Jag tänkte att vi kunde dela med oss om hur man gör mat (och gott) nyttigare (kanske inte nyttigt nyttigt men lite nyttigare). nu ser ju alla olika på vad som är nyttigt men man kan ju försöka att undvika "negativa tangenter" på tangentbordet och istället ge nått tips själv ;) jag börjar: Paj; nu är paj ju kanske ingen smalmat hur man än vrider och vänder på det men om man använder grahamsmjöl blir det nyttigare i alla fall på det sättet att man använder hela vetekornet = mer mineraler etc. + det blir mkt godare. GI mässigt vet jag inte hur grahamsmjöl ligger till för jag har inte så stor koll på GI. Det kan bli svårbakat på bara grahamsmjöl då kan man blanda i nått finmalet fullkornsmjöl t.ex. dinkel. Smulpaj; havregryn är gott istället för vetemjöl i smulpaj (jag använder fiberhavregryn) och om man använder söta bär kan man faktiskt dra ner på sockret lite. Glass: Bananlass; om man mixar fryst banan (½-1 per portion) med smaksättare (t.ex. kakao eller bär) ev. lite vaniljsocker så har man en glass som är fettsnål, ok kanske inte det bästa ur GI synpunkt men man får i sig fibrer, C-vitamin, B-vitaminer, kalium, magnesium etc. om man inte tål banan har jag hört att man ska kunna göra likadant med mango (fibrer, C-vitamin, betakaroten, kalium) men har ej testat (pst skiva bananden innan ni fryser den då blir den enklare att mixa och om man köpt lite mer bananer än vad man orkar äta så kan man ju frysa ner det som blir över till framtida bananglassar) Chokladbollar; ännu en inte riktigt GI rätt men om man försöker hålla ner på fettet så är den nog ganska rätt, i värsta fall får man ta dem efter träning ;) . Mosad banan istället för matfett (lika många gram) funkar lika bra plus bananen är söt i sig så man kan dra ner på sockret också. Göra en hel måltid nyttigare: ät råkost först, det finns alltid nått som passar om man vill ha mer protein t.ex. tar man groddar eller gröna grönsaker. Vitkål är alltid bra att ha hemma, pizzasallad passar till mer än bara pizza och vitkål är full med fibrer, c-vitamin etc. etc. (vitamin och mineralinnehåll taget ur ”fem om dagen” boken)
Utmärkt medlem
927 inlägg
har exprimenterat och om man bara blötlägger va 1 dl dadlar och sen lägger till 1,5 dl oblötlagda dadlar när man mixar så blir "dadel" chokladbollarna sötare och man kan dra ner betydligt på kokosen (om man som jag inte tycker om kokos eller vill dra ner på fett)