icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
45 år, lyckligt gift. Rik på barn och kärlek, fattig på pengar. Studerar för högskolebehörighet på en skola, samt kost och näring på en annan. Gillar att variera min träning; spinning, body balance, core, swissball, afro power dance och långpromenader. Sommarhalvåret älskar jag att cykla.
28 december 2010 19:05
4

Ny skapelse

Ett paket sej kvar i frysen och 200 gr kallrökt skivad lax kvar i kylen. Gjorde en läcker vitvinsås med lite ost i. Satte ugnen på 225 gr, lindade laxen runt sejblocket och slog över såsen. Gratinerade ca 30 min. Gjorde hemlagat mos till. Det blev en väldigt festlig tisdagsmiddag! Hari covertes och färskkokt brysselkål till. Nästa gång ska jag skala räkor och toppa med... Det fick också bli en stor laddning ärtsoppa och till frysen idag, med resten av julskinkan strimlad i. Känns bra, fast det var lite tufft att knata iväg en långpromenad direkt efter en tallrik ärtsoppa... Må gott!

Kommentarer

  • 28 december 2010 19:24
    Du får gärna utveckla den 'läckra vitvinssåsen'! Att det var vitt vin och ost i den gissade jag, men kanske något mer?
  • 29 december 2010 22:17
    Vitvinssåsen grundar jag som en vanlig bechamel, till 0,5 dl sås tar jag ca 1 dl vitt vin. Jag har hittat ett som heter Ecologica, som t o m är gott att dricka, även om jag föredrar det röda med samma namn. Smaka av med salt och peppar, tänk på att osten är lite salt. Jag "snålar" hellre, så kan var och en salta på vid bordet. Jag gjorde min på bara mjölk, men vi köper från en granne, så den ligger på mellan 3,7 o 5% fetthalt. Vill man så skvätter man givetvis i en gnutta grädde för att runda av. Sejen saltade jag inte alls, för kallrökt lax som blir uppvärmd fäller ut mer sälta. Har man dessutom skaldjur i, så ger dessa smak också. Jag är urdålig på att skriva recept, för jag höftar mycket. Men när jag gör en bechamel, så grundar jag alltid med riktigt smör, men det gör man ju givetvis som man vill. Jag tog nog ca 35 gram smör till 0,5 liter sås. Sedan smöret smält, brukar jag dra bort kastrullen från värmen och vispa i vetemjölet, tog nog ca 3 msk. Späddde sedan med mjölk och lät koka upp sakta på smak värme, under vispande. Såsen behöver nog ca 10-12 minuters sjudande innan man tillsätter vinet. Fråga gärna igen. jag tycker det är kul att experimentera i köket. Må gott!
  • 30 december 2010 11:18
    Tack snälla! Ska försöka mig på det där!!
  • 8 mars 2011 21:56
    Åhhh vad gott det där lät... måste testas :D kram

Logga in för att skriva en kommentar.