På gång
30 inlägg
Tänkte tipsa om ett recept på ett bröd med bönor i, om man behöver komplettera sitt proteinintag. Procentuellt innehåller det inte överdrivna mängder proteiner (men däremot högvärdigt) och man kan ju alltid improvisera utifrån receptet själv. http://www.ica.se/Recept/baka-brod-med-baljvaxter-400238/ har även räknat ut näringsinnehåll om nån är intresserad.
tack för dina tips! och för att du delar med dig av dina erfarenheter. alltid värdefullt. ja visst tror vi att det ligger en anledning bakom och vi vet nog vad oxå. hon har alltid varit avvaktande inför ny mat men fram till för ett par år sedan åt hon ändå många olika saker. hon är som sagt allergisk och när hon var tre fick hon ett glas mjölk av förskolan vilket resulterade i anafylaktisk chock och besök på akuten. tre veckor senare hände samma sak. efter det har hon successivt blivit mer och mer kontrollerande kring sin egen mat, äter numera väldigt få (men som tur är nyttiga) livdsmedel och framför allt äter hon inte okänd mat (hon sticker ut tungan och slickar på maten, får kväljningar och vägrar smaka mer). vi känner att vi provat allt. alla former, smaker och konsistenser. men jag är övertygad om att det inte är maten utan kontrollen som är det väsentliga. och därför låter vi henne behålla den så länge. det enda vi kan göra är att uppmuntra, försäkra att maten är säker och skapa goda måltidserfarenheter för henne. och IBLAND smakar hon faktiskt och tycker om (t.ex. tikka masala sås, däremot inte köttet) och då har man ju nåt att bygga vidare på. men det måste nog vara i hennes takt. ett hinder är ju att hon och vi och alla omkring henne tyvärr måste vara mycket uppmärksamma på att maten inte innehåller sådant hon är allergisk mot. och då byggs ju en nödvändig misstänksamhet in som tyvärr hämmar hennes lust att prova nya saker. ja det blev mycket, lite OT, men men.
Du har säkert redan testat dessa men här är tips på proteinrika livsmedel: Sojaprodukter som sojabönor, sojakött, tofu, sojamjölk, sojagrädde och sojamjöl Om du bakar bröd själv så byt ut 10-20% av mjölet mot sojamjöl. Då blir brödet proteinrikare utan att smaken ändras nämnvärt. Potatis innehåller fullvärdigt protein. Potatis utgör ofta en stor proteinkälla i kosten trots sin relativt låga proteinhalt. Nötter & frön (solrosfrö, sesamfrö, mandel, jordnötter, hasselnötter m fl) Vetegroddar och bovete är proteinrika Baljväxterna som du också nämner i form av bönor,ärtor och linser. Får du i dottern linser? Eller sockerärtor (de är ju lite söta i smaken och ganska goda, hon kankse kan tänka sig att smaka en under matlagningen tex?) Hjälper det om hon får vara med och laga maten? Jag tänker som så att hon då ser vad det är i (med vissa undantag som ovan brödrecept så klart =) ) så kanske hon känner sig tryggare med att åtminstone släppa på kontrollen hemma om hon vet att ni har koll. Hur är det med quorn (jag vet inte om det är proteinrikt men tror att det är det)? OT, jag hoppas förskolan fick en rejäl uppsträckning, de MÅSTE ha koll på allergierna! Och 2 ggr på 3 veckor är verkligen inte ens i närheten av att vara ett misstag!
jag vet inte om det riktigt är dags att kontakta bup (vet ju inte hur ila det är) men kanske bäst att nästa gång ni träffar läkaren fråga om det i nuläget skulle vara värt det. det låter ju nämligen väldigt trumatiskt det där med anafylaktisk chock och man kan ju inte låta det gå för långt (men tänker inte utala mig om när som sagt) det är nog ett sätt för henne att hantera det läskiga, när kanske andra sätt skulle vara bättre (beroende på såklart)
Vickan: tack för alla tips! hon tycker det är väldigt kul att laga mat men äter i alla fall inte. :) quorn funkar tyvärr inte pga äggallergin. i övrigt ser vi till att alltid servera henne olika alternativ men fortf med tveksamma resultat.. gröna ärtor är vår räddning. det äter hon med god aptit. i helgen bakade vi faktiskt kanelbullar med både bönor och sojamjöl i! rapchic: ja vi ska snart träffa läkaren och jag tänkte bolla med honom. MEN igår åt hon faktiskt pannbiff på dagis och tyckte det var SÅ gott. det är lite så med henne. man får ha mycket tålamod, hon gör saker på sitt sätt och i sitt tempo men om man väntar ut henne brukar det lossna. och så länge vi kan tillgodose hennes behov av bla proteiner under tiden så tror jag det kommer lösa sig det här.