hej nu startar jag ännu en ny tråd! jag har lite problem med att räkna ut antal kcal/100g när jag lagar mat (alltså på alla maträtter..köttfärssås,grytor,soppa,köttbullar osv) då jag innan gjort såhär om vi säger t.ex köttfärssås jag har vägt och skivit ner det och sedan räknat ut antal kcal på den råvaran som då - 60g lök - 19kcal -400g köttfärs 10% - 569kcal -30g morot - 14kcal -400g krossade tomater - 104kcal osv.. och sedan när den var klar har jag hällt över såsen i en tallrik och delat den vikten med antal kcal för att få ut antal kcal/100g (706/1010=0.70) (säger att såsen vägde 1010g när det var klar) och sedan kunna räkna ut hur många kcal jag fått i mig av såsen men här är min fundering!! ska jag göra så, är det rätt? eller ska jag dela antal kcal med vikten av råvarorna tillsammans? (706/890=0,79) hoppas NÅGON kan hjälpa mig och förstod min förklaring här?? tack till tusen isåfall!
Mycket engagerad
165 inlägg
Ja sant! ;)
Vill du ha kalorier på 100g färdig produkt så gäller överlag att väga den färdiglagad/gräddad och räkna som du brukar göra. Inga kalorier försvinner i ugnen. :)
Halfdevil du är så otroligt bra, tack för ett enkelt och bra svar ;)
Jag tycker att det är viktigt att fråga när man är osäker och rädd, men jag tror också på att uppmuntra till att känna att man klarar av vissa saker själv och kan känna sig stolt i det. Men ser nu att jag kunnat formulera om det lite bättre. Så det var ingen utskällning eller något du behöver ursäkta dig för Lillys. Jag har också ställt dumma frågor här. =)
Nej men jag vill bara göra rätt, ingen fara vi alla har ju funderingar!:) Jag tycker det är bra med dumma frågor för många vågar kanske inte fråga det själva och jag har fått många bra svar av andras frågor :)