icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
3 maj 2014 19:04
9

Från brukare till Görare

"På den tiden jag var ung och mjuk och bara styv på ett ställe"....ja det är faktiskt en fras jag lånat av en för många år bekant till mig, som jobbade som dödgrävare på en liten församling i en mindre Västerbottens-ort. Jodå, det [UNDERSTRUKEN]ääär [/UNDERSTRUKEN]sant. Fast han sa det på en sån dialekt att valde jag den så begrep nog väldigt få vad jag skrivit. Mannen i fråga var deltagare i ett angränsande jaktlag till det jag tillhörde, så vi hade ofta kontakt med varandra. Nåja, på den tiden var jag ganska ung (joho då) och hade inte hunnit tillskansa mig kunskap om matlagning och långt ifrån samma vetskap om mat och vad och hur man bör äta. Jag minns särskilt detta med grillning. Skulle det grillas så stövlade man in i affären och letade upp kyldisken där färdigmarinerat fanns. Det blev oftast T-benstek och potatissallad. Och några öl. Sen iväg till stranden, stugan eller vad som för dagen var någon bekants tillhåll. Med den sortens handlande var vi [UNDERSTRUKEN]brukare[/UNDERSTRUKEN] helt enkelt. Vi använde oss av färdig-preparerade produkter. Men så småningom, faktiskt redan efter ett par tre år, var jag ganska less på den enformiga och egentligen inte särskilt goda smak dessa "fabriks-marinerade köttbitar erbjöd. Då hade jag inte den blekaste aning av vad en marinering bestod eller kunde bestå av. Blev helt nyligen bjuden på sådan färdigbehandlad grillmat och kunde snabbt känna igen smaken från förr. Konstigt att så lite hänt på trettio år. Rent bedrövligt svagt. Därav kom iden till detta inlägg. Idag kan jag nog kalla mig "görare" istället. Om uttrycket godkänns. Jag gör marinader själv och har upptäckt hur många olika ingredienser man kan blanda. Det ska och kan smaka olika från gång till gång. Kokar en del kött innan marinering och får därigenom en mör och god grillbit av lite sämre råvara. Jag kan blanda salt, peppar och olja med, soya, sötsur sås, honung, vitlök, äppelcidervinäger, olika örter mm. Luktar och provar mig fram. Även lite av färdiga grillsåser kan ibland finnas med. Har säkert glömt ett flertal produkter. Det finns bara en begränsning. Vår egen tro. Tror du att det kan fungera, så prova. Tro kan försätta berg, sägs det. Vad mig anbelangar så kan även tron försätta mig i en rent av drömsk salighets-känsla blandad med en oftast lagom mättnad efter den gott marinerade grillmaten. Grilla med känsla go`vänner.

Gillar

Kommentarer

  • 3 maj 2014 19:16
    Kan tillägga att denne man var allt annat än gudfruktig.
  • 3 maj 2014 19:18
    gittan52
    Gissade nästan det ;)
  • 3 maj 2014 19:30
    Rätt fascinerande hur lite man visste om matlagning och denna underbara medelhavsmat hade inte kommit till Sverige när jag var ung. MIn första maträtt jag lärde mig laga och alltid bjöd på. ( Stackars människor.. ) Det var skinka i burk som jag lade i en form och ovanpå det en stuvning av burkchampinjoner, potatismjöl och mjök. In i ugnen för att bara toppa med parmesanonst ( i påse ) innan.. . Tyckte det var hur gott som helt men som ett försvar kan man säga att det var lite före gratängernas tid.. :-)
  • 3 maj 2014 19:11
    gittan52
    Hmmm, jag tolkade dina första rader på ett annat sätt… ”ett ställe” är ju en sak för en dödgrävare, en annan för oss andra… kanske. I övrigt kan jag bara skriva under på dina rader. I kväll har vi ätit, tja…, mina ”lyxbiffar”, köttfärs, soltorkade tomater, fetaost, grädde, fetaost och kryddor. Fram för experimenterandet
  • 3 maj 2014 20:12
    Gittebe
    Vi gör precis som du. Egen marinad och blandar vilt av det vi har, men olja, soja, vitlök, äppelcidervinäger, chilisås, salt, peppar och andra kryddor. Oftast har vi en ört och vitlökskryddag från Krusmyntagården på Gotland. Gudomligt god i allt. Sen grillar vi utan att det ryker och luktar apa om grillen, som så många av våra grannar tyvärr inte lyckas med :)
  • 3 maj 2014 23:10
    Spännande, och det du räknar upp låter som härlig marinad! Jag håller på att experimentera med vegansk mat nu (har varit vegetarian länge) men grönsaker, tofu etc. går ju utmärkt att grilla, och nu blir jag inspirerad, tack för det.
  • 4 maj 2014 10:03
    Gittebe
    och att inte förglömma att apeslinjuice kan göra underverk i en marinad också. Men absolut Svalu, man måste våga och ge matlagningen lite tid, så blir det godare än att köra halvfärdigt från affären. Både godare och med säkerhet nyttigare.
  • 4 maj 2014 09:58
    Att blanda och experimentera i köket gäller ju inte bara grillning, för den delen. All matlagning kan göras spännande om man ser den som ett experiment.
  • 5 maj 2014 18:43
    Jag har verkligen också börjat tycka det är så roligt att göra istället för bruka. Det finns så många spännande råvaror som jag gärna vill bli mer bekant med. För inte så längesen testade jag att blanda ner paprika i köttbullssmeten. Det var enligt mig gudomligt goda köttbullar. Just nu är tydligen paprika en favoritråvara för mig.

Logga in för att skriva en kommentar.