Kommentar från 12aug 2009
Kommentarer
-
Det jag förstått är att kortkedjiga fettsyror härsknar lätt (oljor, vegetabiliskt fett förutom kokosfett) medan de långkedjiga (animaliska) är stabila och härsknar inte i kroppen. Kött och ägg innehåller bra mycket mer vitaminer än grönsaker och kolhydratsmat, så du behöver inte vara orolig. Det är bara vitamin C som minskar. Å andra sidan behöver du inte lika mycket vitamin C och antioxidanter om du inte äter spannmål pga att du slipper fytinsyran. Tipsar om Feta lögner http://fatlies.wordpress.com/ och Kostdoktorn http://www.kostdoktorn.se/ för mer läsning, om du inte känner till dem redan. På Kolhydrater i Fokus kan du ställa såna här frågor och få svar av proffs. Lycka till!
-
Tack, Willow, för peppningen. Jo, jag känner till sajterna du tipsar om. Tänker så här: kött och ägg innehåller mycket mineraler, och vitaminer, men vitaminerna är väl till största delen fettlösliga. Det är vattenlösliga vitaminer jag undrar över, B- och C-vitaminer. Att C finns i frukt och grönsaker, vet jag. Men B-vitaminer? Var finns de, om inte i spannmål?
-
Jag fick läsa på lite! ;-) B12 finns tydligen framför allt i kött, ägg och mejeriprodukter, B6 i biff, kyckling och kål, folsyra i lever och grönsaker. Stod inget om spannmål. Kollade också mina egna staplar i matdagboken, och jag låg antingen på eller högt över RDI på min spannmålsfria kost. Så du behöver nog inte oroa dig för B-vitaminbrist just av den anledningen. Lycka till! :-)
Logga in för att skriva en kommentar.