icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
9 maj 2014 13:27
2

Miljön Matkulturen och Europa

Om det vi lägger på våra tallrikar, som också debatterats här i ett tidigare inlägg, kan sägas mycket. Till exempel hur matbutikerna agerar. Nu kommer allt fler varor i de olika matkedjornas egna namn. Vilka då naturligtvis ska framhållas i respektive butik. Antagligen styrt från centralt håll. Ett exempel från mitt närområde är när Coop lanserade sin mejeriprodukter fil och mjölk, så fick deras A-fil samsas med Norrmejeriers dito. Dock med den orättvisan att den lokala hamnade nederst på vagnen med tre hyllplan. Detta var ju så där lagom irriterande, det är nog fler än jag med knäproblem och säkert många med svårare sådana än mina. Droppen kom dock en söndagkväll då jag efter jobbet skulle inhandla bland annat A-fil. Då fanns bara ett par av Norrmejeriers kvar och längst in, längst ner. Fick ställa mig på knä för att komma åt ett paket. Nä nu jä...r tänkte jag. Men ingen "blåklädd" i sikte. Tog då och skrev ett meddelande och lämnade i den låda butiken har för frågor och önskemål. Efter fyra veckor, hade glömt bort meddelandet, ringde butikschefen upp och frågade vad jag avsåg med förslaget. Som om inte det framgick. Jag förklarade och nu har dessa produkter var sin vagn packade med dessa varor. Om jag tittar på olika produkters ursprung så upptäcker jag att många som jag trott varit svenska, har tillverkats/behandlats i annat europeiskt land. Inte bara mejeri- och köttprodukter. Finns naturligtvis saker vi inte har i Sverige, men många gånger finns svenska alternativ. En annan sak jag inte förstår. Visserligen gillar inte jag bubbelvatten överhuvudtaget, men varför i himmelska fridens namn kånka hem kilovis med vatten från affären varje vecka. Vi är lyckligt lottade i Sverige med bra kranvatten, som dessutom är mycket, mycket billigare än flaskvatten. Mellan 1,6 och 4,6 öre (jepp, [FET]öre[/FET]) kostar vårt kranvatten, beroende på kommun och villa/lägenhet. Vad kostar en 50 cl flaska vatten i affären? Vad är du beredd betala? [LANK]http://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Dricksvatten/For-dig-som-soker-information/Vatten-fran-kran-eller-flaska/[/LANK] Hur försvarar du miljön, du som bara dricker ur flaska. Det borde faktiskt läggas på en miljöavgift på flaskvatten i de nordiska länderna. Att man i många av de övriga europeiska länderna däremot behöver detta vatten, även från norden, är ju fullt begripligt. Visste ni att det åtgår 10-12 kubikmeter luft för att förbränna en liter bränsle? [FET]Tolvtusen liter luft.[/FET] En ganska uppenbar miljöpåverkan med andra ord. På tal om europa. Jag har för mig, fast minnet kanske spelar mig spratt, att då jag läste geografi i lågstadiet, var norden en del av europa. Minns däremot bestämt att när vi skulle folkomrösta om EU, då var det stora argumentet för, att vi inte skulle hamna utanför europa. Hmm... antingen sviker mitt minna mig, eller så är våra styrandes geografikunskaper undermåliga.

Gillar

Kommentarer

  • 9 maj 2014 14:29
    Ja apropå vattnet så har det då funnits, vet inte om de finns kvar, vatten som uppgetts vara mineralvatten men konstaterades vara vanligt kranvatten. Huruvida alla Sveriges kranar har bra vatten får jag väl lämna osagt, men jag framhärdar fortfarande att vi har bra vatten i norden. Överlag. Och hur mycket sämre blir inte vårt vatten av de försurande utsläpp som alla transporter släpper ut?
  • 9 maj 2014 14:06
    När jag skulle köpa mitt vanliga ekologiska jordnötssmör hos ICA upptäckte jag att dehade en egen variant som var billigare. Men vid närmare läsning på burken (man får ta läsglasögonen med sig) framgick det att huvudingrediensen i ICAs jordnötssmör var rapsolja!

Logga in för att skriva en kommentar.