icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hejsan!

Jag är en tjugo-åtta årig tjej som har gått upp stadigt i vikt sedan gymnasiet och nu känner att det får vara nog. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar och att godisätande i veckorna har blivit till ett invant beteende har fått mig att äntligen ta tag i situationen och se allvaret i den. Jag behöver bryta mina vanor och göra det på ett så medvetet sätt att jag aldrig igen lyssnar på den där rösten som manar mig att unna mig den där extra chokladbiten eller tårtbiten eller vad det nu kan tänkas vara som frestar. Jag vill aktivt börja tänka "Är det värt det?" och välja att svara nej varje gång. Kontroll, är det jag behöver, och ju mer jag får tillbaka den, ju lättare kommer det vara att nyttja den.

Jag är just nu deltagare i Cambridge kuren och vill få en skjuts av den i rätt riktning: ta mig ur invanda beteenden, krympa matsäcken, skapa en rutin omkring mitt ätande och gå ner till den målvikt jag satt.

Jag har kommit igång med att träna fem gånger i veckan och har börjat ställa in mig på att hitta den balans jag behöver för att kunna äta sådant jag tycker är gott, men med måtta.

Jag är redo för en förändring!
14 januari 2011 15:55

Om Olivolja och Vinäger

Jag fick förra julen av mina föräldrar en kokbok med italienska recept. Den heter O liv! och grundar sig mycket i det hälsosamma matlagningsfettet olivolja. Att den är skriven av Fernando di Luca, grundare till Luca di Luca och framställare av det stora olivoljemärket Zeta, kan jag förbise, och detta eftersom alla recepten i boken får det att vattnas i munnen på mig. Den är även tjock med vackra bilder och otroligt nyttig information för någon som mig som kan ytterst lite om olivolja och vinäger. Att dessa två används flitigt som smakförstärkare i det italienska köket framgår tydligt och vikten av dem är tung när det kommer till att laga goda italienska rätter, därför känns det mycket bra att få lära sig lite om dem. Visste du till exempel att: [PUNKT]Extra Virgin Olivolja innehåller en högre halt av antioxidanter än andra oljor? Detta innbär att den hjälper till att ta tillvara på fettlösliga vitaminer i maten, som A, D, E och K; samt att den även tar till vara på näringen i maten du lagar på ett bättre sätt då dess antioxidanter - vid varm tillagning - flyttar över till de nya ingredienserna. [PUNKT]Extra Virgin Olivolja har en perfekt balans mellan mättat, enkelomättat och fleromättat fett? 75% av innehållet är enkelomättat fett, dvs. det nyttiga fettet. Vi behöver fett för att överleva, men att välja rätt källa till fett är självklart en oumbärlig kunskap om du vill gå ner i vikt och sedan hålla den. I love it! [PUNKT]Fruttato betyder tidig skörd, Gentile betyder sen skörd och Armonico betyder skördat mittemellan? Olivlundarna börjar skördas i november, och därför är olivolja märkt som Fruttato gjord på de oliver som är de första handplockade från träden. Dessa oliver är gröna och starkare i smaken samt rikare på antioxidanter. Gentile märker den olivolja som är gjord på de blåsvarta oliver som plockas mot slutet av skördetiden, inte lika rik på antioxidanter och med en mildare smak. Armonico är gjord på de oliver som skördats mittemellan de båda andra och har en smak i fin harmoni på aromskalan mellan Fruttato och Gentile. Att hitta den som passar dig bäst i smaken är ungefär som att hitta ett vin du gillar - prova dig fram och låt gommen göra jobbet. En hög syrahalt i röd- eller vitvinsvinäger är ett kvalitetsbevis? Detta därför att halten syra är kopplad till koncentrationen av vin. Hög syrahalt betyder därför fylligare och godare smak. Titta på etiketten: anges syrahalten som 7% eller högre är den med största sannolikhet framställd naturligt och inte industriellt, och därför god. Är halten som anges 6% är sannolikheten den motsatta. Att göra en god vinäger till din sallad förhöjer den upp över en vanlig grönsallad och gör måltiden till något njutningsbart. Att välja vinäger är, precis som med olivoljan, något individuellt och du bör därför pröva dig fram tills du hittar den syra och sötma halt som tilltalar dina smaklökar. Det tänker i alla fall jag göra! :) Recept på vinägrett ur O liv! av Fernando di Luca: Vinägrett med Rödlök och Persilja En halv rödlök, finhackad 1 msk bladpersilja, finhackad 3 msk rödvinsvinäger Riserva 3 msk olivolja Extra Vergine Salt och svartpeppar Låt rödlöken dra i 5 minuter i olja och vinäger. Vispa ihop alla ingredienserna i en skål. Smaksätt med salt och peppar.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.