icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
16 april 2009 15:20

ISO dieten & de 3 huvudrollerna

Fick ett bra tips om ISO dieten, så ni försöker jag förstå mig på den ! Man ska alltså äta 33% Kolhydrater , 33% Fett , 33% Protein . Och du ska hålla dig runt 1600 kcal / dag. Kolhydrater Varför behöver vi kolhydrater ? - Det mesta av kolhydraterna vi äter bryts i kroppen ner till glukos, som bland annat behövs som energi till cellerna. I levern lagras glukos i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan behöver ungefär 100 gram glukos om dagen. Kroppen behöver också glukos för att effektivt förbränna fett. Här är några tips på vad man kan göra för att äta BRA kolhydrater: • Dra ner på läsk, saft, godis, glass och söta bakverk. • Ät mycket baljväxter, grönsaker och frukt – gärna 500 gram per dag. • Ät bröd och potatis, pasta, ris, bulgur eller liknande varje dag. • Välj bröd, pasta, ris, frukostflingor och müsli med mycket fibrer och fullkorn. • Ta hjälp av nyckelhålet för att hitta bra alternativ. Fett De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar. Mättat fett Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel - fet mjölk och fil - smör och Bregott - ost - fett kött och charkprodukter som korv och bacon - grädde, glass och bakverk - choklad (min svaghet) - kokos- och palmolja. Omättat fett - olivolja och oliver - rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja - mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter - avokado - kyckling - fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner - solros- och majsolja - sesamfrö och sesamfröolja Hur kan jag välja rätt sorts fett? Här är några tips på vad man kan göra för att äta mindre mättat fett och mer omättat: - Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat eller bakar. Ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. - Använd lättmargarin på smörgåsen i stället för smör eller Bregott. - Ät fisk tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång. - Ät mindre ”osynligt” fett, genom att välja nyckelhålsmärkt mjölk, matfett, ost, korv och andra charkprodukter. - Använd mindre ost och grädde i maten. - Skär bort synligt fett från till exempel skinka, kassler och entrecôte. - Koka eller ugnsstek maten i stället för att steka i stekpanna. - Släng bort stekfettet i stället för att hälla det på maten. Protein Proteinet i kosten kommer från vegetabiliska livsmedel (spannmål, potatis, ärter och bönor) och animaliska livsmedel (kött, mjölk, fisk, ägg). Animaliska livsmedel innehåller alla livsnödvändiga (essentiella) aminosyror i sådan mängd att det är tillräckligt för kroppens behov medan många vegetabiliska livsmedel inte gör det. Men vegetarianer kan genom att äta välplanerat och varierat få fullt tillräcklig mängd essentiella aminosyror i sin kost. Nu vet vi lite mer om de 3 huvudrollerna :)

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.