icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
12 augusti 2009 15:03
3

Kommentar från 12aug 2009

Från lilleman99 En skiva knäckebröd mindre, lite mindre mjölk i kaffet. Men kolhydraterna är nog lite för många fortfarande och lagrar allt det där fettet. Antingen så får man väl äta minimalt med kolhydrater och maximalt med fett. Eller så får man hålla sig till mycket kolhydrater och inte så mycket fett som kh kan spara i fettväven. Och det är ju kolhydratmaten som innehåller det nyttiga, vitaminer, antioxidanter mm sånt. Drar man ner för mycket på kh, så riskerar man ju brist på dessa ämnen. Har läst mycket om LCHF nu, men vill kolla själv hur det ligger till. Ett argument för den fettrika dieten är att paleolitmänniskorna bröt sönder djurbenen och sög ur den feta animaliska märgen. OK, men då hade dom ätit upp allt proteinet i köttet först. Och det var väl rätt sällan dom hade kött att tillgå, jakten kunde misslyckas. Dom levde nog i stort sett på vegetabilier och gladde sig åt märg då detta serverades. Om fett och mättnad är jag inte säker ännu. Köpte smör och tycker snarare att jag fick begär efter mer och mer och mer. Men man kanske reagerar olika beroende på vilket fett det handlar om? Ost och salami som jag åt idag, jag hade kunnat äta mer, men valde att inte göra det av osäkerhet hur det påverkar fettinlagringen pga det för LCHF relativt höga kolhydratintaget. Läste nyligen - vet inte var - ett blogginlägg om att triaglycerolerna/triglyceriderna ligger i fettväven och härsknar, att man därför bör äta nytt färskt fett så att det gamla, dåliga drivs ur kroppen. Men på andra ställen läser man att de mättade fetterna är bra, för att de INTE härsknar utan kan ligga kvar i fettväven väldigt länge utan att behöva bytas ut. Vilket stämmer? Och stämmer det att laurinsyra C12:0, en mättad fettsyra, har såna excellenta egenskaper, att det inte lagras i fettväven? Kollade på Livsmedelsverkets sajt i näringsdatabasen om fettsyror i kyckling. När man adderar fettsyremängderna får man helt andra summor än dem Lmv har satt för mättade och omättade fetter. Så lita inte på Livsmedelsverket.

Kommentarer

  • 12 augusti 2009 15:35
    Det jag förstått är att kortkedjiga fettsyror härsknar lätt (oljor, vegetabiliskt fett förutom kokosfett) medan de långkedjiga (animaliska) är stabila och härsknar inte i kroppen. Kött och ägg innehåller bra mycket mer vitaminer än grönsaker och kolhydratsmat, så du behöver inte vara orolig. Det är bara vitamin C som minskar. Å andra sidan behöver du inte lika mycket vitamin C och antioxidanter om du inte äter spannmål pga att du slipper fytinsyran. Tipsar om Feta lögner http://fatlies.wordpress.com/ och Kostdoktorn http://www.kostdoktorn.se/ för mer läsning, om du inte känner till dem redan. På Kolhydrater i Fokus kan du ställa såna här frågor och få svar av proffs. Lycka till!
  • 12 augusti 2009 16:11
    Tack, Willow, för peppningen. Jo, jag känner till sajterna du tipsar om. Tänker så här: kött och ägg innehåller mycket mineraler, och vitaminer, men vitaminerna är väl till största delen fettlösliga. Det är vattenlösliga vitaminer jag undrar över, B- och C-vitaminer. Att C finns i frukt och grönsaker, vet jag. Men B-vitaminer? Var finns de, om inte i spannmål?
  • 13 augusti 2009 05:45
    Jag fick läsa på lite! ;-) B12 finns tydligen framför allt i kött, ägg och mejeriprodukter, B6 i biff, kyckling och kål, folsyra i lever och grönsaker. Stod inget om spannmål. Kollade också mina egna staplar i matdagboken, och jag låg antingen på eller högt över RDI på min spannmålsfria kost. Så du behöver nog inte oroa dig för B-vitaminbrist just av den anledningen. Lycka till! :-)

Logga in för att skriva en kommentar.