15 gröna om dagen.
Det går bra nu. Jag har min invägningsdag på fredagar och vågen visade på 1,3 kg minus så jag är mer än nöjd! På måttbandet syntes det inte så mycket men det är bra att både väga och mäta för om det inte syns på det ena så syns det ofta på det andra.
Jag jobbar på med min kostomläggning och en devis som jag har haft sen nyår ungefär är 15 gröna om dagen. Då tänker jag grönsaker, frukt, rotfrukter, örter, baljväxter, frön, nötter, kryddor, alger och allt annan som naturen ger.
Inspirationen till detta fick jag när jag återigen läste boken "Den blå maten" av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt. De har rest runt i världen till olika platser som kallas Blå Zoner och som har det gemensamt att människor som lever där blir mycket gamla och håller sig samtidigt friska högt upp i åldrarna. Det beror så klart på en mängd olika anledningar men till stor del handlar det om maten man äter. På det här platserna lever man nära ursprunget och kommer inte i närheten av processad mat och halvfabrikat utan man odlar sina grödor och föder upp sina djur som får leva som djur ska leva.
En person i boken som inspirerade mig är 94-åriga Sumiko Taira från Okinawa och de andra öborna där, som i snitt fick i sig 18 grönsaker/frukter varje dag. Jag tyckte att det lät fantastiskt men lite svårt att uppnå men när jag började fundera på det så är det inte alls ogörligt.
Jag börjar ju mina dagar med ett gurkmeja-te och i min gurkmejapasta har jag förutom gurkmeja, ingefära, kokosolja, svartpeppar, cayennepeppar, kanel och kryddnejlika. Jag dricker också ett glas rödbetsjuice med pressad citrus i, lite aloe vera och en omega3olja med olivolja, så redan där är jag uppe i 10 gröna. Litegrann av varje visserligen men de åker ner varje dag så.... många bäckar små. En av mina favoritfrukostar på Clean Eating-programmet är Smoothiebowlen (fast jag kallar den för superbowl! ;D) I den kan man ju också vräka på med frukter, bär, nötter och frön så sen kan man vara i hamn med 15 gröna om dagen!
Det här med kosten är kul och spännande och det finns alltid något nytt att lära. Det gillar jag! Nu har ju författarparet ovan kommit ut med en ny bok, "Happy Food - om hur mat och lycka hänger ihop" och den har blivit min nya bibel. När jag tappar fokus eller trillar in i gamla vanor, så tar jag fram den boken och hittar rätt spår igen.
Gillar
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.