icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Varför hungrig efter jag har ätit?

Nykomling
4 inlägg
1 juli 2010 10:51

Jag blir ofta hungrig sådär en halvtimme efter att jag har ätit. Spelar oftast ingen roll vad jag äter. Dock blir jag garanterat vrålhungrig om jag äter vit pasta och undviker gärna att äta det.Men ta dagens frukost som exempel. Åt havregrynsgröt av fiberberikadehavregryn med 2 msk linfrön o kanel i. Detta borde väl göra mig belåten iaf nån timme eller två..? Någon som kan förklara detta för mig?

  • Veteran
    5951 inlägg
    4 juli 2010 17:16

    Prova äggfrukost och strunta i gröten:"I en studie från 2005 som publicerades i Journal of the American College of Nutrition 2005 jämförde man en ”äggfrukost” jämfört med en isokalorisk ”bagelfrukost” (1). Äggfrukosten bestod av äggröra på två ägg, två skivor toast samt 1 tsk ”reduced calorie fruit spread” vilket jag gissar är någon form av kalorireducerad sylt/marmelad. Bagelfrukosten å sin sida innehöll en bagel 2 matskedar mjukost och ett 3 ounces fettfri yoghurt.Båda frukostarna var som sagt isokaloriska och dessutom vägde de lika mycket. 3.5 timmar senare bjöds båda grupperna på lunch och detta test upprepades sedan igen två veckor senare och då fick försökspersonerna även redovisa sitt matintag följande 36 timmar. Resultatet från studien visade att äggfrukosten hade en signifikant inverkan på aptitregleringen. Den mättade deltagarna bättre, de åt mindre vid lunchen samt att deras redovisade intag 36 timmar efter var lägre än baglegruppens."http://traningslara.se/blogg/agg-ett-fantastiskt-livsmedel/I samma artikel står också följande:"Samma grupp av forskare gjorde sedan en liknande studie som publicerades i International Journal of Obesity 2008 där man ville se om äggfrukosten innebar en bättre viktnedgång än bagelfrukosten under en bantningsperiod samt förutsättningar för att bibehålla vikten vid energibalans (2).Man delade alltså in i fyra grupper där två av grupperna höll energibalans (E och B) och två av grupperna låg på 1000 kcal underskott (ED och BD). Alla deltagare ombads att äta sin tilldelade frukost minst fem dagar i veckan. Efter studiens avslutande hade ED minskat sitt BMI med 61% mer än BD, 65% bättre viktnedgång, 34% bättre minskning av midjeomfång samt en 16%-ig förbättring av fettförlust (de två sistnämnda skillnaderna uppnådde dock inte statistiskt signifikans). Man såg inga skillnader alls mellan B och E."

  • Nykomling
    4 inlägg
    4 juli 2010 19:19

    Tack så jätte mycket för era svar! Ska testa med ägg istället för gröt.. Är dessutom väldigt gott! Ha det härligt i sommarvärmen nu allihop!

  • Nykomling
    6 inlägg
    12 juli 2010 15:48

    Kolhydrater är snabb energi, som man snabbt blir hungrig av igen. Proteiner är långsam energi som gör dig mätt under längre tid. Därav svaret - för att "bli mätt" krävs det proteiner till gröten för att man inte skall bli hungrig så fort igen. Exempelvis, en klick kesella (kvarg), mjölk, keso till gröten är ett tips, alternativ en smörgås med skinka eller annat proteinrikt kött. Ägg är också ett bra komplement, speciellt äggvitan. Sluta INTE med gröten, den gör att du håller dig mätt under en längre tid sedan och innehåller bra med kostfibrer samt långsamma kolhydrater som kroppen tycker om. Samt att den är kalorisnål och du kan äta utan problem mer av detta än en yoghurt frukost exempelvis.
    Lycka till!