icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
21 mars 2012 17:33

FÖRDELNING KOLHYDRATER, FETT OCH PROTEIN

"Omkring 30 procent av energin vi äter bör komma från fett och inte mer än en tredjedel av detta – eller 10 procent av energin – bör vara mättat fett." "Omkring 50–60 procent av energin vi äter bör komma från kolhydrater." Ska satsa på 40% "Omkring 10–20 procent av energin vi äter bör komma från protein." 30 % [FET]Vitaminer och mineraler[/FET] Vitaminer behövs bland annat för att motverka infektioner, för att vi ska kunna se i mörker och för att blodet ska kunna koagulera. Fettlösliga vitaminer (vitamin A, D, E och K) kan lagras i kroppen medan de vattenlösliga vitaminerna (flera olika B-vitaminer och vitamin C) bör fyllas på varje dag. Mineralämnen behövs för benstommen, tänderna, blodet och musklernas reflexer. Vissa mineraler finns i kroppen i så små mängder att de kallas för spårämnen. Det finns flera vitaminer och mineraler som det oftast inte är några problem att få i sig tillräcklig mängd av. Några vitaminer och mineraler är det bra att vara lite extra uppmärksam på. [FET]Vitaminer som det är bra att vara extra noga med att få i sig:[/FET] Vitamin C eller askorbinsyra: finns rikligt i frukt och grönsaker. Vitamin D: finns i fisk, speciellt fet fisk, D-vitaminberikade mjölksorter som till exempel lättmjölk, lättfil, lättyoghurt, mellanmjölk, mellanfil samt D-vitaminberikat matfett. Folat (ett B-vitamin): finns i torkade baljväxter (linser, kikärtor, bönor), mandel och nötter, citrusfrukter, färska bär – särskilt jordgubbar – färska eller råa grönsaker, knäckebröd och fullkornsbröd, havregryn, flingor, råg- och grahamsmjöl. [FET]Mineraler [/FET]som det är bra att vara extra noga med att få i sig: Järn: finns i kött, skaldjur, till exempel musslor, knäckebröd, grovt bröd och fullkornsbröd, flingor och müsli, grönsaker som spenat, grönkål, broccoli, torkade baljväxter (linser, kikärtor, bönor) och torkad frukt. Zink: finns i kött, skaldjur, knäckebröd, grovt bröd, havregryn, råg- och grahamsmjöl, torkade baljväxter (linser, kikärtor, bönor). Kalcium: finns framför allt i mjölk och ost, andra källor är torkade baljväxter (linser, kikärtor, bönor), nötter och frön, till exempel sesamfrön, gröna grönsaker som spenat, broccoli, grönkål och gröna bönor.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.