på burk. Variationerna är många:-) Brödet kan även användas som "pizza-botten". Trevlig helg på er alla!
Många säger att de ökat protein, det funkade inte alls för mig men däremot när jag ökade andelen fett (vilket kom naturligt när jag slutade med lightprodukter och äter mycket fet fisk).
ireneq . helt enkelt för att kolhydrater inte ger rätt mättnad. Det är inte endast mängden dvs en jättestor måltid, som ger mättnad. Det är mer kompicerat än så. Protein ger en annan mättnad.
Lite ur Fredrik Pauluns bok om fettförbränning Protein kostar mycket energi att omsätta. Runt 25% av proteinets energiinnehåll går förlorat i omsättningen. Framför allt leverns nedbrytning kostar energi, och nedbrytningen och utsöndringen av den urea som vildas kräver också energi. ... Fett är det näringsämne som kräver minst energi för att omsättas, och är därför sämst på att öka termogenesen. Det är till stor del därför det är lätt att bli fet om man äter mycket fett. Ett stort energiintag stimulerar termogenesen, vilket är ett av skälen till att du inte lägger på dig så mycket kroppsfett som det höga energiintaget motsvarar. Om du äter 1000 kcal extra varje dag under en vecka kan du räkna med att din energiförbrukning ökar med cirka 10% tack vare den ökade termogenesen. Kolhydrater är ett relativt termogent näringsämne då det stimulerar insulinutsöndringen. Anledningen till detta är att insulin ökar fettinlagringen, och gör bl.a. p, andra näringsämnen till fett. Det kostar energi och frigör värme, men är knappast gynnsamt för fettförbränningen. Insulin har dock också goda egenskaper då det ökar glukogeninlagring i muskler och lever, samtidigt som det håller blodsockret under kontroll. Det gäller därför att inte ha för mycket insulin, men inte heller att vara helt utan det, om du vill komma i form och bränna bett. Därför är GI-metoden (glykemiskt index) för fettförbränning så intressant. Med den får du precis rätt mängd insulin för att snabbt bränna fett. Värme och aptit (s 47) När du äter bryts vissa ämnen ner i levern, medan andra lagras eller bildas där. Det gör att värmeproduktionen ökar i levern, och att temperaturen kring tarmar och magsäck ökar. Man har visat att detta dämpar aptiten. Den ökade kroppstemperaturen signalerar att man har ätit nog, och att det är därför dags att sluta äta. I vissa avseenden är denna aptitreglering blind, eftersom du till exempel blir mer mätt på en portion varm mat än samma portion kall. Det beror alltså enbart på temperaturskillnaden. Om du befinner dig i ett varmt klimat minskar aptiten. Inte för att du behöver mindre mat, utan för att din kroppstemperatur är hög. Ett bra knep för att gå ner i vikt är därför att inta rikligt med varm dryck som te, kaffe eller buljong. Det sänker aptiten, särskilt om det tas före maten.