Handla närodlat i första hand
Mors mors alla männskobarn
Se inte rubriken som en pekpinne. Nej mer som en..en..ja en pekpinne kanske man kan säga.
Nej skämt alltså, lite mer hur jag själv ser på matinköp. Svenskt, norrbottniskt och naturligtvis gärna från egna kommunen. Miljö- och klimat-smart. Och kanske även hälsoriktigt.
Läser på DN om hur tre forskare ser på ekologiskt odlat. Betänkligheter finns. Det hela bottnar lite i storskaligheten hos dagens jordbruk, är min tanke. Förr hade en mängd smågårdar sin egen lilla "täppa" och en ko, get och kanske gris, som stod för en del av försörjningen. Idag ska ett fåtal bönder försörja en allt större befolkning. Och helt klart är en stor del av vår åker-areal överutnyttjad. Vilket inte går utan konstgödsling. Därutöver får vi marker som sinar på nyttiga mineral, som inte tillkommer genom konstgödsling. Ond cirkel? Ekorrhjul? Nånting ditåt blir det.
Kanske samhället ska börja uppmuntra och stödja småskaligheten och kvalité och inte bara inrikta sig på effektivitet och kvantitet.
Länken:http://www.dn.se/ekonomi/forskare-domer-ut-ekologisk-odling/
Ha en bra dag. I ett vitt och ljust landskap som här.
Uppdaterat. Här är vitt och ca. en minusgrad. Ca tre centimeter kramsnö som föll under gårdagsdygnet, gör livet ljust och trevligt. För tillfället.
Gillar
Kommentarer
-
Morsning morsning,
Att handla rätt är stort :-)
Är det inte det som är ett av problemen idag - att vi vet så mycket och har så många alternativ?
Jag står i grönsaksdisken och tänker - Ekologiskt? Klimatsmart? Närproducerat? Och antagligen har jag då minst tre olika leverantörer att välja mellan.
Tanken på småskalighet är vacker och lätt att tycka om. Jag tror dock inte på att det skulle gå att stycka ner jordbruken och backa tillbaka till 60-talet. Inte förrän vi konsumenter är beredda att betala vad det mjölet skulle kosta. För konsumentmakten är stor. Det är vi som med varje spenderad krona som röstsedel faktiskt röstar på hur vi vill att produktionen ska se ut.
Och med tanke på att det fortfarande säljs konventionellt odlade bananer, trots att prisskillnaden är marginell till ekologiskt odlade, så tror jag att det sitter hårt åt att öppna plånboken för att Pelle Bonde ska kunna leva på sitt småskaliga jordbruk. Tyvärr.
Btw - för mig tror jag prioriteringsordningen är (lite beroende på livsmedel, men ändock) närproducerat, rättvisemärkt (grösaksodlingsbranschen är en otäck bransch), ekologiskt.
Ha en bra dag du också. Här har vi, tack och lov, några grader kvar till snö :-)
-
Nej tillbaka till 60-talet tror inte jag heller vi klarar. Det var inte heller min åsyftan i inlägget. Men däremot kanske vi behöver tänka om en aning vad gäller storskalighet och centralisering. Just nu upplever jag det som ganska ensidigt tänkande då det gäller produktionen av grödor och djuruppfödning. Så stort och så effektivt som möjligt.
Det är klart, för den enskilde bonden är det en nödvändighet för överlevnad. Men hela samhället kanske behöver tänka om på flera områden, förutom jordbrukets. Vår planet klarar kanske inte längre vår hetsiga jakt på effektivare och mer inkomstbringande metoder hela tiden. Allt för att säkra vår bekvämlighet.
Vi har miljöpåverkan med alla transporter. Och miljöpåverkan på våra jordar. Någonstans kanske det går att hitta en medelväg. Om än inte gyllene, så åtminstone lite skimrande.
-
Hej hopp,
Håller med alldeles till fullo. :-) Tror egentligen att vi är rätt överens. Och försöker resonera oss fram till hur vi ska få till det...
Jag har nu gått här på förmiddagen och rensat i skåp och lådor, kokat ihop en närodlad kallops med råkostsallad (vi plockar morötter (om än ngt beska :-/) och rödbetor ur egna landet. Närmare odlat kan det knappast bli.)
Och funderat. Funderat över maten - globalt liksom. Hur vi ska få den att bli någorlunda lagom åt alla. För som det är idag så produceras ju föda så den skulle räcka till jordens befolkning flera ggr om. Om vi justerade lite hit och dit i hur vi fördelade resurserna och vad vi la på tallriken. Och - min käpphäst och pekpinne
- var beredda att betala för vad det faktiskt kostar.
Funderat över allt vi slänger (kolla gärna Dive! som gått på... Kunksapskanalen? Kanal Global? Typ.).
Om vi (jag) lyckades se till att allt ätbart jag bar hem faktiskt hamnade i magen och inte i komposten så tror jag att vi skulle kunna föda fler, ekologiskt, utan att gräva upp varenda parkeringsplats och göra till potatisåker. Och om vi åt klokare - inte blev överviktigare på kuppen.
Typ - frysa in överblivna dillen (själv har jag en tork ;-). Och sen komma ihåg att använda den när jag läser nästa recept som har dill i sig. Vilket jag är tragisk kass på.
Färdig mat blir matlådor åt högt älskade och hårt arbetande maken.
Märker nu att jag tänker lite för fritt. Mina associationsbanor åker karusell :-)
-
Instämmer med er alla! Om vi sen kunde få "folk", gemene man, att intressera sig lite mer för vad de stoppar i sig vore det inte så dumt. Man blir ju förskräckt, bedrövad, ledsen mm när man ser vad folk lägger i sina shoppingvagnar. Idel onyttigheter, massor med transfetter, E-nummer, skräp i allt godis, chips, kakor, läsk etc. etc. Det verkar som om massor av människor aldrig läser en tidning, ser ett program på TV eller lyssnar på radion om näring, odling, gifter osv. utan bara frossar som de alltid gjort. Värst av allt är ju att de proppar i sina barn samma skräp. Ja, ja, det är svårt att förändra folks inställnng till saker och ting, men synpunkter kan man ju ha...
Ät gott och ha en skön söndag!
Logga in för att skriva en kommentar.