Hur blåser vindarna
Nämen hej, länge sen senast
Jodå, nu har minsann "skriva-av-sig-jäkeln" tagit gubben i besittning.
Norrlands älvar utom Dalälven och mindre vattendrag står för 80 procent av Sveriges vattenkraft och 36 procent av Sveriges totala elproduktion år 2010.
Norrland har en landarea på 242 735 km², vilket utgör 59,6 procent av Sveriges yta. Den fastboende befolkningen uppgår till 1 163 255 invånare (2014), vilket endast utgör cirka 12 procent av Sveriges befolkning.
Källa, Wikipedia
Då nu Sorsele kommun i helgen haft folkomröstning angående utbyggnaden av vindkraften, har jag ställt mig frågan; behöver vi vindkraft? Vi här uppe i norr alltså. Vi har ett rätt så kraftigt överskott på elkraft och är det då försvarbart att bygga ut vindkraften här, då den behövs i södra Sverige?
Det behövs nämligen nya kraftledningar för att kunna transportera den tänkta elproduktionen. Vore det då inte billigare att bygga i söder och slippa 150 mil nya kraftnät? Svevinds motivering 2008 att vi behöver mer vindkraft för att slippa köpa "smutsig" el från Polen, Tyskland etc, skulle jag vilja syna närmare, då Sverige dessutom säljer el till delar av europa. Där kan man nämligen ta ut högre pris på kilowatten.
Länk till uttalandet från Svevinds Mikael Kyrk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1965303
I slutänden handlar det nog mer om "snabba cash" än om vettig samhällsplanering. Som med en massa annat i vårt samhälle idag. Jag är nämligen helt "kommunistisk" när det gäller våra naturtillgångar, malmen, skogen och vattenkraften. (med skogen räknar jag in de tre stora ägarna, Sveaskog, Sca och Svenska kyrkan, inte små markägare) Naturresurserna borde tillhöra svenska folket och inte fria kapitalet.
Nu kan ni vila upp er tills nästa gång jag rör om i bloggen. På igjensyn.
Gillar
Kommentarer
-
@chris48
Nu vet inte jag var du fått din information ifrån. Okej att det är färre här uppe som störs, vilket ju också är ett av ivrarnas argument. Men de flesta områden som byggs ut, används även flitigt till fritidsaktiviteter som jakt, fiske och bär/svampplockning. Och varje person som störs, störs nog lika oavsett var den bor. Dessutom störs/dör ett stort antal djur, framför allt rovfåglar, som är högflygande och höjdhäckande.
Att virke från norr mest skulle duga som pappersmassa stämmer inte alls. Då veden växer långsammare blir årsringarna tätare och virket blir därigenom hårdare.
Kontentan av det jag skrev handlar om samhällsekonomi. Men som alltid när det handlar om ekonomisk vinning via intrång i naturen får glesbygd i allmänhet och Norrland i synnerhet stryka på foten. Som det av hävd varit i några hundra år.
Logga in för att skriva en kommentar.