icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
5 januari 2018 11:56
3

Kroppen motarbetar mig

Så var jag tillbaka i MD igen, tyngre än tidigare. *suck*

Jag har Hypotyreos och har behandlats för det under många år med medicinen "Levaxin". Men förra hösten blev jag sämre och sen dess har det varit problem med att hitta rätt behandling. 

När jag mådde som sämst kändes som om jag var på väg att avstanna och dö på stående fot. Jag orkade inte sitta (ännu mindre att stå) vid mitt skrivbord på jobbet utan var tvungen att ett par gånger varje dag lägga mig ner i typ 10 minuter. Magen stod still och jag knaprade "Frukt & fibrer", katrinplommon och annat som skulle sätt fart på magen. Dessutom gick jag upp i vikt trots att jag åt mindre än jag brukade men å andra sidan orkade jag inte träna som tidigare heller.

Så läkarens lösning var att höja Levaxin-dosen. Livet återvände och jag mådde bättre under ett par månader. Men sen kom symptom på att jag var övermedicinerad, hjärtat började slå extraslag/hårda slag. Så då säktes Levaxindosen något. Men då kom tröttheten tillbaka, en förlamande trötthet och viktuppgång. Nu hoppas jag på en större utredning där läkaren även kollar bl.a. kortisol och blodsocker som kan ge liknande symptom.

Men även om ämnesomsättningen är låg så gäller fortfarande att om jag äter färre kalorier än jag gör av med så går jag ned i vikt. Så då kan jag ju äta efter en lågkaloridiet, eller? Nja, det är inte riktigt så enkelt, tyvärr.

Att äta riktigt lite kalorier och därmed svälta kroppen under en längre tid sänker ämnesomsättningen ännu mer. I en kropp som redan har låg ämnesomsättning kommer det bara leda till att man alltid måste tänka på vad man stoppar i sig och kanske alltid gå omkring lite hungrig. Eller så kommer man istället gå upp i vikt och dra på sig en massa vällevnadssjukdomar som Diabetes 2, hjärtproblem, m.m.

Visserligen har jag problem med att min ämnesomsättning är för låg (hypotyreos) men jag kan inte skylla allt på det. Jag äter för mycket, för ofta och fel mat. Men det ska det bli ändring på nu, utan att svälta mig.

 

Gillar

Kommentarer

  • 5 januari 2018 12:24

    Hej. Känner igen en del av dina problem. Hypothyreos i ca 30 år. Levaxinbehandlad. Har mått bra, men så flyttade jag och min nya läkare tyckte att "jag låg för pressad" och ville sänka dosen. Jag gick motvilligt med på det och blev trött, fick värk, blev seg. Tyvärr tycker läkaren att symptom är oviktiga utan det viktiga är provsvaren, så jag har på eget bevåg smyghöjt min dos lite och ska leta en ny läkare nu.

    Du har rätt i att man inte kan skylla på låg ämnesomsättning, men tittar jag på en kaka så brukar den sitta där sad, så är en svår balans mellan intag och utttag och om orken är dålig pga seghet som sjukdomen för med sig, då är träning inget man orkar satsa på. 

    LCHF eller eg LCLC där jag begränsar kaloriintaget och kolhydratintaget har fungerat bäst för mig, men just nu går det trögt.

    Nya tag nästa vecka.

    Lycka till heart

  • 5 januari 2018 13:03
    paloma

    Jag äter också Levaxin efter en jodbehandling för giftstruma, men jag gick ner i vikt med 5:2 och lite med Viktväktarna i början. Det var inte jättesvårt tycker jag, med 5:2 håller man igång ämnesomsättningen. 

    Jag tror att vi som har fel på ämnesomsättningen behöver hålla vikten, risken för oss är större att få diabetes och andra autoimmuna sjukdommar. Det är det som är min största morot och motivation, att försöka leva någorlunda hälsosamt så jag kan hålla mig så frisk som möjligt.

    Jag har jättemycket ofarliga extraslag ( flera i minuten ) sedan april, men det stör inte min motion nämnvärt. Jag kan ta betablockerare om det blir för jobbigt.

    LenaW det är jobbigt när läkare inte tar hänsyn till hur man mår utan provsvar, hoppas du hittar en bra läkare☺

    Lycka till båda två👍

  • 5 januari 2018 15:23
    gittan52

    Här har du en till som äter Levaxin (efter radiojodbehandlad giftstruma)

    I november 2016 var TSH-värdet 12, och jag fick höja Levaxindosen från 125 till 150 mg
    I höstas låg värdet på 3,0 men eftersom jag kände mig ovanligt trött så fick jag testa 175 mg.
    Det resulterade, efter 6 veckor, i ett värde på 0,05, dvs alldeles för lågt. Så jag återgick till 150 mg och efter ytterligare 6 veckor ligger jag nu på 0,55, vilket verkar vara ett bra värde för mig.

    Om den där tröttheten kommer tillbaks tänker jag inte tveka att be att få ta nya prover och jag gissar att jag kanske får ta 175 mg några dagar i veckan framöver.

    Tack och lov har jag en läkare som faktiskt lyssnar på mig. Som han sa ”provsvaret är ju bara en siffra”…


    Jag har inte kunnat sätta min vikt i relation till vilka värden jag har haft.

Logga in för att skriva en kommentar.