icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
11 maj 2009 20:38
2

Rabarber

växer som ogräs.... igår plockade jag massor hemma hos min svärmor men inte bara stjälken utan bladen också. De små krulliga tog jag med hem, sköljde och skar i strimlor. Lagade kyckling gryta till kvällsmat med kurry och massor av grönsaker i. Tillsist rörde jag i rabarberbladen-smaskens. De är lite spröda och syrliga till smaken. Tror man kan pröva dem istället för ruccola i tex smakrika pastasallader, eller som spenat i såser, lasagner och soppor? Vem vet? Fantasin är den enda saken som kan stoppa dig! MUMS

Kommentarer

  • 13 maj 2009 10:36
    Blev lite nyfiken på det här med att äta rabarberbladen och fan att de var giftiga. Nu vet jag inte om källan är säker men såhär stod det. Men rabarbern är inte alldeles snäll, vilket man blir varse om man som jag helt tappar förståndet och stoppar sina späda, omsorgsfullt plockade primörstjälkar i en aluminiumkastrull. Precis som spenat innehåller rabarbern stora mängder oxalsyra som är begiven på att angripa aluminium och andra mesiga metaller. Inte bara blir kastrullen väldigt ful, utan aluminium läcker dessutom ut i rabarberkoket och gör anrättningen minst sagt ohälsosam. Som om det inte räckte för rabarbern att jäklas med kastruller är dessutom oxalsyra giftigt i större mängder, vilket betyder att spädbarn inte bör få smaka. Av samma anledning äter man inte de gröna bladen, eftersom de innehåller en högre koncentration av syran. Trots sin potentiella giftighet är rabarbern högt älskad här i norden, eftersom den - tillsammans med nässlor och kirskål - är den allra första primören som tittar fram efter vintervilan. Och vare sig man tycker att rabarber bör plockas eller köpas i butik ska man behandla stjälkarna varsamt: några minuters koktid är allt som behövs för att rabarbern ska smälta till en ljuvlig kräm. Men nöj dig inte med rabarberpaj och kompotter om din trädgård ger dig rikliga håvor, utan testa även att koka chutneys och andra inläggningar. Och varför inte göra som iranierna och använda rabarbern i en lammgryta? http://taffel.se/artiklar/rabarber-skont-sur-varprimor Lycka till med maten i alla fall, roligt med nya idéer... Mvh Anna
  • 13 maj 2009 12:01
    Tack för upplysningen! Det kan inte sägas för många gånger att oxsalsyra är farligt. Tyvärr är inte allt grönt nyttigt...:( Ta tex solanin i potatisen. Ha det bra-Marie

Logga in för att skriva en kommentar.